25 Nisan 2024 Perşembe

'Mücadelemizi hedef gösterenlerin saltanatları sarsılıyor'

8 Mart dolayısıyla Şırnak'ta yürüyüş düzenleyen kadınlar, kadın özgürlük mücadelesine saldıran düşman zihniyetine karşı mücadeleyi büyüteceklerinin ve asla geri adım atmayacaklarının altını çizdi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi. Cudi Mahallesinden başlayan ve HDP binası önüne kadar devam eden yürüyüşte, "Dem dema Jin jiyan Azadiyê ye" pankartı ve aralarında Nagihan Akarsel, Evin Goyi, Deniz Poyraz, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın da olduğu kadınların fotoğrafları taşındı.

HDP milletvekili Nuran İmir, Kürdistan'ın dört parçasında zulme ve baskıya karşı direnen kadınları selamlayarak sözlerine başladı. Kadın iradesine karşı saldırılarla mücadele etmeye devam ettiklerini kaydeden İmir, kadınların mevcut sistemi değiştirmek için her alanda direndiğinin altını çizdi.

"Köleliğe ve zulme direnen kadınlar alanlarda. Kadınlar tacize, katletmeye ve tecride karşı seslerini daha gür bir sesle yükseltiyor. Bugün kadına yönelik saldırılar sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde görülüyor. Kürt kadınları ne çekiyorsa Arap, Türk ve Arjantinli kadınlar da aynı acıyı çekiyor. Acılarımız da taleplerimiz de aynıdır" diyen İmir, kadınların zulme boyun eğmeyeceğinin altını çizdi.

Kadınlara dönük her saldırının kadınların mücadelesine çarptığının altını çizen İmir, kadın düşmanı zihniyete karşı direnen kadınların gözaltına alınıp tutuklanarak intikam almaya çalışıldığını ifade etti. 

"Bu yıl kadınlar bütün bu saldırılara karşı mücadelesini zirveye taşıdı" diyen İmir, kadınların bir saç telinin bile beraberinde isyanı getirdiğini vurguladı. Kadınların özgür olmadığı bir toplumun zayıflığına işaret eden İmir, toplumun da bunun farkında olduğunu söyledi. İmir, şöyle devam etti: "Düşmanlıkla saldırıyorlar. Bugün cezaevlerinde, sokaklarda, Meclis'te kadınların sesini kısmak istiyorlar. Köle kadınlar yaratmak istiyorlar. Ama boyun eğmiyoruz. Bugün mücadelemizi hedef gösterenlerin saltanatları sarsılıyor. Tecride, baskıya ve doğanın yok edilmesine karşı her alanda mücadele ediyoruz."
 
Mücadeleyi güçlendirme mesajı veren İmir, her gün alanlarda olacaklarının altını çizdi. İmir, "Kadınların mücadelesi, 'Jin Jiyan Azadî' felsefesiyle büyüyor. Bizler sadece 8 Mart'ta değil her gün alanlarda olacağız. Bu mücadelemizin karşısında kimse duramaz" ifadelerini kullandı.
 
Eylem ve yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî 8'ê Adarê" sloganları atıldı.