20 Nisan 2024 Cumartesi

Muğla'da ekoloji mücadelesi kazanımla sonuçlandı

Erdoğan ailesinin dünürünün Muğla Hisarönü Köyünde 152 parselde yaşlı bakımevi inşasına karşı Muğlalıların yürüttüğü mücadele kazanımla sonuçlandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı imar planı değişikliğinin sonlanması için açılan davada "yürütmeyi durdurma" kararı çıktı. Süreci dayanışmayla yürüttüklerini kaydeden Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, ekoloji mücadelesini yürütme çağrısı yaptı.

Muğla 2. İdare Mahkemesi, Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Marmaris'te Erdoğan ailesinin dünürüne ait arazi için yaptığı imar plan değişikliği için "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

Erdoğan ailesinin dünürü için kentin imar planlarında parsele özel, adrese teslim değişiklik yapılmasına karşı uzun süredir mücadele yürütülüyordu. Hisarönü Köyü, 142 parselde yaşlı bakımevi inşası için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı imar planı değişikliğine açılan davaların yanı sıra Muğla Mimarlar Odası ve Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi de mücadeleye destek vermişti.

1 Haziran 2023 günü iki tarafı dere, önü deniz olan ve 17 metrede sert zemin bulunan sulak alanda yapılmak istenen projeye, bilirkişi raporu doğrultusunda Muğla İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı çıktı.Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi karara ilişkin açıklamada, yaşam alanlarının korunmasında dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yerel belediyenin davacı olmaması, proje için ruhsat verip vermediği ile ilgili dilekçeye 'Sayın ilgili CİMER başvurunuzla ilgili olarak; Belediyemizce imar mevzuatı anlamında gerekli işlemler titizlikle yürütülmekte olup, yetkinizin olmadığı ve kişilerin özel alanına giren konularda bilgi paylaşımında bulunulamayacağı' biçimindeki cevabı yerel belediye ile dayanışma ruhunun yaratılamaması noktasında üzüntümüzdür. 142 parsele paralel, hemen yanında yer alan belediyeye ait 179/4 parsele, Sinpaş'ın ve diğer yerlerin molozunu döküp üstünü toprakla örterek alanı tahrip eden yerel belediyenin, bu talanlara karşı bilerek sessiz kalması/ortaklaşmasına karşın, kentte mücadele dayanışma içinde büyüyerek devam etmektedir."