19 Mayıs 2024 Pazar

Maltepe Belediyesi işçileri: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçilerin hakları başta olmak üzere mali, idari ve sosyal bir çok yeni hakkın hayata geçirilmesi talebiyle yapılan eyylem yapan Maltepe Belediyesi işçileri, "Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Maltepe Belediyesi'ne bağlı şirketlerde çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi ile güvence altına alınmış haklarının gasp edildiğini belirterek eylem yaptı.
 
KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçilerin hakları başta olmak üzere mali, idari ve sosyal bir çok yeni hakkın hayata geçirilmesi talebiyle yapılan eyleme yüzlerce işçi katıldı.
 
"Zafer direnen emekçinin olacak", "Sözleşme hakkımız gasp edilemez" sloganlarıyla belediye önüne yürüyen işçiler 696 sayılı KHK ile geçişleri yapılan ve bir çok hakkı hükümetin uygulamaları ile gasp edilmeye çalışılan belediye işçilerinin durumuna dikkat çekildi.
 
Genel-İş Sendikası 2 nolu Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun tarafından yapılan açıklamada, tüm işçilere asgari ücret zam oranının yansıtılması, haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilerek haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması istendi.
 
Dolgun, "Maltepe Belediyesi işçilerinin kazanılmış hakları gasp edilemez toplu iş sözleşmesinden doğan haklarımızı istiyoruz" diyerek şöyle konuştu:
"Üç aydır Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediyesi ve belediye şirketlerinin yöneticileri ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştır. Maltepe belediye yönetiminin onayı ile imzalanan toplu iş sözleşmesinde işçilere tanınan haklar, verdikleri emek ve döktükleri alınteriyle Maltepe Belediyesi'nin gerçek sahipleri olan işçilere verilmeden belediye yönetimi tarafından gasp edilmeye çalışılmaktadır.
 
"Bu üç aylık süreçte sendika şube yönetimi, Maltepe Belediyesi işçileri ile iyi niyet çerçevesinde diyalog yoluyla bu sorunu çözmeye çalışmıştır. Altına imza atıldıktan sonra işçilerin kazanılmış hakkı olan bu toplu sözleşmesinden geri adım atılamayacağı, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğu ve işçilerin kazanılmış haklarının gaspı anlamına geldiği belediye yönetimine anlatılmaya çalışılmıştır. Ancak tüm iyi niyet girişimlerimiz ve diyalog çabamız belediye yönetimi tarafından dikkate alınmamış, işçilerin toplu iş sözleşmesinden doğan haklarının verilmeyeceği ifade edilmiştir."
 
Bin 400 işçiyi ilgilendiren sözleşmeyle birlikte kazanılan haklardan vazgeçmeyeceklerini belirten Dolgun, "Ülkemizin içinde bulunduğu seçim atmosferini de dikkate alarak diyalog yoluyla çözmeye çalıştığımız bu süreçte belediye yönetiminin hukuku tanımayarak haklarımızı gasp etmeye çalışmakta ısrar etmesi nedeniyle tıkanmıştır. Bu noktadan sonra üyelerimizle birlikte toplu iş sözleşmesinden doğan haklarımızı, emekten gelen gücümüzü kullanarak fiili ve demokratik mücadele ile alacağımızı vurguluyor, derhal Maltepe Belediyesi yönetimini Bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz" dedi.