23 Nisan 2024 Salı

'Özgürlük mücadelesi geliştikçe Alevilerle dayanışma da gelişecek'

Faşist burjuva Türk devletinin Alevi hareketini Kürt özgürlük hareketi ve devrimcilerle karşı karşıya getirmeye çalıştığını belirten yazar Ziya Ulusoy, Oysa Kürt özgürlük mücadelesinin Aleviler için önemli bir güç ve müttefik olduğunu, devrimcilerin de her zaman Alevilerin yanında olduğunu kaydetti.
Fransa'nın Toul ve Saint Avold Alevi Kültür Merkezlerinde gazeteci yazar Ziya Ulusoy ve araştırmacı yazar Aziz Tunç'un konuşmacı olduğu "Anadolu'nun geçmiş ve geleceğinde Alevilerin yeri" konulu paneller yapıldı. 
 
Aziz Tunç, konuşmasında, Alevilerin inançları ve yaşam biçimiyle insanlığın gelişimine katkısı olduğunu söyledi. Bazı tarihçilerin Alevileri sadece katliam ve saldırılara maruz kalmalarıyla anlattığını söyleyen Tunç, oysa Alevilerin yaşam ve değerlerini korumak için büyük bedeller ödediğini ve ciddi kazanımlar elde ettiğini ifade etti.  
 
Alevilerin gelecekleri için devrimciler, sosyalistler ve tüm demokrasi güçleriyle birlikte hareket etmesi ve faşizme ve zulme karşı kendilerini koruyacak şekilde ivedilikle örgütlenmesi gerektiğini kaydetti. 
 
Cumhuriyet tarihinde Alevilere yönelik katliam ve saldırıların devletin örgütlemesi ve teşviki ile gerçekleştiğini vurgulayan Tunç, bugün Alevileri yerlerinden etme saldırılarının farklı planlarla sürdüğünü söyledi, Terolar ve HES'leri örnek olarak gösterdi. 
 
Tunç, Alevilerin birliklerini güçlendirecek ve kapsamlı saldırılara cevap olacak tarzda örgütlenmesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
Ziya Ulusoy ise Alevi inancının tarih boyunca diğer inançlardan etkilenip, diğer inançları etkilediğini belirtti. İşçi ve emekçilerin örgütlülük ve mücadeleleri geliştikçe Sünni halkların Alevilerle dayanışmasının da geliştiğini, bu dayanışmanın ırkçı, şovenist, faşist devleti korkuttuğunu kaydeden Ulusoy, Maraş katliamı sonrasında İstanbul'da liselilerin dayanışma ve protesto eylemlerinin adeta şehri kilitlediğini hatırlattı. 
 
Alevilerin örgütlülüğü ve duyarlılığının gelişmesiyle AKP önderliğindeki faşist burjuva Türk devletinin saldırılarını püskürtme ve kazanımları büyütmenin bugün çok daha olanaklı olduğunu ifade eden Ulusoy, durumun farkında olan faşist burjuva Türk devletinin emekçi halkları şovenizm ve ırkçılıkla zehirlemeye çalıştığını, Alevi hareketini Kürt özgürlük hareketi ve devrimcilerle karşı karşıya getirmeye çalıştığını vurguladı. Oysa Kürt özgürlük mücadelesinin Aleviler için önemli bir güç ve müttefik olduğunu dile getiren Ulusoy, devrimcilerin de her zaman Alevilerin yanında olduğunu kaydetti.