27 Temmuz 2024 Cumartesi

'Maden ve baraj projelerinden vazgeçin'

Dersim'de yapılmak istenen madenlere karşı İzmir'de düzenlenen basın toplantısında savaş politikalarının ekokırıma ve doğa talanına yol açtığı kaydedildi. Halklara açlığı, yoksulluğu ve yıkımı yaşatan savaş politikalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı. 

Alevi örgütleri, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile İnsan Hakları Derneği (İHD), Dersim'de yapılması planlanan maden projelerine karşı İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği binasında açıklama yaptı. Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Hasan Ali Kılıç, Dersim'in uzun bir süredir baraj projeleri, orman yangınları ve zorla köy boşaltmalarıyla hedef alındığını söyledi. Kılıç, Dersim coğrafyasının 145 maden ocağı projesi ile tahrip edilmek istendiğini belirtti.

Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edilerek büyük bir yıkıma uğratılmak istendiğini söyleyen Kılıç, "Bu projeler kapsamında olumsuz etkilenen Sarı Saltık, Aliboğazı ve Derviş Cemal köyü sakinleri haklı olarak tepkilerini dile getirip, destek bekliyor" dedi. 

Dersim'de yüzyıllardır süren bir kuşatmanın olduğuna dikkati çeken Kılıç, yer altı ve yer üstü kaynaklarına el konularak halkın derin bir yoksulluk ve sefalete mahkûm edildiğini söyledi. Kılıç, "Soykırım, inkar ve imha politikalarıyla halklarımız hep bir savaşa ve yıkıma tabi tutuldu. Egeden sesleniyoruz; Dersim Sarısaltık, Aliboğazı, Derviş Cemal, Çiçekli köylerinde ve bir bütün olarak Dersim ve Munzur Dağlarında yapılmak istenen maden projelerinden, orman kesimi ve yangınlarından, baraj projelerinden vazgeçin! Savaş politikalarının ekokırıma ve doğa talanına yol açtığını biliyoruz. Halklarımıza yıllardır açlığı, yoksulluğu ve yıkımı yaşatan bu savaş politikalarını terk edin" çağrısı yaptı.