27 Temmuz 2024 Cumartesi

Özak Tekstil direnişinin 11. gününde patrona 'sorunu çözün' uyarısı

Direnişin 11. gününde çözüm için öğlene kadar Özak'a süre verdiklerini kaydeden BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, sorun çözülmediği takdirde direnişe devam edeceklerini kaydetti. İşçilere nasıl hareket etmek istediklerini soran Türkmen'e işçiler, gözaltı saldırısını göze aldıklarını, kazanana kadar direneceklerini yanıtını verdi.

BİRTEK-SEN üyesi Özak Tekstil işçilerinin devlet, sermaye ve sarı sendika işbirliğine karşı direnişi 11. gününde kararlılıkla sürüyor. Sabahın erken saatlerinde fabrikaya gitmek isteyen işçiler yine hukuksuzca kurulan jandarma barikatıyla karşılaştı.

Barikatın önünde işçilere seslenen BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, iyi niyet göstergesi olarak bir görüşme talep ettiklerini ve öğlene kadar bekleyeceklerini  duyurdu. Türkmen, "Hepimizin vatandaşı olduğu bu devletin askerinin, kolluk kuvvetinin, kurumlarının bir patronun hizmetine sunulmasına izin vermeyeceğiz. Bunu kabul etmeyeceğiz. Buradan bir çağrı yapıyoruz, öğlene kadar bir adım atmalarını bekleyeceğiz. Artık bu fabrika daha fazla kapalı kalsın, işçiler mağdur olsun istemiyoruz" dedi.

PATRONLAR İŞÇİYE APTAL MUAMELESİ YAPIYOR
Patronların kendilerine, "Siz ortalığı karıştırıyorsunuz, sizin yüzünüzden işçiler işsiz kalacak, siz işçileri kandırıyorsunuz" dediklerini aktaran Türkmen, "Yani diyorlar ki işçiler aptal, bu işçiler kararlarını veremez. Bu işçilerin kendi iradeleri yok, biri gelir hepsini kandırır kullanır" ifadelerini kullandı.

'İŞTEN ATILAN ARKADAŞIMIZ GERİ ALINACAK'
Özak patronu kadar hakları olduklarını ve bu hakka saygı duyacaklarını kaydeden Türkmen, şöyle devam etti: "Bu hukuksuz engeli kaldıracaklar, işçilere karşı suç işleyen bir patronun önüne kalkan olmayacaklar. Öğlene kadar bir görüşme talebinde bulunduk. Hakkımız olmayan tek bir şey istemedik. Haksız yere sendikal baskıyla, tehditle bir işçi arkadaşımız işten atıldı. Biz diyoruz ki eğer bu işten atmaya tepki vermeseydik sıra hepimize gelecekti. Mesele bir arkadaşımızın atılması değil. İşten atılmayı gerektirecek hatası varsa verirsin tazminatını biz de itiraz etmeyiz. Siz her hak arayanı, yasal hakkını, kullananı, sendika seçme hakkını kullananı baskıyla, mobbingle atarsanız kimse bu iş yerinde güvende çalışamaz. Birinci talebimiz ilk günden beri işten atılan arkadaşımız işe geri alınacak, almıyorsanız da sendikal tazminatını ödeyeceksiniz. Çünkü biliyoruz sendikal nedenle attınız.

'İŞÇİLERİN KENDİ İRADESİYLE SEÇTİĞİNİZ SENDİKAYI TANIYACAKSINIZ'
"Bu işyerinde sendikal baskıya son vereceksiniz. İşçilere sendika değiştirme baskısı yapmayacaksınız ve bunun güvencesini vereceksiniz. Dışarıda bu 11. gün sizin sorumluluğunuz, baskılarınız yüzünden işçiler dışarıda. Dışarıda geçen günlerimizi kesmeyeceksiniz. 500'ten fazla işçinin kendi iradesiyle tercih ettiği sendikayı tanıyacaksınız. Taleplerimiz bunlar, söyledik. Görüşmeye açığız. Bir an önce sorun çözülsün ki işimizin başına geçmek istiyoruz. Çözüm olsun diye iyi niyet gösteriyoruz."

'GEREKİRSE 500'ÜMÜZÜ BİRDEN GÖZALTINA ALIRSINIZ'
Dün yaşanan gözaltı saldırısında 25 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Türkmen, fabrika önünde direnen 500 işçiyi gösterdi ve "Suç olmadığı için iki saat sonra gene bırakacaksınız. Üç gözaltı yaptılar üçünde de savcılık onay vermedi. Urfa'nın savcısı bile bunun hukuksuz olduğunu biliyor. Suç duyurusunda bulunduk soruşturma açıldı. Bir görüşme olsun, bu iş çözülsün istiyoruz. Çözülmezse bir kere daha bu hukuksuz barikatları kabul etmeyeceğiz, kaldırılmazsa, fabrika önüne gitmemize izin verilmezse anayasal ve demokratik hakkımız olan fabrika önünde eylemimizi sürdürme hakkımızı engel olurlarsa hepimizi bir kez daha gözaltına almak zorunda kalırlar" dedi.

Kararı işçilerin vereceğini söyleyen Türkmen, işçilerin gözaltına alınıp alınmak istemediklerini sordu. İşçiler hep bir ağızdan "Kabul ediyoruz" diyerek el kaldırdı. Açıklama alkışlarla sona erdi.

SÜRE AKŞAMA KADAR UZATILDI
Urfa OSB Müdürlüğü ile ve OSB müdürü üzerinden dolaylı olarak valilikle görüşme sağlayan BİRTEK-Sen, işçilerin taleplerini bir kez daha iletti. Taleplerin çözümü için kendilerine söz verildiğini belirten BİRTEK-SEN, "Biz de bunun üzerine öğle saatlerinde fabrika önüne yürüme kararımızı şimdilik erteledik. Bugün akşama kadar çözüm için bulunduğumuz alanda beklemeye devam edeceğiz. Eğer bugün de taleplerimiz kabul edilmezse, yarın direnişimizi ve eylemlerimiz aynı kararlılıkla devam edecektir."