29 Mart 2024 Cuma

Paris'te panel

Paris'te "Fransa'da genel grev ve direniş, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da seçimler" paneli gerçekleşti.

Fransa'nın başkentinde faaliyet yürüten Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT) seçimler ve Fransa'daki işçi grev ve direnişlerine ilişkin panel düzenledi. Panelde sunumları CGT'den Ali Örgütlü ve AVEG-KON Eşbaşkanı Esra Asiye Güden yaptı.

İlk sözü alan Ali Tolu, son üç aydır Fransa'da yükselen işçi direnişlerine işaret etti. Başta sendikalar olmak üzere ezilen tüm kesimlerin ortak mücadelesiyle birleşik bir zemin olan direnişin, geçmiş dönem hükümetlerinin sonunu da getiren direnişler gibi Macron'un sonunu getireceğini dile getiren Tolu, "Elbette ki bu direnişin zayıf olduğu yanlar da var. Bunların aşılması direnişin geleceği bakımından önemli. Çünkü direnişin başarısı bu zayıflıkların aşılmasına bağlı" dedi.

AVEG-KON Eşbaşkanı Esra Asiye Güden de Türkiye'de gerçekleşecek 14 Mayıs seçimlerine ilişkin konuştu. Güden, "Faşist şeflik rejimini 'seçimle götürmenin' imkanlarının ne denli az olduğunu, geride kalan 8 yıllık süreçte yapılan seçimlerde ve açığa çıkan siyasal pratikte görmek mümkün. Faşist rejimin restorasyonunu hedefleyen, onun eksik kalan yanlarını tamamlamak isteyen, emekçilerin ezilenlerin öfkesini absorbe etmek isteyen Millet İttifakı hiçbir değişim vaat etmiyor.

14 mayıs seçimlerine ilişkin konuşan AVEG-KON Eşbaşkanı Esra Asiye Güden ise konuşmasında, "Faşist şeflik rejimini 'seçimle götürmenin' imkanlarının ne denli az olduğunu, geride kalan 8 yıllık süreçte yapılan seçimlerde ve açığa çıkan siyasal pratikte görmek mümkün. Faşist rejimin restorasyonunu hedefleyen, onun eksik kalan yanlarını tamamlamak isteyen, emekçilerin ezilenlerin öfkesini absorbe etmek isteyen millet İttifakı hiçbir değişim vaat etmiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işçi sınıfı ve ezilenlerin oy potansiyellerine rağmen bir adayın çıkartılamamış olması, burjuvazinin adayları etrafında saflaşmasına neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki emekçilerin ve ezilenlerin temel hak ve özgürlüklerini elde ettiği, Kürt halkının ulusal hak ve özgürlükler temelinde kendi geleceğini belirlediği, politik özgürlüklerin kazanılmasını hedeflediklerini söyleyen Güden, şöyle devam etti: "Parlamento bizim için emekçilere, ezilenlere sesimizi ulaştırmanın araçlarından biri. Seçimleri, işçi emekçilerin ve ezilen tüm kesimlerin faşist rejime, sermaye düzenine karşı örgütlemeyi ve birleşik mücadele zeminini şimdiden güçlendirmeliyiz."

Panel soru ve cevaplarla, görüşlerin belirtilmesi ile sona erdi.