1 Mayıs 2024 Çarşamba

Ölümsüzlerin Diyarbakır'daki mezarları ziyaret edildi

DTK, TJA, DEM Parti ve DBP, Ramazan Bayramı dolayısıyla Lice'de bulunan mezarlıkları ziyaret etti. Mezarlık ziyaretlerinde ölümsüzlerin mezarlarının tahrip edildiğini gören aileler tepki gösterdi, "Uğruna mücadele verdikleri felsefeyi yaşatacağız. Şehitlerin izinden gideceğiz" denildi.

 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ramazan Bayramı dolayısıyla Diyarbakır'ın ilçelerinde mezarlıkları ziyaret etti.

Lice'nin Sise köyünde bulunan mezarlık ziyaretine Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), DEM Parti İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin da katıldı.

Mezarlıkta ağıt yakan anneler, mezarların talan edilmesine tepki gösterdi.

'UĞRUNA MÜCADELE VERDİKLERİ FELSEFEYİ YAŞATACAĞIZ'
MEBYA-DER Eşbaşkanı Mehmet Emin Kılıç, mezarlık ziyaretlerinde yaptığı konuşmada, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin kendileri için yaşam teminatı olduğunun altını çizdi. Kılıç, "Özgürlük ve onur mücadelesi şehitlerinin mekanı olan Sise Şehitliği'ndeyiz. Onlar hep yüreğimizde olacaktır. Uğruna canlarını verdikleri felsefeyi her zaman yaşatacağız. Davaları ve felsefelerini anlamak boynumuzun borcudur. Onların amaçlarına ulaşana dek mücadele etmek bizim için farzdır. Direneceğiz. Karşımızdaki düşman iyi bilmelidir ki onlar ne yaparsa yapsın, onlar bin yıllar boyu saldırsa da bu direniş kazanacak" dedi.

'ŞEHİTLERİMİZİN İZİNDEN GİDECEĞİZ'
Mezarlıklara yönelik saldırılara tepki gösteren Kılıç, "Yeryüzündeki en korkunç tablo örneğini görmek isteyenler Sise Mezarlığı'na gelsinler" çağrısında bulundu. Mezarlıklara saldıranların kirli bir zihniyete sahip olduğunu vurgulayan Kılıç, "Onlar bilsin ki ne olursa olsun, şehitlerimiz yüreğimizde yaşayacak. Onların izinden gideceğimizin sözünü veriyoruz" diye konuştu

ÇEME ELİKA MEZARLIĞI ZİYARET EDİLDİ
Heyet daha sonra, Lice'deki Çeme Elika Mezarlığı'nı ziyaret etti. "Şehit namirin" sloganlarının atıldığı mezarlıkta bulunanlara şeker dağıtıldı. Aileler, yakınlarının mezarları başında ağıt yaktı.

'ÖLÜLERİMİZE BİLE SAYGILARI YOK'
Saygı duruşunun ardından söz alan MEBYA-DER üyesi Kasım Pervane, mezarlıklara bilinçli saldırılar düzenlendiğini söyledi, "Ölülerimize, şehitlerimize bile saygıları yok" dedi. Diyarbakır'da dört şehitlik olduğunu ve hepsini ziyaret ettiklerini söyleyen Pervane, "Çünkü onlar sayesinde biz buradayız. Şehit Harun şahsında tüm şehitleri anıyoruz. Kürt halkının başı sağ olsun" diye konuştu.

'İNSANLIK DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu da mezarların yıkılmış olmasına dikkat çekti. Şehitliklere gerçekleştirdikleri ziyaretlerde değerlerine ne kadar bağlı olduklarını gösterdiklerini söyleyen Türkoğlu, mezarlara yönelik saldırıları hatırlatarak, "Burada savaş konseptinin tahammülsüzlüğünü görüyoruz. AKP-MHP iktidarının yasakçı politikaları insanlık değerlerini alt üst etmiş durumdadır. Hayatımızı onurlu bir şekilde sürdürüyorsak, arkadaşlarımızın ödediği bedeller sayesindedir. İnsanlığı oluşturan değerlere sahip çıkacağız. Mezarlığımız tahrip edilmiş, öfkemiz daha da artıyor. Bu gaddarca, insanlıktan çıkmış hiçbir dinde, devlette yeri olmayan zulüm, mezarlığımıza yapılıyor. Bu, Kürt düşmanlığını da besliyor. Onlar tahammül edemeyebilir ama biz savunduğumuz mücadele ile daha onurlu bir yaşamın hayata geçmesini sağlayacağız. Bizler değerlerimize sahip çıkacağız" dedi.