19 Mayıs 2024 Pazar

Kürt partiler HDP çatısında seçime giriyor

Kürt partileri yerel seçimler için ittifak kararı verdi. Partiler, ortak metin açıklayarak, "Kürt halkının ulusal birliği için tarihsel bir adım atmış oluyoruz" mesajını verdi.
31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin işbirliği görüşmeleri devam ediyor. Bu kapsamda Kürdistan İslami Hareketi (AZADÎ), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Partîya Komunîsta Kurdistan (KKP), Platforma Demokrata Kurdistan (PDK), Partîya Demokrata Kurdistanê -Türkiye (PDK-T) uzun süredir yaptıkları görüşmenin ardından yerel seçimde güç birliği yapma kararı aldı.
 
Kürt partilerinin ittifakını içeren ortak deklarasyon, Diyarbakır'da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile diğer partilerin yöneticilerinin katılımıyla açıklandı. Açıklamaya ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü de katıldı.
 
ORTAK DEKLARASYON
 
Toplantıda, yerel seçimdeki işbirliğine ilişkin ortak bir deklarasyon da açıklandı. Açıklanan deklarasyonun Türkçesini Pervin Buldan, Kürtçesini Serhat Bucak okudu.
 
Deklarasyonunun tam metni şöyle:
 
Yerel Seçimler, genel olarak yerel iktidar ve demokrasinin temel birimleri olmaları nedeniyle biz Kürtler için zaten önemliydi. 31 Mart 2019 özelinde ise Yerel seçimler aşağıdaki belli başlı nedenlerle daha fazla önem kazandı.
 
I - Başkanlık sistemine geçişle birlikte Meclis'in işlevsizleştirilmesi nedeniyle yerel yönetimlerin öneminin daha artmış olmasından;
 
II - İktidarıyla, muhalefetiyle, Türkiye sistem partilerinin, halkımıza yönelik geliştirdikleri planlı algı operasyonu ile zihinlerde “sandığa gitsem de gitmesem de fark etmiyor, nasıl olsa kayyum atanacak” algısı yaratılarak halkı siyasetten ve sandıktan soğutmak istemelerine, yani adrese teslim misali açıklamalarla Kürt siyasetinin ve halkımızın hedef alınmasının ötesinde adeta sinir uçlarıyla oynanıyor olmalarından;
 
III - MHP ve lideri Bahçeli'nin, Yerel Seçimlerde Kürdistan'a ve Kürtlere yönelik; “eğer Kayyum yerlerini tekrar alırlarsa bazı talepleri derinleşecek. Bu da Türkiye'yi başka bir noktaya doğru götürür. Bunun önlenmesi için de aşiretleri devreye sokalım”, yani Kürt kaybetsin ben de (MHP) kaybedeyim ama Türk devleti kazansın formülünde ısrar ediyor olmasından;
 
IV –Başkanlık sistemine geçişle giderek tek adam rejimine dönüşmeye başlayan AKP iktidarının, demokratik meşru seçim sürecinde halkların iradesiyle aşılabilmesi için Kürdistani geniş yerel seçim ittifakının yaratılmasının kendini dayatıyor olmasından hareketle;
 
İttifakımız şunları, Kürdistan-Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurur;
 
a – İmzası bulunan parti ve hareketlerimiz, Yerel seçimlerde Kürdistani Seçim ittifakını oluşturduğunu ve seçimlere HDP çatısı altında katılacaklarını ilan eder.
 
b – Halkımızın iradesini yeniden gasp etmede ısrar eden Cumhur İttifakının, “Kürde kaybettir, kaybet” formülüne karşı, “Kürdistani seçim ittifakı; halkımız kazansın, ittifakımız kazansın, biz partiler kazanalım” formülüyle hareket ederek yerel seçimlerde daha etkin sonuçlar almayı hedefliyoruz.
 
c- Kürdistani yerel seçim ittifakıyla Kürdistan'daki sivil demokratik siyasetin güçlendirilmesi ve canlanmasına katkı da bulunmak için çaba harcayacağız. Ve önemlisi halkımızın ulusal değer ve kazanımlarına yönelik saldırıları, birlikte sivil demokratik zeminde göğüsleyeceğiz.
 
d –Yerel seçim ittifakı ile parti ve hareketlerimiz ve esas olarak da halkımız arasında ulusal demokratik işbirliği kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunmak ve “Kürt partileri aralarında ittifak yaratamaz” anlayışını, halkımızın özlemleri doğrultusunda şimdilik yerel seçimlerle sınırlı da olsa aşmak istiyoruz. Cumhur İttifakı (AKP-MHP), gerek “devletin bekası” gerek parti çıkarları adına “küsme lüksümüz yok ittifak yapıyoruz” diyor ve anlaşıyorsa; Kürt parti ve hareketlerimiz olarak bizde ayrılıklarımızı geri çekip ortak paydalar üzerinde yerel seçimlerde ortaklaştığımızı ilan ediyoruz.
 
e - Önemlisi, en birleştirici paydamız, halkımızın yaşamsal acil ulusal talebi olan ana dilde eğitim-öğretim başta gelmek üzere kendi ulusal kaderini tayin hakkı için mücadelenin bizi ortaklaştıran en büyük unsur olduğunun bilinciyle, belediyelerde ulusal demokratik duruş kadar; yerelde halkımıza hizmet götürmek üzerinden hareket edeceğiz.
 
f – Yerel seçimlere ayrı katılmak isteyen Kürdistani partilerimizin kararlarını demokratik bir hak olarak görüp iradelerine saygı duyduğumuzu, bununla birlikte yukarıda özetlediğimiz özgün koşullar nedeniyle tüm partilerimizin 31 Mart seçimlerinde tek bir seçim ittifakı altında seçimlere katılmalarının tarihi öneminden hareketle son ana kadar diğer partilerimizle de ittifak arayış ve çağrımızı sürdüreceğiz.
 
g- Türkiye'de HDP'nin en geniş demokrasi güçleriyle yerel seçim ittifakı kurmasını önemsiyoruz.
 
DEMİRTAŞ'TAN MESAJ
 
Edirne Hapishanesi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da toplantıya bir mesaj gönderdi. Demirtaş'ın mesaj gönderdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın okuduğu mesaj şöyle:
 
Kürt halkının yüzlerce yıldır devam eden siyasi ve ruhsal açıdan ve bununla birlikte coğrafi açıdan parçalanmışlığı başımıza getirilen felaketlerin de onlardan kaynaklı acıların da zemini oldu. Kürt halkı kendi ulusal birliğini sağlayamadığı içindir ki işgallere, katliamlara karşı kendini yeterince koruyamadı. Doğası, kültürü, dili, tarihi bir bütün olarak yeryüzündeki varlığı hep ağır saldırı altında kaldı. Halkımızın tamamı yüzyıllardır ulusal birlik ruhunun ve ittifakının eksiksiz gerçekleşmesini bizlerden bekliyor.
 
Bugün Kerkük'te, Musul'da, Süleymaniye'de, Afrin'de veya Bakûrê Kürdistan'ın her köşesinde, Rojhilat'ta yaşanan acı ve trajedilerin tek müsebbibi Kürt halkının düşmanları değildir. Kürt halkının ulusal ittifakını sağlayamayan siyasetçilerinin de bunda ağır sorumluluğu vardır.
 
Bu vesileyle bugün altına imza attığımız Kürt partilerinin siyasal işbirliği iradesini tarihi açıdan son derece anlamlı ve önemli bulduğumu belirtmek istiyorum. Tarihin bizlere yüklediği sorumluluklar karşısında partilerimizin veya şahsımızın çıkarları doğrultusunda küçük hesaplara girmek bizlere yakışmazdı. Demokratik çözüm ve barış için Kürt halkına yönelik saldırıları durdurabilmek için bu Kürdistani ittifakı önemsiyor, büyük anlam veriyorum.
 
Anadil çalışmaları ile başlayıp yerel seçim ittifakıyla devam eden bu birlikteliğin kurumsallaşarak kalıcı bir ulusal birliğe dönüşmesini temenni ediyorum. Bu doğrultuda partim HDP'nin hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan en geniş ve kapsayıcı politikayı benimseyeceğini biliyorum. Hangi siyasi gelenekten olursa olsun Kürt halkının değerlerine ve Kürdistan'ın özgür yaşamına inanan her kardeşimiz bu ulusal birlik ruhunun parçası olarak temsiliyet noktalarında görev almalı, birlik ruhu bu şekilde ete-kemiğe büründürülmelidir. Bütün değerli kardeşlerimin bu ittifaka kalbini açarak ve kucaklayarak yaklaşmasını umuyorum. Yaşanacak ufak tefek yetmezliklere, eksikliklere takılmadan herkesi bu ittifak içinde yer almaya davet ediyorum. Özellikle AKP'de yer alan Kürt halkının evlatlarını, zulüm partisini terk ederek bu ittifaka katılmaya çağırıyorum.
 
Çok daha güçlü ve başarılı ittifaklara zemin hazırlayacağına inandığım bu çalışmada emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyor, ittifakın hayırlar getireceği inancıyla 7'den 70'e bütün halkımızı bu ittifak etrafında kenetlenmeye çağırıyorum.