2 Mayıs 2024 Perşembe

Qamişlo halkı 'ya Efrin ya Efrin' sloganıyla yürüdü

Qamişlo'da binlerce kişi 18 Mart'tan itibaren işgal edilen Efrin'in özgürleştirilmesi ve işlenen savaş suçlularının yargılanması talebiyle yürüdü.
Kuzey Suriye'nin Qamişlo Kantonu'nda binlerce kişi 18 Mart'tan itibaren işgal edilen Efrin'in özgürleştirilmesi ve işlenen savaş suçlularının yargılanması talebiyle yürüdü.
 
"Ya Efrin ya Efrin" şiarıyla binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Efrin Çağın Direnişi'nde yaşamını yitiren savaşçıların fotoğrafları ve "Ya Efrin ya Efrin", "Efrin'in demografik yapısının değiştirilmesine hayır" pankartları taşınırken kitle "Biji berxwedana Efrin'e", "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.
 
Yürüyüşe Cizire Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Abdulkerim Saruxan, Savunma Bakanı Rezzan Gülo, TEV-DEM, Kongre- Star, Şehit Aileleri Kurumu, SYPG, PYD, KPC-D, HPC, mahalle meclisleri katıldı. Anteriye Mahallesi Saum kavşağında başlayan yürüyüş Şehit Delil Saruxan şehitliğinde sona erdi. 
 
Saygı duruşunun ardından konuşan Cizire Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Abdulkerim Saruxan, "Türkiye Suriye krizinin sona ermesini istemiyor. Suriye'de Kürt halkının sorununun çözülmesi demek Türkiye'deki Kürtlerin sorunun çözümü demek. Efrin'de işgalci Türk devleti etrafındaki çeteleriyle birlikte 18 Mart'ta işgal edildiğinde 58 günlük büyük bir direniş ortaya konuldu. Fakat onca katliama soykırıma ve demografik yapının değiştirilmesine uluslararası insan hakları örgütleri sessiz kaldı. Herkesin gözleri önünde Efrin de çeteler barbarca birçok insanı katletti. Şehitlerin cansız bedenlerine işkence yaptılar. Uluslararası güçler bunun karşısında sessiz kaldı. Bugünde bu güçler İdlib için onlarca toplantı gerçekleştiriyorlar" diye belirtti.
 
İdlib için harcanan çabanın Efrin için neden harcanmadığını soran Saruxan, "İdlib için çeteler ile ittifak yapan, ÖSO ile anlaşan güçler Türkiye, İran, Rusya Suriye'de çözümün olmasını istemiyorlar. Eğer Suriye de demokratik bir çözüm istiyorlarsa Efrin ve İdlib başta olmak üzere bütün çeteleri Suriye'den çıkartmak durumundalar. İdlib'te kendi çıkarları için çetelere iyi davranıyor ve onlara dokunmuyorlar. Çeteler ile kurulan bu yakınlık Suriye'nin demokratik çözümü için engeldir. Türk devletinin Suriye'deki varlığı çözüm için engeldir" dedi.
 
Kuzey Suriye'de yaşayan halklar olarak işgale karşı ayakta olacaklarını ifade eden Abdulkerim Saruxan, "Efrin ve Kuzey Suriye üzerinde işgalci çeteler, Rusya ve İran tarafından kirli bir siyaset uygulanıyor bu kirli siyasete karşı halkımızın gözü açık olmalı halkımız hergün Efrin için özgürlük için ayakta olmalı. Efrin artık Kürt halkının onurudur. Efrin Suriye'deki çözümün anahtarıdır artık. Biz Efrin'i İdlib'e bırakmayacağız. Efrin'i İdlib'ten önce özgürleştireceğiz. Artık Efrin halkı ve Kürt halkı kendi özgürlüğünü istiyor. Yüzyıl önceki Efrin halkı yok karşılarında, bu halk Abdullah Öcalan felsefesi ile yaşayan bir halk. Buradan Efrin halkına söz veriyoruz: Yanlarında olacağız onlarla omuz omuza Efrin'i özgürleştireceğiz" dedi.