3 Mayıs 2024 Cuma

Kürdistan kentlerinde 8 Mart coşkuyla kutlandı

Kürdistan kentlerinde bir araya gelen binlerce kadın, erkek egemenliğine karşı örgütlü mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Iğdır, Ağrı, Kars, Şırnak ve Elazığ'da yan yana gelen binlerce kadın, erkek egemenliğine, kadın cinayetlerine, özel savaş politikalarına, tecride, yoksulluğa karşı kadınlar olarak örgütlü mücadeleden vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

IĞDIR
Iğdır'da Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) üyesi kadınlar, Söğütlü Mahallesi'nde bulunan DEM Parti seçim bürosundan Cumhuriyet Caddesi'ne kadar "Bi jin jiyan azadiyê, ber bi azadiye ve!" pankartıyla yürüyüş düzenledi.

"Dem dema jina ye", "Tutsak kadınlara özgürlük" dövizleri taşınan yürüyüşte, "Jin jiyan azadî" , "Bijî berxwedana jinan", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından adalet ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Iğdır Belediye Eşbaşkan adayı Nejla Kum, tutsak kadınlara selam göndererek, kadınların direnerek var olduğunu belirtti.

Yerine kayyum atanan Iğdır Belediye Eşbaşkanı Eylem Çelik, "Mücadele kadınla, kadın mücadele ile güzeldir" dedi. Iğdır'a seçmen olarak taşınan asker ve polislere dikkat çeken Çelik, kadınların mücadelesiyle iktidarın bu planının boşa çıkacağını söyledi.

DEM Parti Van milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 8 Mart'ın önemi ve tarihçesine dikkat çekti. Tutsak siyasetçi kadınları selamlayan Sayyiğit, "Onların bayrakları hiçbir zaman yerde kalmayacak. Ta ki bu topraklarda özgürlük, adalet ve eşitlik yeşerene kadar" diye konuştu. Dünyanın her tarafında kadınların mücadele ettiğini ve bu çıtayı en yukarıya taşıyanın ise Ortadoğu'da bulunan Kürt kadınlar olduğunu belirten Sayyiğt, İran'da kadınların "Jin jiyan azadî" sloganıyla sürdürdüğü direnişe işaret etti.

Iğdır halkı ve kadınların kayyuma net bir yanıt vereceğini söyleyen Sayyiğit, "Eşbaşkanlık sistemi niçin bu kadar hedef gösteriliyor? Eşbaşkanlık sisteminin hayatın her alanında olması gerektiğini paradigmamız bize gösterdi. En iyi örneğini Rojava'da gördük. Şimdi bunun mücadelesini bu topraklarda veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Bu mücadeleyi yürüten kadınlara selam olsun" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecride dikkat çeken Sayyiğit, ekonomik, siyasal ve sosyal sorunların bu tecridin ürünü olduğunu belirtti. Sayyiğit, "İmralı kapılarının açılması ve bu tecridin son bulması gerekiyor. Kürt sorunun demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, "Bijî berxwedana zindanan", "Direne direne kazanacağız" sloganları ve müzik dinletisiyle son buldu.

AĞRI
Ağrı'da kadınlar DEM Parti bürosu önünde yan yana geldi. "Ey yaşam ya seni özgür yaşayacağım ya da yaşamamış sayacağım" pankartı açılan eylemde sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganı atıldı.

DEM Parti Ağrı Belediye Eşbaşkanı adayı Hazal Aras, 8 Mart'ın dünyada kadınlar için bir direnişin tarihi olduğunu söyledi. "Direniş bazen sessiz bir çığlık olmuş, bazen yürek yakan bir haykırışa dönüşmüştür. Kadınlar bazen kendi kaderlerinin seyircisi olmuş, bazen de kahramanı olmuştur. Ama her halleriyle destan yazmıştır. Kadınlar savaşa karşı her zaman barış demiştir" diyen Aras, yeni bir yaşamı kadınların örgütlü mücadelesiyle öreceklerini söyledi.

Ağrı'nın kadın belediyeciliğine hazır olduğunu söyleyen Aras, "Bizi küçük düşüren ve bizi onursuz gören iktidar partisi ve onun basiretsiz siyasetçilerine 31 Mart'ta cevap olacağız. 31 Mart'ta kadın belediyeciliğiyle yepyeni bir yaşamı inşa edeceğiz. Kadınların öncü olduğu bir toplumsal yaşam adil, şeffaf ve dürüst olacaktır. Bizler başta kadınlar olmak üzere tüm Ağrı'yı adil, şeffaf ve barış dolu bir kente kavuşturmak için geliyoruz. 31 Mart gününü zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Etkinlik Koma Sor Jîyan dinletisiyle ve halay, zılgıtlarla son buldu.

KARS
Kars'ta TJA'nın çağrısıyla bir düğün salonunda kadın buluşması gerçekleştirildi. Yüzlerce kadının katıldığı buluşmada kadınlar ulusal kıyafetleriyle dikkat çekti.

DEM Parti Kars Belediye Eşbaşkan adayı Arzu Savaş Derman, bugün kadınların dünyanın her yerinde eşit ve özgür bir yaşam için ayakta olduğunu söyledi. Türkiye ve Ortadoğu'da kadınların büyük bir kırımla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Derman, AKP-MHP iktidarının kadınların iradesini, yaşamlarını yok saydığını söyledi.

Derman, şöyle devam etti: "Biz kadınlar bugünlere emek vererek, bedel ödeyerek geldik. Bunun bedelini ödeyen binlerce kadın arkadaşımız cezaevinde erkek egemen sistemi sorgulaya devam ediyor. Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Leyla Güven ve binlerce kadın yoldaşlarımız cezaevinde rehin tutuluyor. Biz kadınlar için 8 Mart sembol değil, kadın mücadelesini evrenselleştiği ve yenilmezliğini hatırlatan günlerden biridir. Bizler eşit bir dünya yaratılana denk mücadelemizi sürdüreceğiz."

DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, konuşmasına İmralı'daki tecridin kaldırılması için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü'nü selamlayarak başladı ve "Tecrit kırılana dek ve cezaevindeki arkadaşlarımız özgür oluncaya kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erkek egemen sistemin kadınları eve hapsettiğini ve bu sistemi yıkana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Otlu, "Yerel seçimlerde biz kadınlar varız ve var olduğumuzu onlara göstereceğiz. Bizleri sadece ev hanımı olarak gören ve yok sayanlara Kars'ta gücümüzü göstereceğiz. Kars Belediyesi'ni kadınların çalışmalarıyla kazanacağız" dedi.

ŞIRNAK
Cizre'de TJA tarafından 8 Mart kadın mitingi düzenlendi. Mitinge Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti il ve ilçe belediye eşbaşkan adaylarının yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. "Jin jiyan azadî ile özgürlüğe doğru" pankartının asıldığı miting alanında, "Jin jiyan azadî", "Güneşin çocukları", "Durumuz kudretlidir", "Bilgeyle yaşam özgürleşir" ve "Bijî berxwedana zindanan" dövizleri taşındı.

TJA aktivisti Adalet Fidan, "TJA olarak dünyanın dört bir yanında mücadele eden kadınların gününü kutluyoruz. Bugüne kadar özgürlük için mücadele eden ve özgürlük için hayatını kaybeden kadınları anıyoruz. Anıları yolumuzu aydınlatacak" dedi.

Dünyanın her yerinde savaşların yaşandığını, doğanın ve kadınların katledildiğini ifade eden Fidan, "Fakat biz de onlara diyoruz ki asla geri adım atmadık ve mücadelemize devam edeceğiz. Her gün kadınlara yönelik siyasi operasyonlar yapılıyor. Binlerce kadın arkadaşımız cezaevinde. Leyla Güven, Ayşe Gökhan şahsında zindanlardaki bütün kadınları selamlıyor ve 8 Mart'larını kutluyoruz" dedi. İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevlerine dikkat çeken Fidan, kadınlar olarak tecridi kırabileceklerini söyledi.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, "Önemli 3 konu var; Birincisi, kayyımları her yerde göndereceğiz. İkincisi, bu halkın iradesini hırsızlıkla, hukuksuzlukla almak isteyenlere izin vermeyeceğiz. Üçüncüsü ise, 31 Mart gecesi Türkiye Cumhurbaşkanına cevap vereceğiz. Onun sözlerini iade edeceğiz. Şırnak'ı alacağız. Bu saatten sonra her şeyi kenara koyup mücadelemize daha çok sahip çıkacağız. Sokaklarda, meydanlarda ev ev gezip irademize sahip çıkacağız. Partimize sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

Doğan, şöyle devam etti: "Kadınların öncülüğünde çözüm yolunun kapısını açacağız. Eşitliği, huzur ve barışı inşa etmenin yolunu açacağız. Artık yeter. Yer gök bu acıları kabul etmiyor. Çözümün yolunu açacağız. Birliğimizi kuracağız. Mücadelemiz eşitlik, barış ve özgürlük mücadelesidir."

Konuşmaların ardından önce Koma Aryen müzik grubu ve Rojda sahne aldı. Kitle sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları attı.

ELAZIĞ
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde DEM Parti Kadın Meclisi ve TJA öncülüğünde kadın şöleni düzenlendi. PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın ablası Serap Doğan'ın da katıldığı yürüyüşte, kadınlar mor ve beyaz şallarla kapalı pazar yerinden şölenin yapılacağı düğün salonuna kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca kadınlar zılgıt ve alkışlarla "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadınız, güçlüyüz", "Kadınlar savaş istemiyor", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor" sloganları attı. Kadınlar ellerinde "Jin, jiyanê nekuje/ Kadın yaşamdır öldürme", " Tecridi kadınlar yıkacak"  dövizleri taşıdı. Etkinliğin yapıldığı salona "Jin, jiyan, azadî ile özgürlüğe doğru" pankartı asıldı.

Karakoçan Belediyesi Eşbaşkan adayı Songül Düzgün, erkek egemen sistemin kadınlara karanlığı dayattığını belirterek, "Biz kadınlar bu karanlığı aydınlatıp, tertemiz bir sayfa açacağız. Bizler Beritan'ların, Sara'ların, Arin Mirkan'ların ardıllarıyız. Binlerce kadından aldığımız güçle daha da güçleneceğiz" dedi.

KORDU: BUGÜN BİZİM DİRENİŞ GÜNÜMÜZ
DEM Parti milletvekili Ayten Kordu da "Bir günde 8 kadının katledildiği bir ülkede yaşıyoruz. Bir günde 8 kadın ölmesine rağmen mahkemelerde erkekleri koruyorlar, çünkü bunlar eril.  Biz kadın mücadelemizi yürüterek başta savaşa, tacize, tecavüze kadın kırımına karşı mücadelemizi büyüteceğiz. 'Jin, jiyan, azadî' diyoruz, bu bizim yaşam felsefemiz. Bu iktidara, eril zihniyete, baskılara, tutuklamalara karşı kadın özgürlük mücadelemizi 8 Mart'ta, 'Jin Jiyan Azadî' diyerek büyüteceğiz. 8 Mart hepimize kutlu olsun. Bugün bizim direniş günümüzdür" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından şölen yerel sanatçı Mesude Esen ve sanatçı Mizgin Turan'ın seslendirdiği şarkılarla devam etti. Kadınlar çekilen halaylar boyunca sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganını haykırdı.

ANTEP
DEM Parti Antep Kadın Meclisi, sokakta bir kadın şöleni düzenledi. Şölene, DEM Parti Diyarbakır milletvekili Ceylan Akça, EMEP milletvekili Sevda Karaca'nın yanı sıra Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve çok sayıda kadın katıldı.. Konuşmalarda, yaklaşan yerel seçimlerde kadın iradesinin önemine ve gücüne değinildi.

MARDİN
"Dem DEM'a Azadiya Jinêye" şiarıyla Kızıltepe kadın seçim bürosundan otogar alanına yürüyüş gerçekleştiren kadınlar sık sık, "Berxwedanan zindanan", "jin jiyan azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Alanda, "Hep kavgaydı yaşamım", "Özsavunma haktır, "Her yerdeyiz erkek egemenliğini yeneceğiz" pankartları taşındı.
 
ALTUN: BARIŞ İSTEMEKTEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ
103 gündür açlık grevlerinde olan tutsaklar için Adalet Nöbeti tutan anneler adına söz alan Perihan Altun, "Rojava'dan Rojhilat'a, Bakur'dan Başur'a tüm kadınları, zindanlarda olanların 8 Mart'ını kutluyorum. Bugünü kadınlara veren ve kadınların yolunu açan herkese selamlar gönderiyorum. Günümüze sahip çıkın, bu kadınların günü, ciğerleri yanan bedeller veren annelerin günüdür. Adalete, barışa sahip çıkalım. Biz barış istemekten asla vazgeçmeyeceğiz. Anneler ve kadınlar nefes aldığı sürece biz Adalet Nöbeti'nde olacağız; yolumuzda olacağız, bugünü bize verenlerin yolundan dönmeyeceğiz bunu bilsinler" dedi.

GÜNEŞ: DİRENİŞİ BÜYÜTEN KADINLARA SELAM OLSUN
"Jin, jiyan, azadi" sloganının tüm dünyada yankılandığına işaret eden DEM Parti milletvekili Beritan Güneş, "Kürtlerin bu direnişini tüm dünya duydu, Nagihan Akarsel, Arin Mirkan, Jina Mahsa Amini şahsında direnişi büyüten tüm kadınlara selam olsun. Buradan bu felsefeyi yaratan Sayın Abdullah Öcalan'a selam gönderiyoruz. Kürt kadınları tecridi kabul etmiyor, Kürt kadınları dilleri üzerindeki, yaşamları üzerindeki tecridi kabul etmiyor. 100 yıllık Kürt sorununu, kadınların katledilmesi sorununu ve tecrit sorununu çözmeyenler hiçbir sorunu çözemezler" dedi.

DEM Parti milletvekili Saliha Aydeniz, Kürt kadınlarının dört parça Kürdistan ve tüm dünyada direnişini göstererek, örnek olduğunu söyledi. Aydeniz, "Kürt halkı direnişi ve mücadelesiyle tüm politikalarınızı boşa çıkardı. Kürt kadınları tüm hesapları bozdu. Bütün bu krizlere karşı, bütün özel savaş politikalarına karşı, ekonomik krize karşı çözüm Sayın Öcalan'ın felsefesidir. Tecrit çare değildir. Savaş çözüm değildir. Çare İmralı'nın kapılarının açılmasındadır" dedi.

Miting şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.