15 Mayıs 2024 Çarşamba

Meclis komisyonu hapishanelerdeki hak ihlallerini araştırdı

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na bağlı Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu, Urfa'da bulunan dört cezaevine gerçekleştirilen ziyaretlerde tutsakların yaşadığı hak ihlallerini tespit etti.
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp'ın aralarında bulunduğu Tutuklu ve Hükümlü Komisyonu üyeleri, 1-2 Mart günlerinde Urfa 1 Nolu T Tipi, Urfa 2 Nolu T Tipi, Siverek T Tipi ve Hilvan cezaevlerinde incelemede bulundu.
 
OHAL sürecinde hapishanelerde artan şiddet ve hak gasplarının araştırılması amacıyla Urfa 1 Nolu T Tipi, Urfa 2 Nolu T Tipi, Siverek T Tipi ve Hilvan cezaevlerindeki mahpuslarla görüşüldü.
 
Tutuklu ve hükümlülerin aktarımları üzerinden dört hapishanede de hasta tutsakların sevklerinin ya geç yapıldığı ya da hiç yapılmadığı, tutuklu ve hükümlülere kelepçeli tedavi dayatıldığı, kitap kısıtlamasının olduğu, mektupların verilmediği, çıplak arama dayatıldığı, kadınların kişisel ihtiyaçları karşılanmadığı, çocuklu annelerin ve çocuğun ihtiyaçlarının giderilmediği, yemeklerin hijyenik olmadığı tespit edildi.
 
Sibel Yiğitalp ziyaretin ardından yaptığı açıklamada "Cezaevlerinde yapmış olduğumuz gözlemler ve kurum yöneticilerinin aktarımlarından da hareketle; Bu cezaevlerinde kapasitenin üstünde kişi kaldığı görülmüştür. Tutuklu ve hükümlüler 15 günde bir telefon görüşmesi yaparken, 2 ayda bir açık görüşler gerçekleştirilmektedir" diye belirtti.