19 Mayıs 2024 Pazar

Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's, Standard&Poor's ve Fitch Ratings Türkiye'nin notunu düşürdü.
Kredi derecelendirme kuruluşları Moody's, Standard&Poor's ve Fitch Ratings Türkiye'nin notunu düşürdü.
 
MOODY'S
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu.
 
Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem kredi notunun "Ba2"den "Ba3"e düşürüldüğü, görünümünün de "negatife" çevrildiği belirtildi.
 
Açıklamada, Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı kaydedildi.
 
Ayrıca, enflasyonda düşüş ve cari açıkta azalma olması durumlarında kredi notunun olumlu etkileneceği ifade edilirken, önemli dış finansman desteğinin, kredi notu için destek verici bir etken olacağının altı çizildi.
 
STANDARD&POOR'S
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürdü. Görünüm 'durağan' olarak teyit edildi.
 
S&P son olarak Mayıs ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunu "BB+"dan "BB"ye düşürmüştü.
 
FİTCH RATİNGS
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin TL'deki düşüşe yönelik "geçici ve eksik" tedbirlerin tek başına dövizde istikrarı sağlayamayacağı uyarısında bulundu.
 
Açıklamada "Katar'ın teklifinde olduğu gibi çift yönlü yardımların, dış finansal talepleri sürdürülebilir politika düzenlemeleri yapılmadığı sürece karşılamayacağı" ifade edildi.
 
Fitch'in raporundan 2 önemli başlık:
 
-Türkiye'nin, durumu bariz bir şekilde kötüleşmediği sürece bir IMF programına başvuracağını sanmıyoruz.
 
-Ani sıkılaştırmalar büyümedeki yavaşlamayı daha da keskinleştirecektir.