28 Nisan 2024 Pazar

Meksika'da 7 bin göçmen ABD'ye yürüyor: Suçlu değil uluslararası işçileriz

Meksika'da 7 bin göçmen, bekledikleri belgeler verilmediğinden ve gerekli prosedürlere ilişkin başvuruları yanıtsız bırakıldığı için ABD'ye yürüyor. Noel arifesinde yürüyüşe çıkan göçmenlerin birçoğuğunun beslenme, barınma hakları karşılanmıyor.

Meksika'da bulunan Guatemala, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Brezilya, Kolombiya, Peru, Venezuela, Ekvador, Küba, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Pakistan, Bangladeş, Çin ve Hindistan'dan işçilerin yer aldığı 7 bin göçmen işçi Amerika Birleşik Devletleri sınırına ilerlemek için Tapachula kentine yürüyor.

Noel arifesi olan 24 Aralık'ta yola çıkan göçmen işçiler, Meksika bayrağı ve "Yoksulluktan kaçış" pankartı taşıyor, yol boyunca "Suçlu değil uluslararası işçileriz" sloganı atıyor.

Ulusal Göç Enstitüsü ve Meksika Mültecilere Yardım Komisyonu tarafından bekledikleri belgerelerin verilmediği ve gerekli prosedürlere ilişkin başvuruların yanıtsız bırakıldığını kaydeden göçmenler arasında çocuklar, hamile kadınları ve özel ihtiyacı bulunan kişiler de yer alıyor.

La Jornada gazetesine göre, yürüyüşe liderlik eden İnsan Onuru için Merkezden Luis García Villagrán, "Ulusal Göç Enstitüsünün ve eylül ayından bu yana göçmenlere kapılarını kapatan, onların göç prosedürlerinde ilerlemelerini yasaklayan Meksika devletinin kapalı kapıları karşısında, Comar vizeleri (Meksika'da mülteci olarak tanınma belgesi) tanınmasına rağmen onlara kartları vermiyor" dedi.

Villagran, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'u, birçoğu sokaklarda yaşayan, parklarda uyuyan ve işsiz olan, yemek yiyecek kaynakları bile olmayan göçmenlerle ilgilenmeye çağırdı.