17 Mayıs 2024 Cuma

Mehmet Can Ayşin 7 Mayıs 1994'te kaybedildi

Diyarbakır'da 7 Mayıs 1994'te bu yana akıbeti bilinmeyen Mehmet Can Ayşin için düzenlenen açıklamada, devletin tarihinin katliam ve suç tarihi olduğu vurgulandı. 

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde sürdürdü. 795. haftaya giren eylemde, katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Açıklamada, "Failleri korumak, suça ortak olmaktır", "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz" dövizleri de taşındı.

KAYA: DEVLET TARİHİ SUÇ TARİHİDİR
Açıklamaya,demokratik kitle örgütü temsilcileri ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Adalet Kaya katıldı. Söz alan DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Türkiye'nin işlediği hiçbir suçla yüzleşmediğini söyleyerek, "Devlet, Dêrsim'de işlediği suçla ne zaman yüzleşecek, hakikatlerin açığa çıkması için ne zaman harekete geçecek" diye sordu. Demokrasinin mücadele sayesinde geliştiğini ifade eden Kaya, "Bu coğrafyada arşivler açılmadan kayıpların akıbeti açıklanmadıkça bu insanların içi rahatlamaz. Devlet tarihi suç tarihidir" şeklinde konuştu. 

'7 MAYIS 1994'DEN BU YANA AYŞİN'DEN HABER ALINAMAZ'
Bu hafta, 7 Mayıs 1994'te Amed'in Licê ilçesine bağlı Kılıçlı köyünde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Can Ayşin'in akıbeti soruldu. Ayşin'in kayıp öyküsünü İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz okudu. Akdeniz, Ayşin'in kayıp öyküsü şöyle aktardı: "5 Mayıs 1994 tarihinde köye askerler tarafından baskın düzenlenir. Yapılan baskında köyde bulunan genç/yaşlı 53 erkek gözaltına alınır. Gözaltına alınanlardan biri de Mehmet Can Ayşin'di. Baskının ertesi günü 49 kişi serbest bırakılır. Aradan geçen 6 günün sonunda Mehmet Can Ayşin dışındaki 3 kişi daha serbest bırakılır. Bunun üzerine karakola giden aileye kolluk görevlileri tarafından Mehmet Can Ayşin'in savcılığa çıkarılacağı ve oradan serbest bırakılacağı söylenir. Ancak Mehmet Can Ayşin ne savcılığa sevk edilir ne de serbest bırakılır. Mehmet Can Ayşin hakkında bir türlü bilgi alamayan ailesi devlet dairelerinde çeşitli girişimlerde bulunur. Aile önce DGM'ye başvuruda bulunur ancak ailenin dilekçesi işleme konulmadan geri çevrilir. Bunun üzerine OHAL Valiliğine başvuran aile, Lice Asayiş Komutanlığı'na yönlendirilir. Lice Asayiş Komutanlığı'na başvuruda bulunan aileye komutanlık 'söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını' bildirirler. 7 Mayıs 1994'ten bu yana Ayşin'den haber alınmaz."

Açıklama yapılan oturma eylemi ardından sona erdi.