6 Mayıs 2024 Pazartesi

MSD: Suriye rejimi ile görüşmelerimiz devam edecek

Suriye rejimi ile gerçekleştirdikleri diyalog görüşmelerinde hizmet çalışmalarından özerk yönetimlere kadar birçok konuyu masaya yatırdıklarını belirten MSD Başkanlık Konseyi üyesi Hesen Mihemed Elî, rejim ile görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.
Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi üyesi Hesen Mihemed Elî, Suriye yönetimiyle görüşmelere devam edeceklerini söyledi.
 
ANHA'nın sorularını yanıtlayan Eli, Kuzey Suriye'de kurulan yerel yönetimlerin halkın gerçek temsili olduğunu belirtti. ABD ve Rusya başta olmak üzere diğer ülkelerin kendi menfaatlerini düşündüğünü ifade etti.
 
Eli, "Suriye'nin önemli bir parçası olduğumuz için savaşın çözümünün de bizden beklendiğini gördük. Savaşın siyasi çözümüne dönük projemiz var ve bu doğrultudaki toplantılarımızı sürdüreceğiz" dedi.
 
'ESAD GÖRÜŞME KARARINI PUTİN İLE ALDI'
 
Eli'nin verdiği bilgilere göre, daha önce Suriye ve Rusya devlet başkanları Beşar Esad ile Vladimir Putin bir görüşme yaptı. Bu görüşmeden Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ile görüşme kararı çıktı ve bu karar doğrultusunda toplantıı düzenlendi. 
 
Kuzey Suriye heyeti ile Şam yönetimi arasındaki bu toplantıda, Şam Yönetimi, Kuzey Suriye'deki yerel yönetimlere ilişkin 107 kanun maddesi önerdi. Ayrıca her iki taraftan oluşturulacak bir komite önerisi yapıldı.
 
'YEREL YÖNETİMLER ASLA TESLİM EDİLMEYECEK'
 
DSG Başkanlık Konseyi üyesi Eli'nin açıklamalarına göre kendileri için en önemli gündem maddesi de yerel yönetimlerdi. "Özerk ve yerel yönetimler için en uygun çözümün bulunması için her iki taraf arasındaki görüşmeler devam edecektir" dedi.
 
Kuzey Suriye'nin rejime teslim edileceği yönündeki asılsız iddiaların bölgede karışıklık çıkarma amacıyla ortaya atıldığını vurgulayan Eli, "Bu konuyu hiç kimse ile tartışmaya dahi açmayız" dedi.
 
'TÜRKİYE SURİYE'NİN HİÇBİR YERİNDE OLAMAZ'
 
Ayrıca görüşmelerde işgal altındaki Efrîn'de konuşuldu. Eli, "Her iki tarafta Türk devletinin Suriye'nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor" dedi. Ayrıca Efrîn'deki işgalin uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, başka ülkelerle de bu konuda görüşmeler yapıldığını söyledi. Eli, "Madem ki Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz; Başlıca amaç ve hedefimiz Efrîn'in özgürlüğüdür" dedi.