25 Nisan 2024 Perşembe

Rajapaksa resmi olarak istifa etti, halk kutlama için sokaklara döküldü

Ülkeden kaçan Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifası resmi olarak parlamentoya sunuldu ve kabul edildi. Sri Lanka halkı ise ülke çapında sokaklara dökülerek kutlama yaptı.

Sri Lanka'da ekonomik krize karşı ayaklanan halkın direnişi sonucu ülkeden kaçmak zorunda kalan Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, resmi olarak istifasını parlamentoya sundu.

Aylardır bütün engelleme çabalarına, polis ve asker saldırılarına, olağanüstü hal ilanı ve sokağa çıkma yasaklarına karşı başkent Colombo başta olmak üzere pek çok kentte hükümetin ekonomi politikalarına karşı direnen halk, Gotabaya Rajapaksa başta olmak üzere hükümetin önemli pozisyonlarında bulunan Rajapaksa hanedanının istifasını istemiş ve son olarak Rajapaksa'nın Colombo'da bulunan evini işgal etmişti. Yüz binlerce kişinin işgal eylemi sonrası ülkeden kaçmak zorunda kalan Rajapaksa, Singapur'a vardığında istifasını resmi olarak teslim edeceğini açıklamıştı. Bu esnada halk, Rajapaksa'nın istifasıyla geçici Devlet Başkanı olan ve parlamentodaki bütün partilerin ortak koalisyon hükümeti kurması şartıyla istifa etmeyi kabul eden Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin konutunu da işgal ederek, derhal istifasını istedi.

Rajapaksa'nın ülkeden kaçarak istifayı kabul etmesi sonrası ülkede yeniden olağanüstü hal ilan edilirken, hükümet konutlarını işgal eden halk polis ve asker saldırılarına karşı işgal eylemini sürekli hale getirmeyi başardı. Başkent Colombo'da istifa açıklamaları sonrası ortalık sakinleşirken, Sri Lanka halkı Rajapaksa ve Wickremesinghe'nin konutu kamulaştırıldı. Sri Lanka halkı adına hükümetle görüşen heyet, Rajapaksa'nın resmi istifasını gördüklerinde işgal eylemini sonlandırabileceklerini, direnişlerinin zafere ulaştığını belirtti. Öte yandan halk, Rajapaksa'nın resmi istifasının parlamentoda kabul edilmesiyle ülke çapında sokaklara dökülerek kutlama yaptı.

Yeni devlet başkanının 20 Temmuz'da parlamento tarafından seçileceği öğrenildi.