23 Nisan 2024 Salı

Maxmur kampı halkı kuşatma girişimine karşı beş gündür direniyor

Maxmur kampında yaşayan Irak ordusunca tel örgütlerle tecrit edilmeye çalışılıyor. Irak ordusu 20 Mayıs’tan itibaren kampın etrafı tel örgülerle, askeri kulelerle kuşatarak kamp halkını tecrit etmek istiyor. Tecride karşı çıkan Maxmur halkına karşı Irak ordusu ağır silahları devreye soktu.

Resmi olarak Birleşmiş Milletlerin sorumluluğunda olan ve mülteci statüsü tanınmış Maxmur Kampı Irak hükümetince kuşatmaya alınmak isteniyor. Irak ordusuna bağlı güçler, 20 Mayıs tarihinden beri Maxmur’da bulunan Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı’nı tel örgülerle, ağır silah ve askerlerle kuşatma altına almak istiyor.

Maxmur kampında yaşayan halk ise kuşatmaya karşı direnişini 5. gününde sürdürüyor. Yaşanan gelişmeler nedeniyle Birleşmiş Milletler temsilciliği ve kampta yaşayanların oluşturduğu heyet görüşme gerçekleştirdi. Kamp heyeti BM heyetine taleplerini içeren bir dosya sundu. Görüşmelerden şu ana kadar herhangi bir sonuç çıkmış değil.

Maxmur Kampı halkı direniş çadırlarında bekleyişini sürdürüyor.

MAXMUR MÜLTECİ KAMPI NASIL OLUŞTU?
Faşist Türk devletinin, 90’lı yıllarda Bakur Kürdistan’da uyguladığı kirli savaş politikasının sonucu olan köy yakma, boşaltma saldırıları nedeniyle binlerce Kürt halkı yaşadığı toprakları bırakıp Güney Kürdistan’a göç etmek zorunda kaldı. Güney Kürdistan sınırlarında Maxmur’da kendi emekleriyle, çabalarıyla bir yaşam alanı kurdu. Kamp, Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak mülteci kampı olarak tanındı. Kampta yaşayanlara mülteci statüsü verildi. Bugün yaklaşık 12 bin mülteci Maxmur’da kampta yaşıyor.

Maxmur Kampı 2019 dan itibaren KDP’nin ağır ambargosu altında. Kamp halkının Güney Kürdistan kentlerine girişleri engellendiği gibi kampta yaşayan halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması da engelleniyor. Uygulanan ambargo nedeniyle birçok kişi yaşamını yitirdi.