18 Nisan 2024 Perşembe

Maxmûr halkının direnişi Irak ordusuna geri adım attırdı

Maxmûr halkının 16 günlük direnişi sonucunda geri adım atmak zorunda kalan Irak ordusu ablukayı sonlandırdı. Bunun üzerine Maxmûr Mülteci Kampında nöbet sona erdi, Maxmûr halkı iradesini asla teslim etmeyeceğinin altını çizdi.

Irak ordusunun 20 Mayısta Maxmûr Mülteci Kampına yönelik başlattığı ablukaya karşı Maxmûr halkın 16 günlük direnişi Irak ordusuna geri adım attırdı. Maxmûr Demokratik Halk Meclisi ile Diplomasi Komitesi, Irak ordusunun ablukayı sonlandırılması için Iraklı yetkililerle birçok görüşme gerçekleştirildi. Rojnews'te yer alan habere göre Maxmûr Kampında düzenlenen basın açıklamasında varılan anlaşma sonucunda Irak ordusunun Maxmûr Kampı çevresinden geri çekildiği ve nöbet eyleminin de bu temelde sonlandırıldığı ifade edildi.

Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, şunları söyledi: "Halkımız 16 gündür Irak ordusunun kuşatmasına karşı direniyor. Kampın kuşatılması konusu, gündemimize yeni girmiş değildir. 2021 yılında da kampımız tel örgülerle kuşatılmak istendi. Söz konusu saldırılar Türk devletinin ve Barzani ailesinin baskısıyla geliştiriliyor. KDP ve Türk devleti Maxmûr Kampı'nı boşaltmak istiyor. Kampta yaşayan halk, Irak yasalarını şu ana kadar ihlal etmemiştir. Bizler, Irak'la yaptığımız görüşmelerde, kendilerine Türk devletinin ve KDP'nin istedikleri doğrultusunda hareket etmemeleri gerektiğini sürekli hatırlattık. 20 Mayısta bir kez daha iş makinaları, zırhlı araçlar ve askeri güçlerle Maxmûr'u kuşatmak ve tel örgülerle esir almak istediler. Ancak bu kuşatmaya karşı halkımız direniş geliştirdi."

Direniş devam ederken birçok görüşme gerçekleştirdiklerini dile getiren Kara, "Son görüşmemizi Bağdat'ta gerçekleştirdik. Yapılan görüşmeler neticesinde sorunların diyalogla çözülmesinde anlaşmaya vardık. Irak ordusu, Maxmûr Kampını kuşatmak amacıyla konuşlandırdığı güçlerini geri çekmiştir. Bizler de bu nedenle eylemlerimizi sonlandırmış bulunuyoruz. Ancak bilinmelidir ki ne zaman bir saldırı olursa ve Maxmûr halkının iradesi teslim alınmak istenirse bu halkın direnişiyle karşılaşılacaktır. Maxmûr halkı olarak, bizlere destek sunan ve ayağa halkan tüm kurumlar, partiler ve bireylere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.