6 Mayıs 2024 Pazartesi

Mızraklı: Hekimleri Kerbela düzenine mahkum edemezsiniz

"Sağlıkta şiddet yasa" tasarısına ilişkim konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı, tasarının yasalaşması durumunda hekimlerin Kerbela düzenine mahkum edileceğini söyledi.
Meclis Bütçe Komisyonu'nda yapılan Sağlık Bakanlığı'na ilişkin görüşmelerde HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı, AKP'nin sağlık politikalarını eleştirdi.
 
"Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı"na ilişkin konuşan Mızraklı, "7 bin hekimi ilgilendirecek bir uzaklaştırma politikası izlediğimiz zaman, bu milyonlarca insanın da ileride sağlığa ve hekime erişimine doğru getirilecek bir başka blokaja işaret ediyor" dedi.
 
AKP'nin 2000'li yılların başından itibaren uyguladığı politikalar ile "katılım payları" adı altında özellikle hastalardan alınan paralar ile halkın cebine el atıldığını belirtti. 
 
Ölüm yaşının 72,5'tan, 78'e yükseldiğinin belirtilmesi üzerine Mızraklı, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Ağrı, Van, Muş, Urfa, Irak ve Hakkâri gibi Kürt illerinde insanların 65 yaşına gelmeden öldüğünü ifade etti. 
 
NEDEN KÜRTÇE SAĞLIK HİZMETİ VERİLMİYOR?
 
Kürt kentlerinde Kürtçe dışında 6 farklı dilde hizmet verildiği bilgisinin komisyonun sunumunda yer aldığına dikkat çeken Mızraklı, sağlık kurumlarında neden Kürtçe hizmet verilmediğini sürdü.
 
İstanbul, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk yaşta gebeliklerin gizlenmesi ve uyuşturucu kullanım yaşının 10'a düşmesine de değinen Mızraklı, sunumda AMATEM sayılarının artırıldığı bilgisinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
 
"Sağlıkta şiddet yasası" olarak sunulan tasarının 5. maddesinin genç hekimlerin mesleğini yapmalarının önünde engel teşkil ettiğini söyleyen Mızraklı, şunları söyledi: 
 
"Uzmanlık sınavını kazanmış olan hekimlerin yine uzmanlığa başlamamaları yani öğretim hakkının da engellenmesi söz konusu. Beraberinde kanun hükmünde kararnamelerle kamudan uzaklaştırılmış ama biz bu hekimlerin kamuda çalışırken hiçbirisi bu noktada bir soruşturma geçirmemiş, bir idari işlem görmemiş bu kişilerin veya mahkemelerce verilmiş kamu hizmetlerinden men gibi bir kararın olmadığı hekimlerin yine bir yasa marifetiyle âdeta açlığa yani bir Kerbela düzenine mahkûm edilmelerini ne hekim vicdanı ne insan vicdanı hiçbirimiz kabul etmeyiz."