3 Mayıs 2024 Cuma

'MESEM, mesleki eğitim değil çocuk emeği sömürüsü'

Eylül ayından bu yana en az 8 çocuğun MESEM kapsamındaki işlerde çalışırken katledildiğini kaydeden Kocaeli İSİG Meclisi ve Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube, çocuklarının emeğinin sömürülmesine ve iş cinayetlerine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Kocaeli İSİG Meclisi ve Eğitim-Sen Kocaeli 1 Nolu Şube, çocukların işçileştirilmesine karşı basın açıklaması yaptı, imza topladı. "MESEM'e ve çocuk işçiliğine son" pankartının açıldığı eylemin metnini Ayda Işık, mevcut çıraklık sisteminin devamı niteliğindeki MESEM için ilki 2016 ikincisi 2021 yılında yapılan değişiklikler ile 4+4+4 eğitim sisteminin içine entegre edilmiş ve kitleselleştirilmiş bir çocuk işçilik sisteminin kurulduğunu kaydetti.

MESEM kapsamında yaklaşık 300 bini 18 yaş altında bir buçuk milyon öğrencinin olduğu açıklamasını hatırlatan Işık, "Sistem, çocuk işçilik 'bir gün okulda dört gün işyerinde eğitim alma' diye tarif edilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor" dedi. 

2023 yılında 54'ü çocuk en az bin 929 işçinin katledildiğini belirten Işık, eylül ayından bu yana en az 8 çocuğun MESEM kapsamındaki işlerde çalışırken hayatını kaybettiğini söyledi. AKP iktidarının tercihinin çocukların çalışmasının önlenmesi ve yaşamlarının güvence altına alınması yerine doğrudan devlet eli ile çocuk işçiliğin teşvik edildiği ve finansal olarak desteklendiği sistem olan MESEM'i teşvik etmek olduğunu vurgulayan Işık, "MESEM düzenlemesi sayesinde hem çocuk işçiliğine yasal kılıf getirilmiş oluyor hem de programın maliyetlerinin işsizlik sigortası fonundan karşılanarak işverene maliyeti sıfır olan iş gücü sağlanmış oluyor, Bu da işyerlerinin yetişkinler yerine çocukları çalıştırmasını teşvik ediyor. Bu düzen anne-babaları işsiz kalan ama kendisi çalışmak zorunda olan yoksul çocuklar ordusu yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

İSTİSMARIN HER TÜRLÜSÜ MESEM'DE: SÖMÜRÜ, TACİZ, ŞİDDET
MESEM ile çocukların 4 gün işyerinde çalışarak örgün eğitimden uzaklaştırıldığının altını çizen Işık, "Emek sömürüsü ile istismar edildiği gibi kimi öğrencilerin tacize uğradıkları ve şiddet gördüklerine dair haberlerde basına yansıyor. Bugüne kadar yaşananlara ilişkin bir çok kitle örgütü, sendika ve meslek örgütü basın yolu ile çağrılarda bulunsa da iktidar MESEM uygulamasında ısrarcı görünüyor.  Çocuklara eğitim okulda öğretmenleri tarafından verilmeldir. Çocukların mesleki eğitim iddiası ile haftada 4 gün gönderildikleri işyerlerinde eğitimleri işverene veya onun emri altındaki bir başka çalışana havale ediliyor. Ancak mesleki eğitimin emanet edildiği kişiler mesleki ve pedogojik eğitim almış kişiler değil,  sadece 40 saatlik bir kurs ile belge almış usta öğreticilerdir. Bu yolla meslek liseleri eğitim kurumu olmaktan çıkarılıp çocuk emeği pazarlayan kurumlara dönüştürülmeye çalışılıyor. Mesleki öğrenim, çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde okullarda gerçekleştirilmelidir" dedi. 

Işık, derhal hayata geçirilmesi için şu önerileri sundu: 
🔹"MESEM projesinden vazgeçilmelidir. 12 yıllık örgün eğitim esas alınmalıdır. 
🔹Tüm işyerleri işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenmesi zaruri olmakla birlikte öğrencilerin staj yapabileceği işyerleri iş müfettişleri tarafından denetlenerek uygun olmayan işyerlerinin stajyer kabul etmesine izin verilmemelidir. 
🔹Meslek okullarındaki atölye ve uygulama alanları meslek eğitimine uygun hale getirilmelidir. 
🔹Çocuk işçiliği derin yoksulluğun yarattığı koşullar üzerinde yükselmektedir. Her çocuğun temel ihtiyaçları devlet güvencesine kavuşturulmalıdır."

Tüm bunların hayata geçebilmesinin için emek ve demokrasiden yana güçlerin ortak mücadelesinin gerekliliğine dikkat çeken Işık, Kocaeli halkını ve emekçileri iş cinayetlerini ve çocuk emeğinin sömürülmesini engellemek için mücadeleye çağırdı.