18 Nisan 2024 Perşembe

PTT-Sen: Sendika hakkımızı söke söke alırız

PTT ve bakanlık eliyle sendikal örgütlenme ve grev hakları gasp edilmek istenen PTT-Sen üyeleri, buna izin vermeyeceklerinin altını çizerek mücadele edeceklerini kaydetti.

PTT-Sen üyeleri 6356 sayılı kanuna karşı İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. "Toplu sözleşme hakkımız söke söke alırız" pankartının açıldığı eylemde sık sık, "PTT işçisi köle değildir", "Sendika hakkımız söke söke alırız", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

'SORUMLU BİZ DEĞİLİZ'
Okunan basın metninde, "2020 yılında 1 ay gibi kısa bir sürede ülke iş kolu barajını aştık. Çalıştığımız Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı teşeronunda çoğunluğa ulaşarak bakanlığa yetki başvurusunda bulunduk. Yetki geldi ve ardından bitmek bilmeyen itiraz süreçleri başladı. 2 senelik taşeron şirkette Yargıtay'da da kesinleşen sonucun ihale bittikten sonra gelmesinin sorumlusu biz değiliz. PTT yeni sözleşme döneminde taşeron firma değişti ve Saf Avrasya'nın çalışma süresi sona erdi. PTT yeni sözleşme döneminde taşeron firma değişti ve Saf Avrasya'nın çalışma süresi sona erdi. Taşeron şirket adi ortaklığı dağıtmış içindeki şirketler ihaleyi bu şekilde almıştır" denildi.

'SENDİKAL ÖRGÜTLENME VE GREV HAKKIMIZ GASP EDİLMEK İSTENİYOR'
Alan şirketlerden birinin sözleşmeyi 27. gününde devrettiği aktarılan açıklamada, "Diğer şirket durmaktadır. Grev oylaması için topladığımız tüm imzalar Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı döneminde çalışan ve hali hazırda çalışmaya devam eden işçilere aittir. Taşeron şirket değişse de iş, işleyiş,
yapılan işin niteliği, üst işveren aynıdır. Tüm prosedürlerin eksiksiz yerine getirilmesine rağmen, birbiriyle çelişen yasalar sonucu bakanlık aleyhte karar vererek yetkimizi sonlandıracak karara imza atmak istiyor. Sendikal örgütlenme ve grev hakkımız PTT ve bakanlık eliyle gasp edilmek isteniyor, buna izin vermeyiz" ifadeleri kullanıldı.

'HİÇBİR ŞEYİN BEDELİNİ ÖDEMEYECEĞİZ'
PTT-Sen'in kurulduğu günden bu yana karşılaştığı her baskıya göğüs gerdiği ve mücadele ettiğinin altı çizilen metinde şu ifadeler yer aldı: "Uygulanmayan yasalara rağmen mücadele ettik. PTT-Sen çatısı altında kazanımlarla dolu bir pratik içindeyiz. Biz üstümüze düşeni yaptık, yasaların sendikalaşamayalım diye karşımıza çıkarttığı her zorluğa rağmen üstümüze düşeni yaptık. Bundan sonra da öyle olacak. Bize dayatılmaya çalışılan bu sendikasızlaştırma düzeninin sorumlusu biz değiliz ama mücadele verecek olanlar bizleriz. Buradan konunun muhataplarından Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere tüm kanun koyuculara ve koruyuculara çağrıda bulunuyoruz: Ya yasayı uygulayın yada kaldırın bu yasaları işçileri de kandırmayın. Bakanlığın bu kararı 'taşeron işçi sendikalaşamaz' demektir. İtiraz ediyoruz. Ya bu yasalar değişecek ya PTT-Sen'e yetki verilecek. Binlerce işçinin yıllardır umut bağladığı sürecin peşini bırakmayacağız. Sorumlusu olmadığımız hiçbir şeyin bedelini biz ödemeyeceğiz. Direne direne kazanacağız."