20 Mayıs 2024 Pazartesi

Mücadelenin tüm renkleri HDP'de

HDP adayları, toplumsal muhalefetin her kesiminden çok renkli ve çok sesli oluşuyla öne çıkıyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili adayları toplumsal muhalefetin çeşitli kesimlerini oluşturmasının yanında mücadele içindeki duruşu ile de öne çıkıyor.
 
KESK'li KHK direnişçilerinden olan Sema Uçar, KHK ile ihraç edilen eğitim emekçilerinden biri. Uçar, ihraç edildikten sonra İstanbul'da direnişe başlayan KESK üyelerinden birisi. İstanbul 1. bölge adayı olan Uçar, "AKP'nin tek adam diktatörlüğüne ve tekçi anlayışına karşı ezilen tüm kesimleri ve farklılıkları ile bir araya getiren parti olduğu için HDP'yi tercih ettim" diyor.
Uçar, KHK  ile ihraç edilen eğitim emekçisi olarak seçim sürecinde OHAL ve KHK zulmünü anlatan çalışmalar yapacağını belirtti. 25 Haziran'ın önemli bir gün olacağını söyleyen Uçar, "Bir arada olduğumuzu, tek başına olmadığımızı ve ezilenlerin isyanın olduğunu gösterecek bir gün olacak" dedi. Uçar, "Ezilen kesimleri bir araya getiren sokak mücadelesinin örgütlenmesi gerekiyor" dedi.
 
KAYIPLAR MÜCADELESİNİN BİR NEFERİ: AYŞE YILMAZ
 
HDP'nin bir diğer adayı uzun yıllardır devrimci mücadele içerisinde yer alan Ayşe Yılmaz. İzmir 2. bölgeden aday olan Yılmaz, 1995-2010 yılından bu yana Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite'nin (ICAD) Türkiye temsilciliğini yapıyor. 1992 yılında gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman için yürütülen mücadeleyle kayıplar mücadelesine başlayan Yılmaz, 1995 yılında Hasan Ocak'ı bulmak için yürütülen mücadelenin de içinde yer aldı. Ayşe Yılmaz, ayrıca ilk cumartesi insanlarından birisi.
 
"HDP'den milletvekili adaylığı önerildiğinde onur duydum. İlk devrimci yıllarımdan itibaren halkların kardeşliğine inanmış sosyalist bir kadınım" diyen Yılmaz, HDP'ye yönelik saldırıları hatırlattı. Yılmaz, bu nedenle "Burada olmalıyım" dediğini ifade ederek, ayrıca şunları söyledi: "Kadın özgürlüğüne inanmış bir kadın olarak yaşamın bu alanında da emeğimi katmayı esas aldım. HDP'den aday oldum. Geçmişten beri kadın hareketinde, insan hakları mücadelesinde, cumartesi annelerinde var olduğumda Kürt kızkardeşlerimle birlikte yürüdüm. Şu anda da birlikte olmaktan onur duyuyorum."
 
Yılmaz, "Biz sokaklarda geliyoruz. 25 Haziran'da da sokakları doldurarak, özgürlük alanlarımızı büyüterek mücadeleyi sürdüreceğiz. Barajları, tek adamı yenerek geleceğiz" dedi.
 
EMİNE KAYA: HDP GENÇLERİN PARTİSİ
 
Ankara 1. bölge milletvekili adayı 21 yaşındaki Emine Kaya. HDP MYK üyesi olan Kaya, genç bir kadın olarak "Gençliğin dinamizmini meclise taşımak için" aday olduğunu söylüyor. Genç bir parti olduklarını ve gençliğin siyaseti değiştireceğine inandıklarını söyleyen Kaya, gençlerin enerjisi ile meclisi gençleştirmek için çalışacaklarını belirtti.
25 Haziran'da mücadelenin devam edeceğini ifade eden Kaya, "Gerek parlamentoda gerek sokakta tüm mücadele alanlarını kullanmaya devam edeceğiz. 25 Haziran'da belki de ikinci tur hazırlıklarımız başlayacak. Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş'ın ikinci tura çıkacağından eminiz" dedi.
 
ELÇİN: KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE SOSYALİST, ALEVİ BİR KADIN
 
İstanbul 2. bölge adayı Hacer Elçin, kadın özgürlük mücadelesinde uzun yıllardır faaliyet yürütmüş bir isim. Suruç Aileleri İnsiyatifi, Kangal Dernekler Federasyonu gibi demokratik kitle örgütlerinde de çalışan Elçin, Alevi ve sosyalist bir kadın olduğu için aday olduğunu ifade ediyor.
HDP'nin kadın partisi olduğunu belirten Elçin, "Umudumuz çok büyük, biliyoruz Saray 25 Haziran'da kaybettiğinde bir kaos ortamı yaratmaya çalışacak ama biz 25 Haziran'da kadınlar olarak oylarımıza, sandıklarımıza sahip çıkacağız. Sokakları doldurarak haklarımızın peşinde olacağız" dedi.
 
"Sokaklarda kitlelerle birlikte olacağız. Ev ev dolaşarak HDP'yi anlatacağız" diyen Elçin, 25 Haziran'da da sokakta olacaklarını ifade etti. Elçin, "Mutlaka biz kazanacağız" dedi.
 
REMZİYE TOSUN: ADAYLIĞIM KADINLAR İÇİN
 
Diyarbakır adaylarından Remziye Tosun, özyönetim direnişleri döneminde Diyarbakır Sur’da mahsur kalanlardan birisi. Sur'un tahliye edilmesi sırasında dışarı çıktıktan sonra 2 yaşındaki kızı Beritan ile birlikte tutuklanan Tosun, adaylığının kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi. 
 
"HDP'den adaylığım kadınlar ve Sur'un talan edilmemesi içindir" diyen Tosun, kadınların özgürlüğü HDP'de olduğunu belirtti.  Tosun, şöyle devam etti: "Türkiye içinde genel olarak mahalle mahalle, sokak sakak, kapı kapı, dükkan dükkan, gezerek HDP'nin projelerini anlatacağız. İnanıyorum ki bu halk HDP'ye gelecek."