18 Şubat 2026 Çarşamba

Pride aktivisti Barış Bilgen: Yol arkadaşlarımızla dayanışmaktan yılmayacağız

Sosyalistlere yönelik saldırılara karşı ajansımıza konuşan Pride aktivisti Barış Bilgen, "Tutuklananlar arasında kadın mücadelesinden gelen yol arkadaşlarımız da var.  LGBTİ+ dostu harekettendiler. Bir yanda da 'Gökkuşağı Faşizmi' adı verilen belgesel ile nefret suçları sıralanıyor. Tüm bu saldırılar ortak" dedi, ortak mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

Pride aktivisti Barış Bilgen, 3 Şubat'ta ETHA'nın da içinde olduğu ESP merkezli sosyalist kurumlara yönelik siyasi kırım saldırısına ilişkin olarak ajansımıza konuştu.

Aynı zamanda SOLDEP'te örgütlü olan Barış Bilgen, tutuklanan sosyalistler arasında daha önce 23. Onur Yürüyüşü'ne “katılma şüphesi” ile tutuklananlar olduğuna dikkat çekti, "Arkadaşlarımız aynı zamanda kadın hareketi içerisinden geliyor, LGBTİ+ mücadelesine omuz veriyorlardı" dedi.

İktidarın LGBTİ+ hareketi ile kadın hareketini ayrıştırma siyaseti izlediğine dikkat çekerek, TRT'nin dijital platformu olan "Tabii"de yayınlanan "Gökkuşağı faşizmi" belgeselini hatırlattı.

Barış Bilgen bu konuda şunları söyledi: "Bu belgeselde LGBTİ+'lar insanlık dışı bir varlık olarak gösterilirken, LGBTİ+ hareketinin doğal müttefiki kadın hareketi de bunun 'kabahatlisi' olarak sunuluyor. Yine bu sözde belgeselde kadın hareketinden LGBTİ+'lara bir dur demesi talep ediliyor. Ataerkiye karşı birlikte mücadele eden bizler biliyoruz ki özgürlüğümüz ve eşitliğimiz birbirinden ayrılamaz."

'FAŞİZM TEKİL DEĞİL, TOPYEKÜN SALDIRIYOR'
Pride aktivisti Barış Bilgen, saldırıların topyekün olduğunun altını çizdi, "Faşizm hepimizin üzerine topyekün saldırıyor ama birbiri ile dayanışan hareketlere daha da ağır saldırıyor. Sosyalistleri, LGBTİ+'ları hedef gösteriyor. Bunlar tekil saldırılar değil, anti-faşist, anti-emperyalist olmak, kadın hareketiyle LGBTİ+ hareketiyle yürümek, eşitlik ve özgürlük istemek, dayanışmak cezalandırılmak isteniyor" dedi.

"Aile Yılı" ilanıyla birlikte saldırıların arttığına dikkat çekti, "Saldırı hem operasyonlarla hem sokakta devletin zor aygıtı ile hem de online platformda rıza üretme aygıtı ile geliyor. Bu noktayı kaçırmamak önemli" dedi.

Barış Bilgen şunları söyledi: "Kadın mücadelesinde olan dostlarımıza da LGBTİ+ hareketinde olan bizlere de yöneltilen suçlamalar ortada; 'Gençleri, çocukları zehirliyorsunuz, toplumun ahlakını bozuyorsunuz, ailemizi yıkıyorsunuz.' Evet yıkıyoruz kutsal ailenizi. Çünkü o aileler kadınlara, çocuklara, LGBTİ+'lara cehennemi yaşatıyor, kadınları ve LGBTİ+'ları o ailenin köleleri olarak görüyor. Bahsi geçen belgeselde birtakım sözde dernek ve vakıf başkanları, üniversite hocaları da söz kuruyor; önce gökkuşağımızı aldılar sıra çocuklarımıza, ailelerimize geldi diye. İtirazımız var; o gökkuşağı hiçbir zaman faşizmin karanlığına saplı olan sizlerin değildi. Biz LGBTİ+'lar da bir zamanlar çocuktuk, her yetişkin gibi, o kutsal ailede LGBTİ+ bir çocuk olarak var olmak nedir biliyoruz."

'YAN YANA GELEREK MÜCADELE EDEBİLİRİZ'
Tüm bu saldırılara yan yana gelerek birleşik bir mücadeleyle karşı koyulabileceğine vurgu yapan Bilgen, "Bunu bildiği, bunu savunduğu için tutuklandı onlarca yol arkadaşımız. Ama biliyoruz ki yan yana gelmeyi bilen, mücadelesini bunun üzerinden kuran arkadaşlarımız da tutuklanma ve baskılar ile yılmıyor. Biz de yol arkadaşlarımız ile dayanışmaktan yılmıyoruz, yılmayacağız, tıpkı mücadeleden yılmadığımız gibi. Ne sosyalistlerin, devrimcilerin, kriminalize edilmesine izin vereceğiz ne de kadınların, LGBTİ+'ların. Yalnız değiliz, eşitlik ve özgürlük mücadelesi dün başlamadı, yarın da sonlanmayacak" dedi.