27 Temmuz 2024 Cumartesi

Motokuryeler: Çalışırken ölmek istemiyoruz

Balıkesir'de motokurye Ata Emre Akman'ın katledilmesine tepki göstermek için yan yana gelen kuryeler, halka seslenerek "Bizim can güvenliğimizin sorumluluğu sizin üzerinizde de var çünkü biz size hizmet ederken yolda can veriyoruz. Bugün o kardeşimizin başına gelen şey yarın bizim başımıza da gelebilir. Biz ölmek istemiyoruz, hepimizin ailesi var" dedi.

Motorlu Kurye İşçileri Derneği ve Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Balıkesir'de katledilen 20 yaşındaki motokurye Ata Emre Akman için Bağcılar Meydanında toplandı.

Çok sayıda motokuryenin katıldığı eylemde, kuryeler motorlarının üzerine Ata Emre Akman'ın fotoğrafı ve "Artık yeter! Çalışırken ölmek istemiyoruz" yazılı kağıtlar yapıştırdı.

ÇELİK: BİZİM CAN GÜVENLİĞİMİZİN SORUMLULUĞU SİZİN DE ÜZERİNİZDE
İlk sözü alan Yusuf Çelik, "Bizler birer kuryeyiz. Günlerce, aylarca, yaz kış demedik sizin paketlerinizi taşıdık, size hizmet verdik. Ama kendi yükümüzü unuttuk, kendimizi taşıyamadık" ifadelerini kullandı.

Ata Emre Akman için adalet istediklerini vurgulayan Çelik, sonuna kadar Akman'ın hakkını savunmaya devam edeceklerini söyledi. Bir sürü motokuryenin geceleri sokağa çıkmaya korkar hale geldiğini ifade eden Çelik, motokuryelere düşman gözüyle bakıldığını kaydetti.

Halka seslenen Çelik, "Bizim can güvenliğimizin sorumluluğu sizin üzerinizde de var çünkü biz size hizmet ederken yolda can veriyoruz. Bugün o kardeşimizin başına gelen şey yarın bizim başımıza da gelebilir. Biz ölmek istemiyoruz, hepimizin ailesi var" dedi.

'KURYELER OLARAK BİRLİK İÇİNDEYİZ AMA ŞİRKETLER BURADA DEĞİL'
Ata Emre Akman'ın ailesine başsağlığı dileyen Çelik, "Ata kardeşimiz hala gönlümüzde yaşıyor ama bugün artık binlerce Ata'ya sahipler. Nerede ne zaman olurlarsa olsun bütün kuryeler sonuna kadar destek verecektir" dedi.

Çelik, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Kuryeler olarak birlik içerisindeyiz fakat hiçbir şirket burada değil. Şirketlere de buradan sesleniyorum: Bizler, sizin iş ortaklarınızız. Lütfen siz de yasınızı tutun, çıkın bir açıklama yapın, bu aileye destek çıkın."

KÖLGE: NE İLK NE DE SON
Motorlu Kurye İşçileri Derneği Başkanı Yasin Kölge, Ata Emre Akman'ın katledilmesinin ne ilk ne de son olmadığını belirterek, "Biz 2022 yılında 58, 2023 yılında 68 meslektaşımızı kaybettik ve bizim çalıştığımız iş dalı hala daha yüksek tehlikeli işler statüsüne alınmış değil. Biz çalışırken hayatımızı kaybediyoruz, bunun tüm sorumluluğu bu halkın üzerinde, bu firmaların üzerinde" dedi.

Mücadeleyi devam ettireceklerini belirten Kölge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na seslenerek, "Bize kulak verin, çalışırken ölüyoruz" ifadelerini kullandı.

'PLAKALARIMIZI KAPATARAK BURAYA GELDİK'
Eyleme katılabilmek için plakalarını kapatarak buraya geldiklerini ifade eden Kölge, eyleme katılan işçilerin işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna işaret etti.

Motokuryeler, açıklamanın ardından Bağcılar'da protesto amaçlı konvoy oluşturdu.