19 Mayıs 2024 Pazar

Kürdistan'da 1 Mayıs'a binlerce kişi katıldı

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a Kürt kentlerinde binlerce kişi katıldı. Dersim ve Van'da ESP bayrakları polis tarafından alana alınmadı.
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a Kürt kentlerinde binlerce kişi katıldı.
 
ANTEP
 
Antep'te siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin gerçekleştireceği 1 Mayıs mitingi öncesi Kırkayak Parkı polisler tarafından ablukaya alındı. İşçi ve emekçiler sloganlar eşliğinde şehir merkezinden parka  ulaşan kitle burada davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekti.
 
Alanda işçilere seslenen KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, asgari ücretle çalışanların açlık sınıra yakın ücret aldıklarını belirtti. Ersönmez, "1 Mayıs, eşitlik, kardeşlik, dayanışma ve demokrasi günüdür. Biz 1 Mayıs'ta daha çok demokrasi diyoruz. Demokrasinin adaletin, hak ve hukukun laik bir düzenin, seküler bir yaşamın, kardeşliğin, barışın gelişmediği, eşitsizliğin olduğu bir ortamda sendikal haklardan, emekten söz edilemeyeceğini, bizler yaşayarak görüyoruz. Bugün milyonlar olarak yoksulluk sorununa çok uzak, açlık sınırına yakın yaşamaya zorlanıyoruz. Satış sözleşmeleriyle her gün ekonomik kayıplarımız artıyor. Emeği, emekçiyi yok sayan uygulamaların son bulmasını bir kez daha talep ediyoruz" diye konuştu.
 
VAN
 
Van kent merkezinde DİSK, KESK, TMMOB ve Van-Hakkari Tabip Odaladı tarafndan organize edilen 1 Mayıs mitingi, Musa Anter Barış Parkı'nda gerçekleştirildi. Kitle miting alanına kurulan üç arama noktasından geçerek giriş yaptı. DTK, HDP, DBP, EMEP, ESP, SKM, SGDF, İHD ve Ahtamara Kadın Platformu üyelerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişinin doldurduğu alana "Zafer direnen emekçilerin olacak", "Emeğimiz, halklarımız, demokratik ve barışçıl bir Türkiye için 1 Mayıs", "Emeği iktidara taşıyalım" pankartları asıldı. Alana SKM ve SGDF bayrakları alınmadı.
 
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Seher Kadiroğlu Ataş, 1 Mayıs'a emeğiyle yüreğini veren milyonların AKP'nin OHAL ile sürdürdüğü sömürge ile emeklerinin ellerinden alındığını söyledi. Rekor büyüme nutuklarının atılmasına rağmen işçilerin refahının artmadığını belirten Ataş, sendikacılar, gazeteciler ve öğrencilerin tutuklandığını ve OHAL'de 110 bin emekçinin ihraç edildiğini ifade etti. Ataş, "Emekçiler işsiz kaldılar, intihara sürüklendiler. Kamuda kuralsız, esnek, güvencesiz istihdam yaşanıyor. Kadın cinayetleri işleniyor. Doğamız, suyumuz sermayeye peşkeş çekiliyor. Şaibeli bir referandumdan sonra baskın seçimle ülke seçime sürükleniyor" dedi.
 
Genel-İş Van Şube Yöneticisi Ömer Tekin ise 1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Ülkede en fazla emekçilerin mağdur olduğunu söyleyen Tekin "Yandaş sendikalar eliyle haklarımız bertaraf edilmiştir. Doğrudan belediyeler olmak üzere yerel yönetimlerde işçilerin hakları gasp edilmiş, masumiyet karinesine aykırı davranılarak binlerce insan ihraç edildi. Emekçiler olarak savaşa karşı barışı, huzuru ve yaşamı savunuyoruz. Halkların kardeşliğini, adalet ve hukuku savunuyoruz. OHAL ile yaratılan karanlığı kabul etmiyoruz. Halkın iradesinin kayyum atanarak yönetilmesini istemiyoruz. Kararlıyız biz haklıyız biz kazanacağız" diye belirtti.
 
Tekin'in ardından Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt söz aldı. Bozkurt, son iki yıldır 1 Mayıs bayramını OHAL altında gerçekleştirdiklerini söyledi. 
 
Son olarak HDP Milletvekili Feleknas Uca konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve cezaevinde bulunan tutsakların bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Uca, özgürlük günlerinin çok yakın olduğunu ifade etti. Uca, "Tarihi günlerden geçiyoruz. OHAL ve ihraçlardan dolayı binlerce kişi mağduriyet yaşıyor. AKP-MHP ittifakının siyaseti bugün Van'da da sürüyor. Van halkımız tarihi dönemlerde her zaman üzerine düşen rol ve misyonu yerine getirmiştir. Halkımız bu tarihi günlerde de, özgür bir toplum için mücadele ediyor. Van halkı 24 Haziran'a hazırdır" dedi.
 
Konuşmasında tutuklu milletvekilleri ve yerlerine kayyum atanan belediyeleri üzerinde de duran Uca, "Halkımız hiçbir zaman baş eğmedi. Halkımızın her zaman başı diktir. Zulme karşı hep mücadele etti. AKP Hükümeti 'geldiğimizde OHAL'i kaldırdık' diyordu. Ama bugün iki kat OHAL var. Bu hükümet memleketi açık bir cezaevine çevirmiştir. Tüm ülkeyi kayyum devletine çevirdiler.  Yalnızca belediyelere değil, Meclise de kayyum atadılar. HDP'den korktukları için bunları yaptılar. Newroz ve 8 Mart ruhuyla başladık ve bizlerden korktular. Ülkeyi yönetemedikleri için erken seçime gitme kararı aldılar" diye kaydetti.
 
İmha ve inkar politikalarının ise sürdüğünü belirten Uca, "Halkımız bunlara 7 Haziran'da nasıl cevap verdiyse, 24 Haziran'da da aynı cevabı verecektir. 24 Haziran'da halklar üzerinde savaş ittifakı yapanları beraber yıkacağız. Ya kazanacağız ya kazanacağız" dedi.
 
HAKKARİ
 
Hakkari'deki 1 Mayıs mitinginin adresi Halk Pazarı oldu. Polisin ablukaya aldığı alana yürüyerek gelen emekçiler, üst aramasından sonra içeriye alındı.
 
Miting alanına "İş güvencesiz çalışmaya hayır", "Tüm taşeron çalışanlarına kadro", "Grevsiz toplu sözleşme", "Toplu sözleşmesiz sendika olmaz" ve "Somayı unutmadık unutturmayacağız" pankartları asıldı. HDP, BDP ve CHP yöneticilerin yanı sıra demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.
 
Mitingde konuşan Genel-İş Hakkari Şube Başkanı Cihan Karaman, AKP-MHP ittifakının ülkedeki savaş politikalarına ilişkin konuştu. Karaman, "Ülkede savaş politikalarını eleştirmek suç, barış sözünü söylemek ise yasaklı bir hale getirilmiştir. Toplumun barışa ve refaha ihtiyacı vardır. OHAL ile birlikte ilan edilen KHK ile kamu emekçileri haksız bir şekilde ihraç edilmişlerdir. OHAL ile birlikte güvensizlik en temel sorun haline gelmiş, üyelerimize soruşturma ve sürgünler dayatılmaktadır. Bütün bunlara rağmen özgürüz ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz" dedi.
 
SES Hakkari Şube Başkanı Musa Bor ise Hükümetin OHAL'i kendi çıkarı için kullandığını itiraf ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı iş dünyasına seslenirken 'Fabrikada grev söz konusu mu? Böyle bir durumda biz anında müdahale ediyoruz ve OHAL anında bir çözüm kaynağı oluyor' diyerek itirafta bulunmuştur. Anayasayı, uluslararası sözleşmeleri, OHAL'i fırsata çevirerek çiğneyenler, yargı önünde hesap vermekten kurtulamayacaklardır. Grevli toplu sözleşme hakkımızı, örgütlenme ve siyaset yapma hakkımızın yok sayılmasına, grev hakkımızın OHAL gerekçesi ile idari işlemler ile ortadan kaldırılmasına izin vermedik, vermeyeceğiz" diye konuştu.
 
DERSİM
 
Dersim'de 1 Mayıs mitingi Seyit Rıza Meydanında yapıldı. Geçen yıla oranla katılımın yüksek olduğu miting KESK'e bağlı sendikalar, DİSK'e bağlı Genel İş, Gıda İş'e üye Munzur Su İşçileri, Yol-İş, EMEP, HDP, ESP ve CHP'nin yanı sıra bini aşkın kişi katıldı. Polis miting alanına ESP bayraklarını almadı.
 
"İnsanca bir yaşam, demokrasi ve güzel günler için yaşasın 1 Mayıs" şiarlı pankartın açıldığı alanda Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı. Saygı duruşunun ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Yılmaz Çetin ve HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu konuşma yaptı. 1 Mayıs kutlaması davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
 
ADIYAMAN
 
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla İtfaiye Meydanı'nda toplanan emekçiler, "Demokrasi, eşitlik, adalet, barış ve kardeşlik" pankartı açarak sloganlarla yürüdü. Mustafa Yücel Özbilgin Parkı yanında bulunan miting alanına gelen emekçiler, burada kurulan polis arama noktalarından geçerek alana giriş yaptı. Mitingde konuşan BES Şube Yöneticisi Şahin Binicier, alanlardakileri selamlayarak 1 Mayıs'ın anlam ve önemine vurgu yaptı. Miting Bajar grubunun okuduğu ezgiler ve çekilen halaylarla sona erdi.
 
ELAZIĞ
 
Elazığ'da Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs'ı Perşembe pazar alanında kutladı. KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra HDP, EMEP, CHP üyelerinde olduğu çok sayıda kişi 1 Mayıs'a katıldı.
 
URFA
 
Urfa'da Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan yüzlerce emekçi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü yaptıkları basın açıklaması ile kutladı. "Cejna Kedkar u Karkeran Cihane Piroz Be" pankartının açıldığı basın açıklamasında Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Leyla Bumin konuştu. Eylem marşlar ve halaylarla sonlandırıldı.
 
BATMAN
 
16 Mayıs Şehir Stadyumu yanındaki meydanda yapılan 1 Mayıs programı saygı duruşuyla başladı. "Emek sömürüsüne hayır", "Bijî Yek Gulan", "İhraç edilenler işe geri alınsın" pankartları asılan alanda, saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Necati Dadak konuştu. Ardından ise HDP Grup Sözcüsü Ayhan Bilgen konuştu.
 
Konuşmaların ardından Hivron, KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi Agit Işık ve kadın erbane grubunun sahne alması ile miting devam etti.
 
MALATYA
 
Yüzlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi Emeksiz Meydanı'nda gerçekleşti. Tertip Komitesi Başkanı Tarık Kaya'nın konuşması ile başlayan kutlamada emekçilerin talepleri dile getirildi. Ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp konuştu.
 
MARDİN
 
Mardin Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Parkı'nda buluşan yüzlerce emekçi, KESK binası önünden yürüyüşe başladı. Polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte, Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilan edilen "sokağa çıkma yasağı" döneminde vurularak öldürülen sağlık emekçisi Aziz Yural'ın fotoğrafına el konuldu.
 
KESK ve DİSK'in pankartları ile donatılan alandan sık sık ,"Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı. Saygı duruşuyla başlayan miting programında sendika temsilcileri konuştu. Ardından HDP'li milletvekili Leyla Birlik konuştu.
 
Miting, sanatçı Mem Ararat'ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.