28 Nisan 2024 Pazar

Özak direnişinde eylemlerin dozu artarak devam edecek

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Özak Tekstil ile yapılan görüşmede anlaşma sağlanamadığını belirterek "Eylemlerin dozu artarak devam edecek" dedi.

Özak Tekstil işçilerinin direnişi 68'inci gününde Zeytinburnu'ndaki Özak Holding önünde sürerken, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendika ve patronlar arasında gerçekleşen görüşmeye dair açıklama yaptı.

67 gün sonra ilk defa bir görüşme olduğunu söyleyen Türkmen, sendikanın muhatap alınmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Özak Tekstil yönetiminin işçilerin işe iade edilmesi noktasında da uzlaşmaya yakın olduğunu aktaran Türkmen, "Ancak işçilerin işe geri alınması için patron tarafı siparişlerin artması önkoşulunu sundu. Bugün siparişlerin durmasının, üretimin büyük ölçüde durmasının nedeni Özak Tekstil'de işçilerin uğradığı haksızlık, ağır çalışma koşulları ve sendika seçme özgürlüklerinin engellenmesidir. Önce sipariş gelsin işler artsın işçileri öyle alacağız tutumunu kabul etmiyoruz" dedi.

'BİRTEK-SEN İLE PROTOKOL YAPILSIN'
Özak patronuyla gerçekleştirilen görüşmede tazminatını alamamış az sayıda işçinin de tazminatının verilmesi noktasında anlaşmaya varıldığını kaydeden Türkmen, şöyle devam etti: "Sendika seçme özgürlükleri engellenerek işten atılan işçiler 68 gündür eylemdeler. İşçiler grevde geçirdikleri süre boyunca hiçbir ücret alamadılar, borçlandılar. Biz grevde geçen günlerin ücretlerinin ödenmesini istiyoruz fakat patron tarafı bu noktada geri adım atmadı. Ayrıca işçiler hiçbir şey olamamış gibi işe dönüp çalışamazlar. Patronun iki ayı aşkın süredir aldığı tutum nedeniyle güvensizlik içerisindeler, işçiler işe alınırken üyesi oldukları BİRTEK-SEN ile protokol imzalanmasını talep ettik. İşçilerin örgütlenme haklarına sendika seçmelerine engel olmayacaklarını söylediler ancak sözlü beyanın ötesinde, biz işçilerin örgütlü olduğu BİRTEK-SEN işçilerin haklarını güvence altına alacak protokol imzalanmasını istiyoruz."

Özak patronuyla görüşmelerin süreceğini ve talepleri karşılanana dek eylemlerin dozunun artarak devam edeceğini vurgulayan Türkmen, 3 Şubat Cumartesi günü Özak Tekstil'in üretim yaptığı markalar önünde Türkiye ve dünya çapında eylemler yapacaklarını ifade etti.