25 Nisan 2024 Perşembe

Maden katliamı davasında sanık katledilen işçileri suçladı

43 maden işçisinin katliamından sorumlu 23 sanığın yargılaması Bartın'da başladı. Bartın Valiliği siyasi partilerin faaliyetlerine salon tesis ederken, mahkemenin salon talebini reddetmesinden kaynaklı duruşma Bartın Adliyesi koridorunda görüldü. Sanıklardan Cihat Özdemir, avukatların çarpraz sorgusunda katledikdikleri için işçileri suçladı. 

43 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra maden katliamı davasının ilk duruşması Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 8'i tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 3 gün sürmesi bekleniyor.

Bartın Valiliği'nin Mahkeme heyetinin salon tahsisi talebini "tahsis amacı dışında kullanılamaz" gerekçesiyle reddi sebebiyle duruşma, Bartın Adliyesi koridorunda yetersiz imkanlar ile görülmeye başlanıldı.

SAĞKAN: BU ORTAMDA YARGILAMANIN TEMEL UNSURLARI GERÇEKLEŞEMEZ
Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Ardından, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan söz aldı: "Fiziki imkansızlıkları anlıyoruz, ancak bu ortamda yüzyüzelik başta olmak üzere adil bir yargılamanın temel unsurları gerçekleşemez" dedi. Sağkan, en azından bugün sonra gerekli kurumlar, bakanlıklar ile görüşülerek eksikliklerin giderilmesini istedi. 

AV. İŞLER: MAHKEMEYE TAHSİS EDİLMEYEN SALON SİYASİ PARTİLERE TAHSİS EDİLMİŞ
Müşteki vekillerinden Avukat Everen İşler, 24 Nisan akşamı basına yansıyan haberlerden duruşma için tahsis edilmeyen salonun siyasi partilerin faaliyetleri için tahsis edildiğinin görüldüğünün altını çizdi. İşler, "43 madencinin göz göre göre hayatını kaybettiği bir dosyada, kolonlar sebebiyle sanık yüzü göremiyoruz. Az önce kendi aramızda 'başkanı ben göremiyorum, sen bak, şu üyeye sen bak' diye  konuşuyorduk. Bu koşullarda yargılama yapılamaz" dedi. 

MAHKEME TÜM TALEPLERİ REDDETTİ
Tüm talepleri reddeden mahkeme, bu koşullarda yargılamaya devam edeceğini kaydetti.

İddianamenin ilgili kısımlarının okundu.

195 SAYFALIK İDDİANAME
195 sayfalık İddianamenin sonuç bölümünde 23 sanıktan 4'ü hakkında "olası kastla insan öldürme", 4'ü hakkında "olası kastla yaralama" ve diğer sanıklar hakkında da "bilinçli taksirle öldürme ve yaralama suçları"ndan cezalandırılmalarının talep edildiği okundu.

AV. SARAÇ: AĞIR İHMALLER VE VURDUMDUYMAZLIKLAR SONUCU 
Ardından İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç söz aldı. Saraç, "İddianamede de okunduğu üzere ağır ihmaller ve vurdumduymazlıklar bu ağır sonucu doğurmuştur. Baromuz adına, insan haklarına işlerlik kazandırmak amacıyla katılma talebinde bulunuyoruz" dedi.

AV. KÖROĞLU: HALA MADENCİLERİN AYNI SÜREÇLERE MARUZ BIRAKILDIĞINI GÖRÜYORUZ
Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu ise "Dinledikçe aklıma Emile Zola'nın Germinal kitabı aklıma geldi. O tarihten bu yana hala madencilerin aynı süreçlere maruz bırakıldıklarını görüyoruz. Biz de Avukatlık Kanununun bize yüklediği sorumluluk sebebiyle buradayız" ifadelerini kullandı.

AV. GÜRCÜN: TÜM EKSİKLİKLER DAHA ÖNCEDEN TESPİT EDİLMİŞ
Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün ise şunları söyledi: "Çorlu'da da aynı ihmaller zinciri sonucunda vatandaşlarımızı yitirmiştik. Buradaki raporları görünce de anlıyoruz ki, tüm eksiklikler daha önceden tespit edilmiş."

AV. TOPALKARA: REDDETSENİZ DE BU DAVANIN TARAFIYIZ
Aranın ardından ÇHD GM üyesi Avukat Oğuzhan Topalkara söz aldı. ÇHD tüzüğünün işçi sınıfının yaşam hakkının korunmasını ödev olarak yüklediğini aktaran Topaklara, Ancak katılma talebinden fazlasını ileteceğiz size" dedi. Topalkara, şöyle devam etti: "Biz işçiler nerede katledilirse, sorumlusunun kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. İlk gün taraf sıfatımız dahi olmadan, ilettiğimiz talepler doğrultusunda savcılık deliller topladı. Katılma talebimizi kabul etmeseniz dahi biz bu davanın tarafıyız. Dolayısıyla, işçi katliamlarının hesabını sormak davaların takipçisi olmak hem tüzüğümüzün gereği, hem de ÇHD tarihinin bize yüklediği bir sorumluluktur. Selçuk Kozağaçlı tutuklandığında, Soma davasını takip etmesi kendisine tutuklama gerekçesi yapıldı. Bugün dışarıda olsaydı onunla muhatap olacaktınız. O gün olduğumuz gibi, bugün de dosyanın tarafıyız. Kabul etseniz de etmeseniz de son güne kadar buradayız."

MADENCİ YAKINLARINDAN MAHKEMEYE TEPKİ
Ardından duruşmada sanık sorgusuna geçildi. Müessese müdürü sanık Cihat Özdemir'e söz verildiği anda madenci yakınları tepki gösterdi.

SANIK ÖZDEMİR'DEN 'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNİ ALDIK' İDDİASI
Sanık Cihat Özdemir, "2017 Haziran ayından beri müessese müdürüyüm. Bana gelen ölçümlere göre en son mevzuata aykırılık 2021 tarihindeydi. Aspiratörün modernizasyonu meselesiyle ilgili olarak ise; yatırım programına konulmuş bir yatırımdı. İhale süreçlerini Genel Müdürlük takip etmekteydi. Biz yazımızı yazmıştık kendilerine. Metanın drene edilmesi hususunda ise; biz tüm mevzuat hükümlerine uygun olarak iş sağlığı ve güvenliği önemlerini aldık. Kömür tozu temizliği hafta içi  yapıldığında işçiler şikayet ettiği için hafta sonuna kaydırmıştık. 'Görmedik' diyen işçiler bu sebeple görmemiştir. Bilirkişi sorumluluğumuzu saptarken Amerikan standartlarına bakmış, bizim çalışma standartlarımız Avrupa Birliği yasalarına uygundur. Geri kalan değerlendirmeler de kişisel yorumlarından ibaret" dedi. 

AV. AYDIN'DAN ÖZDEMİR'E SORGULAR
Müşteki vekillerinden Av. Derviş Emre Aydın'ın sanık Özdemir'e müessesede çalışmaya başladığı tarihten itibaren çalışan işçi sayılarına, işletmenin yetki ve sorumluluk şemasına ilişkin soru soruyor.

SANIK'TAN 'İŞÇİLERE PİRİM VERİLİRDİ' YANITI
Aydın'ın Cihat Özdemir'e müessesede çalışmaya başladığı tarihten itibaren çalışan işçi sayılarına, işletmenin yetki ve sorumluluk şemasına ilişkin soru sordu. Sanık ise "Aylık 250 ton kömür çıkartırız. Az çıkardığımız zaman durumu izah etmeye çalışırız. Fazla çıkardığımız zaman prim verilirdi işçilere" yanıtı verdi. 

Madenci yakınları bu açıklamaya tepki gösterdi. 

SANIK ÖZDEMİR 'MÜESSESE MÜDÜRÜ OLARAK NE YAPARSINIZ' SORUSUNU YANITLAMADI
Avukat Sercan Aran, "Madencilerin can güvenliği tehlikeye düştüğünde faaliyeti durdurma yetkiniz var mıydı" sorusuna Özdemir, "Evet" yanıtını verdi. Av. Aran'ın, "Olay günü patlama gerçekleşen alanda iki vardiya çalışması gerekirken tek vardiya çalıştığını biliyor musunuz" sorusuna ise "Evet bilgim vardı" yanıtı verdi.  Ancak Av. Aran'ın "Bu zamana kadar neleri yapmadığınızı anlatıp durdunuz. Sorulan sorulara cevaben başka birimler cevap versin dediniz. Siz müessese müdürü olarak ne yaparsınız, bir faaliyet programınız yok mu hiç" sorusunu ise "Bu soruya cevap vermek istemiyorum" diye yanıtladı.

Sanık Cihat Özdemir'in sorgusu tamamlandı. Duruşma yarın sabah diğer sanıkların sorgusu ile 09.30'da Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde devam edecek.