25 Nisan 2024 Perşembe

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 8 Mart kutlamaları

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 8 Mart dolayısıyla yürüyüşler yapıldı. Eylemlerde Maraş merkezli yaşanan deprem sonrası Türkiye Kuzey Kürdistan ve Suriye'de yaşamını yitirenler anıldı.

Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eylemler yaptı. Qamişlo, Amûdê, Girkê Legê, Tirbespiyê, Dêrik ve Til Koçer kentlerinde binlerce kadın "Jin jiyan azadî ile kadın devrimine doğru" şiarıyla yürüyüşler gerçekleştirdi.

QAMİŞLO
Yüzlerce kadın, Süryani Şehitler kavşağında toplanarak 12 Mart şehitler stadyumuna yürüdü. Kadınlar yürüyüş boyunca sık sık "Jin jiyan azadî", "jin jiyan azadî, biji berxwedan" sloganları attı. Eylemde "Jin jiyan azadî" yazan bayrakların yanı sıra ölümsüzleşen kadınların fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşün sonunda konuşma yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, 6 Şubat'ta yaşanan depremde yaşamını yitirenleri andı. Kadınların özgürlük yürüyüşünün durdurulamayacağını vurgulayan Bêrîvan Xalid "Rojava Kürdistanı'nın bütün günleri kadın bayramı olacak. Öncülük yapan, devrimi omuzlayan, alanlarda olan kadınlar devrim gerçekleştirdi, kazanımlar elde etti. Kadınlar nasıl devrime öncülük ettiyse bu devrimi koruyacaktır" dedi.

Rojava kadın devrimine yönelik tehdit ve saldırıları hatırlatan Bêrîvan Xalid "Soykırım tehlikesiyle karşı karşıyayız. Türk devletinin saldırı tehlikesi var. Gerici bölge devletleri bir devrimi yok etmek istediklerinde önce kadınları yok etmeleri gerektiğini biliyor. Fakat öncülük yapan, canını feda eden, örgütlenen, devrim yapan kadınların iradesini kıramayacaklarını bilmiyorlar" ifadelerini kullandı.

İşgalci Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen özgürlük yürüyüşlerine devam edeceklerini belirten Bêrîvan Xalid konuşmasının sonunda şunları vurguladı: "Şehitlerin yarattığı çizgimizde kimse bizi durduramaz. Bu çizgiyi sürdüreceğiz, koruyacağız. Bugünde sözümüzü yineliyoruz; Devrimimizi ve kazanımlarımızı koruyacağız. Ne Türk devleti ne de BAAS rejimi kimse devrimimizi yok edemez."

'ROJAVA-KUZEY VE DOĞU SURİYE DEVRİMİ BÜTÜN DÜNYAYA IŞIK SAÇIYOR'
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) adına konuşma yapan Mizgîn Erebo da konuşmasına başlarken Kuzey Kürdistan, Türkiye ve Suriye'de yaşanan depremde hayatını kaybedenleri andı. Hala yüzlerce, binlerce insanın enkaz altında olduğunu hatırlatan Mizgîn Erebo, "Faşist işgalci Türk devleti topraklarımıza saldırıyor. Enkaz altındaki insanları kurtarmak yerine bu toprakların öncülerine saldırıyor. Çünkü bugün Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye devrimi bütün dünyaya ışık saçıyor. Bugün burada gelişen kadın devrimi bütün dünya kadınlarına umut ve özgürlük oluyor" dedi.

Dünyadaki tüm emekçi kadınların 8 Mart'ını kutlayan Mizgîn Erebo konuşmasının sonunda şunları kaydetti: "İşçi ve emekçi kadınlar kapitalizme, erkek egemenliğine ve her türlü şiddete karşı direniyor, savaşıyor. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye devrim topraklarındaki kadınlar olarak dünya kadın özgürlük hareketinin öncüleriyiz. Bu gelişim, kazanım ve zafer her zaman kan ve terle kazanıldı. Bu yüzden kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşen tüm kadınlar ölümsüzdür. Jin jiyan azadî, bijî berxwedan."

Süryani Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Nûra Hene ise konuşmasında gerici bölge devletlerinin kadınları tehdit olarak gördüğünü kaydetti. Direnen kadınları selamlayan Nûra Hene, "Afganistan'da, Türkiye'de, İran'da ve Suriye'de kadınlara yönelik baskı ve şiddet kullanılması, kadın komutan ve liderlerin hedef alınması bunun en belirgin örneğidir" dedi.

Nûra Hene tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Eylem sloganlarla sona erdi.

AMUDÊ
Şehit Cihat Meydanı'nda toplanan kitle, "Jin jiyan azadî ile kadın devrimine doğru yürüyoruz" şiarının yazılı olduğu pankartla birlikte Kongra Star bayrakları taşındı. Kürt ulusal giysileri giyen kadınlar ilçe sokaklarında yürüyerek "Jin jiyan azadî" ve "Yaşasın Kadın Mücadelesi" sloganları attı.

Yürüyüşün ardından saygı duruşu yapıldı. Eylemde konuşma yapan Qamişlo Kongra Star Yürütme Üyesi Şaha Xelîl, "Tüm baskıcı sistemlerin, politikaları ve silahlarına rağmen kadınların özgürlük mücadelesini durduramayacağını vurguluyoruz. Kadın, Yaşam ve Özgürlük devrimi, Önder Öcalan'ın fikir ve felsefesi ile Sara, Beritan, Zilan, Arin, Barin gibi şehitlerin fedakarlıkları sayesinde zulme karşı tüm dünyaya yayılıyor" dedi.

TİRBESPİYÊ
Kongra Star merkezi önünde başlayan yürüyüş Suriye Devrimci Gençlik Hareketi önünde mitinge dönüştü. Kongra Star Yürütme Üyesi Zeyneb Mihemed tüm dünya kadınlarının 8 Mart'ını kutladı. Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının baskı ve zulme karşı gösterdikleri cesaret ve mücadeleye dikkat çeken Zeyneb Mihemed, "Jin jiyan azadî" şiarının Ortadoğu sınırını aştığını tüm dünya kadınların baskı ve zulme karşı ortak mücadele şiarı haline geldiğini vurguladı. Zeynep Mihemmed, ataerkil zihniyete karşı mücadelenin devam edeceğini, kadınların haklarını elde ederek topluma öncülük edeceğini belirtti.

GİRKÊ LEGÊ
Şehit Xebat meydanında toplanan yüzlerce kişi "jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde ilçe merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Rojava devrimi savunmasında ölümsüzleşen kadınların fotoğrafları taşındı.

İlçe merkezinde yapılan mitingde Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Emine Ömer konuşma yaptı. Kadınların 8 Martını kutlayan Ömer, tüm dünya kadınlarının "jin jiyan azadî" şiarıyla adalet ve özgürlük mücadelesi verdiklerine dikkat çekti.

DÊRİK
Yüzlerce kadın 8 Mart'ı kutlamak için Özgürlük Meydanında toplandı. Kitle "Jin jiyan Azadî " şiarıyla Kongra Star merkezi önüne kadar yürüyüş düzenledi. Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Rûken Ehmed kadınların özgürlüğünün örgütlenmekten geçtiğini belirtti.

Kadınların köle yaşamdan kurtuluşunun ancak bilinçlenmesiyle mümkün olacağını söyleyen Rûken Ehmed, "Jin jiyan azadî" şiarının Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların ortak şiarı olduğunu söyledi. Rûken Ehmed konuşmasının sonunda "İrade, özgürlük ve eşitliğe bağlıdır. Kürdistan'da kadınlar bu sloganı atıyor çünkü kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez" dedi.

Til Koçer, Til Hemis ve Til Barak'ta yapılan kutlamalarda ise, yüzlerce kadın bir araya geldi. Eylemlerde Rojhilat'da direnen kadınların 8 Mart'ı kutlandı.