25 Nisan 2024 Perşembe

Öcalan'ın özgürlüğü için yürüyüşler 

Kıbrıs, İngiltere ve Avusturya'da düzenlenen yürüyüşlerde PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit protesto edildi. Öcalan özgürlüğüne kavuşmadan Ortadoğu'nun özgür olmayacağı belirtilen konuşmalarda, tekçi faşist rejime karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı. 

PKK lideri Abdullah Öcalan için İngiltere, Avusturya ve Kıbrıs'ta düzenlenen yürüyüşlerde Öcalan'ın özgürlüğü istendi.

KIBRIS
Kıbrıs'ın Limasol kentinde yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. Kıbrıs Kürt Halk Meclisinin çağrısıyla Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle, kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. "Abdullah Öcalan'a özgürlük" pankartı ile Abdullah Öcalan'ın resimlerinin taşındığı yürüyüşte, sık sık "Bijî Serok Apo", " Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Limasol Belediyesinin önüne kadar süren yürüyüş burada devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile mitinge dönüştü.

Kıbrıs Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan ve Siyasetçi Lezgin Serhat, halka yönelik birer konuşma yaptı. Fatma Doğan, uluslararası kurum ve yetkililerin Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride karşı sessiz kalarak, onun şahsında Kürt halkına karşı uygulanan "soykırım" politikalarına destek verdiklerini ifade etti. Lezgin Serhat ise, "Bu yıl Öder Apo'nun özgürlük yılı olacaktır. Önder Apo'nun özgürlüğü, özgür Kurdistan'dır" dedi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle yüzlerce kişi Haringey Civic Centre önünde bir araya geldi. Yürüyüşe Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) ve enternasyonal gruplar da destek verdi. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte sık sık "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Civic Centre önünde bir araya gelen kitle, kortej halinde üzerinde "Abdullah Öcalan'a özgürlük" yazılı pankart ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca bildiriler dağıtılırken, çevreden eylemcilere yoğun ilgi gösterildi.

Yürüyüş, Haringey'deki KCC binasında sona erdi. Kürt Halk Meclisi'nden Ercan Akbal, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin  kabul edilemez bir noktaya vardığını ifade ederek, "Önder Apo özgürleşmeden Ortadoğu halkları özgürleşemez. Milyonlar Önder Apo etrafında kenetlenirken AKP-MHP faşist rejimi tecridi derinleştirdi. Kürdistan halkları bu yılı Önder Apo'ya özgürlük yılı olarak ilan etti. Newroz'da milyonlar 'tecridi yıkacağız Önder Apo'yu özgürleştireceğiz' şiarı ile buluştu. Bizler bu faşist rejimden hesap soracağız. Bu tekçi faşist rejime karşı 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde Yeşil Sol Parti etrafında kenetleneceğiz ve bu rejimi mutlaka devireceğiz" dedi.

Etkinlik, alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Christian-Broda-Platz'da (Westbahnhof) başlayan yürüyüş, FEY-KOM merkezine kadar sürdü. Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Avesta Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Abdullah Öcalan'ın 1999'da uluslararası bir komployla kaçırılıp Türkiye'ye teslim edildiği yıldan beri ağırlaştırılmış tecrit altında tutulduğu hatırlatılan açıklamalarda, "İki yılı aşkın bir süreden beri de kendisinden hiçbir haber alınamamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin defalarca hapishane koşullarını insanlık dışı olarak kınamasına rağmen durumunda hiçbir değişiklik olmadı. Önderliğin felsefesi dünya çapında kriz içindeki kapitalizme karşı bir alternatifi temsil ediyor. Özgürlüğü  Kürt sorununa barışçıl bir çözümün ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesinin önünü açacaktır" denildi.

Yürüyüş, "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları ile sonlandırıldı.