27 Temmuz 2024 Cumartesi

Maden işçileri direnişi yeraltına taşıdı

Sendikalı oldukları için baskı gören Dev Maden-Sen üyesi Alpagut maden işçileri direnişi yeraltına taşıdı. 

Çorum'un Dodurga ilçesine bağlı Alpagut köyünde bulunan ve ODAŞ Yel Enerji AŞ tarafından işletilen linyit kömür madeninde çalışan işçilerin, sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi (TİS) hakları için 9 Mayıs'ta başlattığı direniş, 15. gününde devam ediyor.

DİSK'e bağlı Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) üyesi işçiler, 22 Mayıs gecesi direnişi yeraltına taşıma kararı alarak madene indi. Madene inmeden önce direnişteki işçiler adına konuşan bir işçi, "Sendikalı olduğumuz için bizi yıldırmaya çalışıyorlar, yılmıyoruz. Bu ocak bizim ekmeğimiz, aşımız, evimiz, yuvamız. Sonuna kadar direnip hakkımızı alacağız" dedi.

Alpagut maden işçilerinin direnişi yeraltında sürdürme kararını duyuran DİSK/Dev Maden-Sen, sosyal medya platformu X'ten şu paylaşımları yaptı: "Maden işçileri, Dev Maden-Sen'e üye olarak işyerinde çoğunluğu sağlamış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetki alarak TİS yapma hakkı kazanmıştır. İşveren bu yetkiye uyduruk gerekçelerle itiraz etmiş, yetmezmiş gibi işçilerin servisini kaldırmış, yemeklerini kesmiş, işten çıkarmakla tehdit etmiş ama işçileri bu hukuksuzluğa boyun eğdirememiştir. Tüm bunların üzerine işçiler 6 ay ücretsiz izne zorlanmıştır. Yağma yok, maden işçileri köle değil, ODAŞ Yel Enerji işvereni ise efendi değildir! Sendikamız hukuksuzluğa prim vermeyecektir."