25 Nisan 2024 Perşembe

Polis saldırısına tepki: Neden bu kadar sessizsiniz

Cumartesi Anneleri, kendilerine dönük polis saldırısına tepki gösterdi ve tüm kamuoyunu adalet ve hakikat arayışına destek vermeye çağırdı.

Cumartesi Anneleri, 949'uncu hafta eylemine dönük polis saldırısına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İlk sözü alan Maside Ocak, iktidarın uluslararası hukuku yok sayarak kendilerini susturmaya çalıştığını kaydetti. Bu nedenle Galatasaray Meydanı'na çıkmalarının engellendiğini vurgulayan Ocak, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararlarının İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yok sayıldığını belirtti. Sekiz haftadır somut dayanak olmadan gözaltına alındıklarını dile getiren Ocak, AYM'nin bağlayıcılığına işaret etti. İktidarı AYM kararlarına uymaya çağıran Ocak, "Kararlıyız, bizi insan kılan hak ve özgürlüklerimizi savunmaktan, kayıplarımızı aramaktan ve adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Hukukta, vicdanda ve iyilikte ısrar edeceğiz" dedi.

Her hafta polis şiddetinin arttığını ama kamuoyu desteğinin azaldığını belirten Ocak, herkesin yaşanan zulme itiraz etmesi gerektiğini söyledi. "Neden bu kadar sessizsiniz? Biz 28 yıldır bir araya geldiğimiz günden bu yana bizim sevdiklerimiz sadece bizim için gözaltında kaybedilmediler dedik. Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımızın ters kelepçe yapılırken bilekleri sıkılırken bunları hissetmeyen, bu acıyı hissetmeyenler, bunu görmeyenlerin, vicdanı ve insanlığından artık endişe duymaya bile başlayabiliyoruz" diyen Ocak, eylemlerinin kriminalize edilmeye çalışıldığına işaret etti.

Ocak, "Yasaları çiğneyenler bizi suçlu olarak göstermeye devam ediyor. Bir suçlu değiliz. Biz kayıplarımızı arıyoruz. Adalet istiyoruz ve bunu yaparken de yasaların bizi tanıdığı hakkımızı kullanıyoruz. Asıl bizi gözaltına alanlar suç işliyor" ifadelerini kullandı.

Gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül'ün  yakını Ayten Morsümbül, "Kayıplarımızı aramak suç değil, biz Galatasaray'ı bırakmayacağız. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın" dedi.

Daha sonra söz alan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) üyesi Mümtaz Murat Kök, AYM'nin kararından bu yana alanda rapor çalışması gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kök, "Hukuki gerekçe olmadan, AİHM kararlarına dahi saygı gösterilmeden engelleme yapılıyor. Hiçbir karşı geliş yoktu ama dağılmaya izin verilmeden ters kelepçe yapıldı. Cumartesi Anne ve İnsanlarına yönelik hak ihlalleri adalet talebini gölgede bırakmaya devam ediyor. Raporlarımızı kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Son olarak söz alan İHD İstanbul Şubesi üyesi Sebla Arcan, "Kayaları aşındıran dalgaların gücü değil damlaların ısrarıdır, biz vazgeçmeyeceğiz" dedi.