19 Mayıs 2024 Pazar

Marmara kentlerinde özelleştirmeler protesto edildi

Marmara kentlerinde işçi ve emekçiler, özelleştirmeler, OHAL rejimine tepki gösterirken taleplerini dillendirdi.
İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Marmara kentlerinde işçi ve emekçiler, özelleştirmeler, OHAL rejimine tepki gösterirken taleplerini dillendirdi.
 
BURSA
 
Bursa'da da bir araya gelen binlerce kişi 1 Mayıs'ı kutladı. Kent Meydan'ında bir araya gelen kitle Atatürk Stadyumu Meydanı'na yürüdü. Binlerce kişi ikinci arama noktasından geçerek alandaki yerini aldı. "Diktatöre karşı demokratik üniversite" pankartı sakıncalı bulunarak alana alınmadı. Aralarında HDP'nin de olduğu demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de mitinge katıldı. Mitinge katılan işçi ve emekçiler taleplerini haykırdı. "Bijî Yekê Gulanê", "Kadın emeği yaşamı özgürleştirecek" ve "Yaşamı emeğimiz ile inşa edeceğiz" pankartlarının açıldığı mitingi "Yaşasın 1 Mayıs" ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı.
 
KOCAELİ 
 
Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla aralarında Petrol İş, Eğitim-Sen Gebze Şubesi, HDP, CHP'nin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü Gebze ilçesinde bulunan Cumhuriyet Meydanı'nda 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı. "Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın", "Kadın emeği yaşamı özgürleştirecek" ve "Savaşa sömürüye baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye" pankartlarının bulunduğu alanda  "Taşeron sistemine karşı", "Kıdem tazminatına karışma", "Taşerona hayır" dövizleri taşındı. Alandan sık sık "OHAL değil demokrasi", "Jin jiyan azadi", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.
 
Saygı duruşuyla başlayan kutlamada emekçiler adına Gebze Sendikal Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz konuştu. 1 Mayıs alanlarının sömürüye karşı direnme alanı olduğunu dile getiren Akyüz, "Sömürü ve zulme karşı sesimizi işçi kenti Gebze'den yükseltiyoruz. Ülkemiz için sabah akşam alın teri döken bizler, vatanımızı seviyoruz. Ancak sermayenin çıkarları için savaşmak istemiyoruz. Barış ve huzur, kardeşçe ve demokrasi içinde yaşamak istiyoruz" dedi.
 
OHAL'in amacı dışında ilan edildiğini ifade eden Akyüz, "OHAL işçi ve emekçiye dönmüş durumda. Keyfi baskı ve yasaklamalar işten çıkarılma sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. İşçi sınıfının en temel mücadele silahı olan grev hakkı, OHAL ile elinden alındı. 24 Haziran öncesinden önce emeğin sesiniz buradan yükseltiyoruz. Seçimlerde mesajımız nettir. Krizin faturasını emekçilere kesenden değil, emek ve adaletten yana tavrımızı koyacağız" diye konuştu. İnsanca bir yaşam için mücadele ettiklerine dikkat çeken Akyüz, "İktidar bugün ülkenin bütün değerlerini miras yedi gibi savurmaktadır. Anadolu'nun birçok kentine yayılmış şeker fabrikalarını satmak istiyor. Fabrikalar vatandır, vatan satılmaz" diyerek emekçiler olarak direnmeye devam edeceklerini söyledi.
 
EDİRNE
 
Edirne'de 1 Mayıs kutlamaları için DİSK öncülüğünde binlerce kişi Atatürk Bulvarı üzerinde toplandı. Kitle buradan sloganlar eşliğinde Saraçlar Caddesi'ne geldi. Caddede kutlama yapılacak alan, polis barikatlarıyla çevrilirken, alana girenler aramadan geçirilerek içeri alındı. Mitingde konuşma yapan Tes-İş Edirne Şube Başkanı Zeki Şişko, 1 Mayıs'ı OHAL durumunda kutladıklarını ifade ederek, hükümet politikalarını eleştirdi. Şişko, "Sanayimiz, derelerimiz, havamız, suyumuz, toprağımız, ormanlarımız için alanlardayız. Emeğin giderek değersizleştirildiği, insancıl çalışma koşullarının yok edildiği, iş cinayetlerinin arttığı, yanlış enerji tercihleri ile ülkenin geleceğinin karartıldığı, çevre duyarsızlığı ile yaşam alanlarımız kirletildiği için, meslek itibarsızlığına, işsizliğe, yoksulluğa karşı çıkmak için alanlardayız" dedi. Yapılan konuşmaların ardından kitle müzik gruplarının söylediği ezgilerle halaya durdu.
 
BOLU
 
Bolu'da Türk-İş ve Kamu-Sen'in çağrıcılığını yaptığı 1 Mayıs'a Türk-Metal, Belediye İş, Kamu-Sen, karayollarında çalışan taşeron işçiler ve Emek Partisi katıldı. Belediye meydanında buluşan emekçiler sloganlarla Kardelen Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "İş ekmek özgürlük", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Yaşasın 1 Mayıs işçi bayramı" sloganları atıldı.
 
Kardelen Meydanı'nda gerçekleşen mitingde Türk Metal Sendikası Arçelik Temsilcisi Hülya Eren, 1 Mayıs'ın tarihçesini okudu. Daha sonra Türk İş Bolu İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı Özgür Elçi ve Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Hüsnü Yaman bir basın açıklaması yaptı. Elçi ve Yaman açıklamalarında "İnsana yakışır iş ve yaşam şartlarını sağlamak için tüm emekçiler dayanışma içinde bir aradayız. Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz. Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz işyerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla dünyanın farklı ülkelerinde ve yurdumuzun değişik illerinde kardeşlerimiz, bizler gibi bugün alanları dolduruyor. Talebimiz çok açık. İnsanca bir yaşam istiyoruz" dedi.
 
KIRKLARELİ
 
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde düzenlenen 1 Mayıs'ta temel gündem Alpullu Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi olurken, OHAL ve KHK düzenine, grev yasaklarına karşı tepki öne çıktı. Türk-İş'e bağlı sendikalardan Petrol-İş, Kristal-İş ve Şeker-İş'in yoğun katılımının yanı sıra DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların yer aldığı miting için eski hükümet konağı önünde toplanıldı, buradan Kongre Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirildi.