26 Nisan 2024 Cuma

Milas'ta kadın buluşması: İrademizle başaracağız

Milas'ta kadın buluşması gerçekleştiren Yeşil Sol Pati Muğla Kadın Meclisi, kadınların iradesine sahip çıkmasını kaydederek mücadele çağrısı yaptı. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Muğla Kadın Meclisi, Milas İlçesi'nde "İslam'da Emek, Barış ve Adalet" temalı kadın buluşması gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu İslam Masası Eş Sözcüsü Diba Keskin'in katıldığı etkinlikte, birçok kadın bir araya geldi.

Yeşil Sol Parti Muğla Milletvekili Adayı Derya Hezer, herkesi seçim çalışmalarına katılmaya davet etti. Hezer, "Hepimiz bu mücadelenin parçasıyız. Biz kadınlar olmazsak mücadele eksik kalır. Kadınlarla birlikte birçok şeyi değiştireceğiz. O yüzden kadınlar da alanlarda olmalı, hep birlikte olmalıyız" dedi.

Keskin ise konuşmasını Kürtçe olarak yaptı. İslam'ın erkekler tarafından yanlış yorumlanarak, kadınlara baskı aracı olarak kullandığını belirten Keskin, "Erkekler bu düzeni kendi isteklerine göre ayarlamışlar. Bu düzeni korumak için Allah'ın ismini kullanmışlardır. Biz kadınlar eğer İslam'ı, hadisleri, Kur'an'ı bilmezsek, bu düzeni yıkamayız. Erciş'te belediye başkanlığı yaptığım dönem kadın olduğum için hedef oldum. Bana İslam'da kadının yeri olmadığını söylüyorlardı. Hadis diye bize anlatılanların Kur'an'la bağlantısı olmalı. Neml Suresi'nde de kadının yerine önem verilmiştir. Bu ayetin varlığı, erkeklerin bizi alanlardan alamayacağının göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Kadınların iradesine sahip çıkması gerektiğini dile getiren Keskin, "Her şeyi erkeklere bırakıyoruz. Belediye başkanlığında, dernek yönetiminde, milletvekilliğinde ve birçok alanda kadınlar daha çok olmalı. Mutfağa sıkışmamalıyız. Allah kadınlar evde otursun dememiştir, Kur'anda da bu yoktur. Bilmeden yapılan ibadet erkeklere itaattir. Kadınlar birbirlerinden güç alıyor ve bu güç ile iradelerine sahip çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Keskin, şöyle devam etti: "Toplumda var olun genç kızlarımız için, her gün öldürülen kadınlar için, cezaevlerinde yatan, sığınma evlerinde sorun yaşayan, yurt dışına çıkmak zorunda kalan kadınlar için, irademizin erkeklerin iradesi altında ezilmeme için; irademize sahip çıkalım. Kadınlar olarak birbirimizden güç alalım. Yoksa İslam'la, devletle, gelenekle bizi kandırırlar. Her kadın kendi devrim sürecine kendi başlamalı, bunu birlikte yapacağız, irademizle yapacağız."
 
Etkinlik soru cevap şeklinde konuşmalarla  sonlandı.