28 Nisan 2024 Pazar

Özak Tekstil işçileri: Levi's ve Zara somut adım atmalı

Direnişlerini İstanbul'a taşıyan Özak Tekstil işçileri, fabrikada üretim yaptıkları Levi's ve Zara mağazalarının önünden seslenerek, bu firmaların da sömürüde ortak olduğunu belirtti ve somut adım atılmasını istedi.

İnsanca çalışma koşulları ve sendika seçme özgürlüğünün tanınması için BİRTEK-SEN öncülüğünde Urfa'da başlattıkları direnişi İstanbul'a taşıyan Özak Tekstil işçileri, Özak patronuyla sendika arasında görüşmeler sürerken fabrikanın üretim yaptığı Levi's ve Zara mağazalarının önünde eyleme geçti.

Kadıköy'de Bahariye Caddesi'nde bulunan Levi's önünde yan yana gelen Özak Tekstil işçilerine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Özgül Saki'nin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve mücadeleci sendika temsilcisi de eşlik etti.

İşçiler adına söz alan Seher Gülel, fabrikalarının Levi's'a üretim yaptığını dile getirerek, "Levi's'a yaptığımız bütün emeğin karşılığını almak için bir hak savaşına girdik. Levi's mağazasının önünde hak aramaya geldik. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

DURSUN: LEVİ'S SOMUT ADIM ATMALI
BİRTEK-SEN Doğu/Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Çayan Dursun ise, Özak Tekstil'in Levi's'a üretim yaptığını ve işçiler BİRTEK-SEN'e üye olduğu için işçi kıyımı başlatıldığını hatırlatarak, işçilerin çok ağır koşullarda direnişi devam ettirdiğini aktardı.

Uluslararası bir firma olan Levi's'ın işçilerin hak alma mücadelesinde somut adım atmasını istediklerini dile getiren Dursun, Levi's'ın da sorumlu olduğunu vurguladı. İstediklerinin Levi's'ın pazardan çekilmesi olmadığının altını çizen Dursun, "Sorumlular. Şimdiye kadar nasıl sömürdülerse, işçilerin alın teri üzerinden milyon dolar kazandılarsa bu mesele karşısında sorumlular ve kaçıp gitmek kurtuluş değil onlar açısından" ifadelerini kullandı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ise Özak Tekstil işçilerinin büyük bir direniş örneği sergilediğini ifade ederek, mücadeleci sendikalar olarak direnişçi işçilerin her zaman yanında olacaklarını vurguladı.

Eylem boyunca "Birleşe birleşe kazanacağız", "Özak işçisi yalnız değildir", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.

CEVAHİR AVM'DE EYLEM: HAKLARIMIZI VERİN
Eylemin bir diğer adresi ise Şişli'de bulunan Cevahir AVM içindeki Zara mağazası oldu. "Özak işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla mağaza önünde yürüyen direnişçi işçiler ve dayanışmada bulunanlar polis engeliyle karşılaştı.

Polis işçilerin iradesi karşısında geri adım atmak zorunda kaldı.

Kısa bir açıklama yapan BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçisi Murat Yıldız, 67 gündür maruz kaldıkları devlet ve sermaye şiddetini hatırlattı. Taleplerini yineleyen Yıldız, kazanana kadar mücadelenin süreceği in altını çizerek, "Keyfimizden çocuğumuzu çocuğumuzu bırakıp İstanbul'a gelmedik" dedi