6 Mayıs 2024 Pazartesi

Rojava halklarından Van halkına destek yürüyüşleri

31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti Eşbaşkan adayları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal'ın kazandığı Van Büyükşehir Belediyesi'nin AKP tarafından gasp edilmek istenmesine karşı Van halkının iki gündür süren direnişine destek amacıyla ye devredilmesinin ardından başlayan direnişe destek amacıyla Qamişlo ve Hesekê'de yürüyüş düzenlendi. 

Qamişlo Halk İnisiyatifi, Van halkının seçimlerin gasbına karşı başlattığı direnişe destek amacıyla yürüyüş düzenledi. Soni Kavşağı'ndan başlayan yürüyüş Halk Belediyesi binasına kadar devam etti. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Bijî berxwedan Wanê" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Qamişlo Halk Belediyesi Eşbaşkanı Emel Şemdin basın açıklamasını okudu. Kuzey Kürdistan halkının zaferini kutlayan Emel Şemdin, elde edilen kazanımların mücadele ve büyük fedakarlıklar sonucunda elde edildiğini, bu nedenle kazanımlara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Emel Şemdin, faşist Türk devletinin Kuzey Kürdistan'da olduğu gibi Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de de Kürt halkının kazanımlarına saldırılar olduğunu söyledi.

Kuzey Kürdistan halkının seçimlerde büyük bir zafer kazandığını, DEM Parti'nin önemli sonuçlar elde ettiğini ancak Türk devletinin buna tahammül edemediğini dile getiren Emel Şemdin, "Bakur halkının Türk devletinin zulmüne karşı ayaklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sonuna kadar destek vereceğiz. Uluslararası güçlerin bu hukuksuzluk karşısındaki sessizliğini kınıyoruz" dedi. Açıklama "Bijî berxwedana Wanê" sloganıyla sona erdi.

CİZÎRÊ KANTON BELEDİYELERİNDEN DESTEK AÇIKLAMASI
Cizîre kantonuna bağlı, Hesekê ve ilçeleri Til Temir, Til Berak ve Dirbêsiyê halk belediyeleri, yaptıkları açıklamada, AKP'nin kaybedilen belediyeleri ele geçirme girişimlerine karşı Türkiye ve Kuzey Kürdistan halkının direnişini desteklediklerini duyurdu. Yapılan açıklamada seçim sonuçlarında halkın değişim istediğine dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "AKP'nin politikasını reddettiği açık bir şekilde ortaya çıkmıştır ve bu, halkın Erdoğan ve partisinden memnun olmadığının dünyaya açık bir mesajıdır. Seçimi kazanan DEM Partilileri ve AKP politikasını reddeden Bakurê Kürdistan  halkının iradesini destekliyoruz"

Açıklamanın sonunda, AKP'nin halkın iradesini gasp etme politikalarına karşı uluslararası kurumların tepki göstermemesi de kınandı.