19 Nisan 2024 Cuma

Migros depo işçileri TÜSİAD önünde: Köleliği kabul etmiyoruz

Migros patronu Özilhan'ı TÜSİAD önünde protesto eden Migros depo işçileri, "Köleliği kabul etmiyoruz" diye haykırdı.

Migros depo işçileri sefalet ücretine itiraz eden 257 işçinin işten atılmasına karşı Esenyurt'taki Migros deposu önünde başlattıkları direnişlerini sürdürüyor. DGD-Sen'in çağrısıyla işçiler bugün Migros patronu Tuncay Özilhan'ı TUSİAD önünde protesto etti. Eyleme pek çok demokratik kitle örgütü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.

İşçilerin talepleri ise şöyle:
🔹 "1 saatlik ücretlerine 4 tl zam yapılması
🔹 İşten atılan 257 işçinin geri alınması
🔹 Kendilerine verileceği söylenen primlerin güvence altına alınması."

'İŞÇİLER AÇKEN ÖZİLHAN'A HUZUR YOK'
"Hırsız değiliz, yoksul işçileriz", "4 TL zam istedi, 257 işçi işten atıldı", "İşçiler açken Özilhan'a huzur yok" yazılı pankartlarla TÜSİAD önüne yürüyen işçiler sık sık, "İşçiler açken Özilhan'a huzur yok" sloganı attı.

'YARATTIĞIMIZ ZENGİNLİKTEN SADECE BİR EKMEK İSTEDİK'
DGD Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, TÜSİAD'ta buluşma nedenlerinin patronların bahsettiği "gelecek inşasını" yüzlerine vurmak olduğunu söyledi. Depo işçilerinin yıllardır yasal hakları olan iş güvenliği önlemlerinin alınması için mücadele ettiğini belirten Acar, pandemide 120 gün süren Migros Şekerpınar deposundaki direnişi hatırlattı. Devletin işçileri patronların insafına bıraktığına işaret eden Acar, patronların 120 gün süren direnişleri sonucu verdiği sözleri tutmadığını kaydetti. Ocak ayında ise yönetimin önce "İşinize gelirse, şartlar böyle. Migros kar etmiyor" dediğini, sonrasında ise yüzde binin üzerinde kar oranı açıkladığını dile getiren Acar, "Biz yarattığımız zenginlikten sadece bir ekmek istedik" dedi.

ACAR: İŞÇİLERE BİR EKMEĞİ ÇOK GÖRDÜLER
Acar, şöyle devam etti: "Onların bahsettiği gelecek inşasını biliyoruz; depolardan biliyoruz, o cehennemden biliyoruz. Onların gelecek inşası işçileri kölece koşullarda çalıştırmak, açlıktan öldürmek, iş cinayetlerinde öldürmektir. Gelir adaletsizliğinden bahsediyorlar. Yüzlerce sayfa bildiri yayınlamışlar, yarısı gelir adaletsizliğinden bahsediyor. Bu ülkenin para babası Özilhan bir tane ekmeği çok gördü bu işçilere."

'TEKRAR GELECEĞİZ, DAHA GÜÇLÜ GELECEĞİZ'
Acar, patron Özilhan'ı uyardıklarını söyleyerek, "Biz köleliği kabul etmiyoruz, köle koşullarında yaşamayı hak etmiyoruz. İnsan onuruna yakışır ücret istiyoruz. Yaşamak istiyoruz. Yaşamak istiyoruz başka da bir şey istemiyoruz; şimdilik istemiyoruz" dedi.

TÜSİAD, Çalışma Bakanlığı ve devleti uyardıklarının altını çizen Acar, onların inşa etmeye çalıştıkları cehenneme izin vermeyeceklerini kaydetti. "Pandemide uyarmıştık, daha güçlü geleceğiz diye. Yine söylüyoruz. Daha güçlü geleceğiz. Görevinizi yapın. Dağ taş duydu, 257 işçi kapıda. Siz de duydunuz, çözeceksiniz. Bakanlığın kapısına da geliriz, yine geliriz. Bizi duyduğunuzu biliyoruz" diyen Acar, işçi direnişleriyle dayanışmayı büyütmenin ve işçilerden yana saf tutmanın zorunluluğuna dikkat çekti.

Acar'ın konuşması, "İşçiler açken Özilhan'a huzur yok" sloganı ve alkışlarla karşılandı. 

'İŞÇİLER SİZİ ZENGİN EDİYOR, İŞÇİLERİN HAKKINI VERİN'
Eylemde söz alan bir işçi, kadınlar olarak bütün ağır kolileri elle taşıdıklarını ve çok zorlandıklarını anlattı. Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını yineleyen işçi, Özilhan'ın market fiyatlarına yüzde 200 zam yaparken kendilerine 4 lira zammı çok gördüğünü kaydetti. Patronların prim yaptığını iddia etmesine rağmen ortada buna ilişkin herhangi bir belge olmadığını ifade eden işçi, bütün halkı Migros depo işçileriyle dayanışmaya çağırdı.

Bir başka işçi ise, haklarını almak istediği için patronların onlara kapıyı gösterdiğini söyleyerek, "Biz onların kölesi değiliz. Biz onlara muhtaç değiliz. İşçilerin üzerinden para kazanıyorsunuz, işçilerin hakkını verin. İşçiler sizi ayakta tutuyor, sizi zengin ediyor. Neden bir dört lira ekmek parası veremiyorsunuz" dedi.

'İŞÇİLERİ ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA YAŞAMA MAHKUM EDENLER BURADA'
Konuşmalar sonrası basın açıklaması okundu. Pandemi boyunca ölümüne çalıştıkları depoda 4 TL saat ücreti istedikleri için işten atıldıkları hatırlatan Lale Gül Kabakçı, bir-iki kişi değil 257 işçi olduklarını vurguladı. TUSİAD önüne neden atıldıklarını sormak için geldiklerini söyleyen Kabakçı, "Buranın neresi olduğunu biliyoruz. Burası Tuncay Özilhan'ın başkanlık yaptığı ve Türkiye'yi yöneten patronların örgütü TÜSİAD'ın Genel Merkezi'dir. Peki biz buraya neden geldik? Migros, Anadolu Grubu'nun bir şirketidir. Biz işçileri ölümle yaşam arasında yaşama mahkum edenler buradadır" diye konuştu. 

'KİŞİSEL DERDİMİZ YOK, ZAMMI VER KURTUL'
İşçiler olarak kendilerine dayatılan sefalete artık tahammüllerinin kalmadığının altını çizen Kabakçı, "Depolarda, marketlerde, tersanelerde, fabrikalarda üreten biziz, hem de ölümüne. Biz 4 TL saat ücretimize zam istedik. Çok mu? Bunu neden istedik? Bizleri dinleyin, duyun ve anlayın. Hiçbirimiz geçinemiyoruz, faturalara bakmaktan korkuyoruz. Çünkü kira, çünkü elektrik, çünkü doğalgaz, çünkü. Bizler pandemi boyunca ölümüne çalıştık. Patronlar ve onların etrafındakiler lüks içinde yaşadı. Bizler öldük. Sakat kaldık. İşsiz kaldık. Artık yeter. Kimseden bir şey dilenmiyoruz. Kimseden bize yardım etmesini istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı gasp edenleri iyi tanıyoruz. Bunun için buradayız. Tuncay Özilhan'la kişisel bir derdimiz yok. Zammı ver, kurtul" ifadelerini kullandı.

'BURADAYIZ, HER YERDEYİZ, HAKKIMIZI ALACAĞIZ'
Talepleri  karşılanmazsa patronların tüm yaşam alanlarını zapt edeceklerini kaydeden işçi, şöyle devam etti: "Üreten biziz. Hakkımız olanı biliyoruz. Alacağız.  Biz huzursuzsak kimse rahat uyuyamaz, bilinsin. Buradan sesleniyoruz; taleplerimiz kesin ve nettir. Biz çalışmak istiyoruz.
Haklarımızın verilmesini istiyoruz. 4 TL saat ücreti zam yapılacak. İşimize geri döneceğiz. Primler güvence altına alınacak. İş güvenliğimiz ve sağlımız istismar edilmeyecek. Ya kabul edersiniz ya da sonuna kadar direnmeye hazırız. Basın bilsin, medya bilsin, Migros bilsin, Tuncay Özilhan bilsin, Saray bilsin. Halkımız biliyor. Biz buradayız, her yerdeyiz. Hakkımızı alacağız."

'GELECEĞİ İNŞA' RAPORU ATEŞE VERİLDİ
Açıklamanın ardından TÜSİAD'ın "Geleceği İnşa" raporu ateşe verildi.

ANADOLU GRUP ÖNÜNDE EYLEM YAPILACAK
İşçiler, yarın da Anadolu Grubu'nun binası önünde toplanacaklarını duyurdu.

Eylem, "Zafer direnen işçilerin olacak", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Migrosa boykot", "Direnen işçiler yenilmezler" sloganları ve alkışlarla sona erdi.