18 Nisan 2024 Perşembe

Maya Mekanik'te işçiler direnişe başladı

Maya Mekanik'te işten atılan işçiler işe iadeleri ve sendika haklarının tanınması talebiyle direniş başlattı.

Patronun baskılarına geçen hafta iş bırakarak yanıt veren Birleşik Metal-İş üyesi Maya Mekanik işçileri cuma günü işten atıldı. İşten atılan işçiler işe iadeleri ve sendika haklarının tanınması talebiyle direniş başlattı.

Çalışma koşullarının ağırlığı, uygulanan baskılar ve düşük ücretler gibi sebeplerle sendikaya üye olmaya karar veren Eskişehir'deki Maya Mekanik işçileri, kısa bir zamanda Birleşik Metal-İş'te örgütlendi. 21 Nisan'da Çalışma Bakanlığı tarafından yetki belgesinin gelmesinin ardından Maya Mekanik patronunun baskıları daha da arttı. İşçiler ise bu baskılara 2 Mayıs günü iş bırakarak yanıt verdi. Maya Mekanik patronu ise 60'ı aşkının işçinin çalıştığı fabrikada 20'yi aşkın işçiyi işten çıkardı.

İş Kanunu'nun 25/2 maddesinden, Kod 49'dan (İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi) atıldıklarını söyleyen işçiler, bu sebeple tazminat ve işsizlik ödeneği de alamadıklarını vurguladı.

Maya Mekanik işçileri işe geri alınmaları ve sendika haklarının tanınması talebiyle fabrika önünde direnişe başladı. İşçileri, Yeşil Sol Parti Eskişehir Milletvekili Adayı Aleyna Ceren Kökoğlu ziyaret etti. Kökoğlu işçilerin yanında olacaklarını söyledi.