28 Nisan 2024 Pazar

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası talepleri için Meclis önünde

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş hakkı için Meclis önünde yan yana gelerek, "Eğitimi tüccarların, müteahhitlerin, mafyanın elinden çekip almak için buradayız" dedi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taleplerini haykırmak için Meclis önünde yan yana geldi. Meclis önünde yapılan açıklamaya çok sayıda siyasi parti ve emek meslek örgütü de destek verdi. "Yasayı uygula ücretleri eşitle", "Bizden çalınanı geri istiyoruz" pankartları açılan eylemde basın açıklamasını sendikanın Ankara temsilcisi Ceylan Mercan Korkmaz okudu.

'ASGARİ ÜCRETİN DE ALTINA MAHKUM EDİLİYORUZ'
Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinin asgari ücretin de altındaki ücretlere mahkum edildiğini vurgulayan Korkmaz, "Bu ücretlerle kamudaki dengi çalışan meslektaşlarımızın iki üç katı derse giriyoruz. Bu da yetmez gibi ücret karşılıkları olmaksızın zorla yazılan etüt ve özel dersleri yapıyor; haftada iki, kimi zaman üç kez nöbet tutmak zorunda bırakılıyoruz. 12 aylık iş sözleşmeleri bizi mevsimlik işçi statüsüne düşürüyor" dedi.

"Boğazımıza yapışan ve bizi iliğimize kadar sömürmek isteyen sermayenin türlü hukuksuzluklarına karşı en sorumlu kurum olarak kılı kıpırdamayan Millî Eğitim Bakanlığı'dır. Bakanlığı en üst derecede temsil eden Sayın Bakan Yusuf Tekin, çıktığı her kanalda patronları sahiplenici tavır takınmaktadır. Bundan dolayı özel sektör eğitim emekçileri bu fiziksel, maddi sıkıntılarının yanında bir de psikolojik travmalarla boğuşup derin düş kırıklıklarına boğuluyor" diyen Korkmaz, ellerinden çalınan taban maaş haklarını istediklerinin altını çizdi.

'EĞİTİMİ TÜCCARLARIN ELİNDEN ÇEKİP ALMAK İÇİN BURADAYIZ'
Korkmaz, şöyle devam etti: "Taban maaş hakkımız, patronların isteği ve Meclis'teki yasa yapıcıların kararıyla bir gecede elimizden çalındı. Bunun sonucu olarak bugün ataması yapılmayan yüz binlerce eğitim emekçisi, tabanda yığılarak özel öğretim kurumu sahiplerinin ücretli köleleri haline getirilmiştir. Bugün Ankara'da, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde bir araya gelen özel sektör eğitim emekçileri, çiğnenen öğretmenlik meslek onurunu hak ettiği yere getirmek için buradadır. Eğitimin sermayeye emanet edilmesi ve sermayenin yaptığı tüm hukuksuzlukların, usulsüzlüklerin görmezden gelinmesi, denetlenmemesi Millî Eğitim Bakanlığı adına bir kara lekedir. Bugün insanca yaşamak için burada, bir aradayız. Bugün bizi görmezden gelip patronları muhatap görenlere 'Türkiye'nin dört bir yanından öğretmenler geldi, siz neredesiniz?' diye sormak için buradayız. Eğitimi tüccarların, müteahhitlerin, mafyanın elinden çekip almak için buradayız."

POLİSTEN EĞİTİM EMEKÇİLERİNE GÖZALTI TEHDİDİ
Sendika Genel Başkanı Eren Edebali, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mahmut Özer ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin gelene kadar Meclis önünde bekleyeceklerini belirtti. Edebali, Milli Eğitim Komisyonunda siyasi partilerce verilen taban maaşla ilgili kanun teklifi ve araştırma önergeleri kabul edilerek genel kurula gelmezse yarın tekrar Meclis önünde olacaklarını ifade etti.

Yusuf Tekin ve Mahmut Özer ile randevu talebine cevap verilmemesi nedeniyle öğretmenler Meclis'in Çankaya kapısına yürümek istedi. Polis, öğretmenleri barikat kurarak engelledi.

Öğretmenler, "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak bekleyişlerini sürdürürken polis öğretmenleri gözaltıyla tehdit etti. Öğretmenler kol kola girerek, bir yere ayrılmayacaklarını söyledi.