Köylülerden tepki: Tarlamı elimden alırsanız neyle geçineceğim

Kazdağları'nda bilirkişi keşfi yapıldı. Bu sırada Cengiz'in madeni uğruna tarlaları elinden alınmak istenen köylü "neyle geçinirim, nereye giderim" dedi, bir başka köylü ise "ne yeyip ne içeceğim" diye tepki gösterdi.
Cengiz Holding'in bakır-altın madeni projesi uğruna Kazdağları yok edilmek isteniyor. Halilağa Bakır Madeni Projesi'nde yeni keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Keşfe köylülerin "Tarlalarımı elimden alırsanız ben neyle geçinirim, nereye giderim" sözü damga vurdu.
Keşif, Gülferit Güven'in kamulaştırma kararı verilen tarlasında başladı. Keşif sırasında ineklerin otlamaya devam ettiği tarlada, Gülferit Güven de heyete, "Ben bu ineklerin sayesinde 9 cana bakıyorum, tarlamı elimden alırsanız neyle geçineceğim? Ne yeyip ne içeceğim? Ben köyümü terk etmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de keşif Hacıbekirler köyündeydi. Yaşananlara ilişkin yapılan açıklamada çöl haline gelmiş olan atık barajı alanında işletme izni davası kapsamında beyanlar alındığı, dernek olarak verilen işletme izninin Maden Kanunu ve Yönetmeliğine aykırı olduğunu, atık depolama alanının köye mesafesinin Tehlikeli Atık Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu, atık depolama alanının Hacıbekirler Göleti alanına mesafesinin İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğe aykırı olduğunu, şantiye alanının işletme izninin içinde olması gerekirken dışarıda tutulduğunu, göletin altın+bakır rezerv alanında planlanması nedeniyle şirketin rezerv kaybına neden olduğunu, bu projede kamu yararı olmadığını belirterek işletme izninin iptalini talep ettiklerini belirtti.
Açıklamada, "Kamulaştırma davasına konu tarlaların tümü dolaşıldıktan sonra zenginleştirme-flotasyon tesisi yapılacak olan alana gidildi. Dağ adeta yok edilmişti, karşılaşılan görüntü içler acısıydı. İş makinaları yoğun bir şekilde çalışıyordu. Daha sonra nebati toprak depolama alanına gidildi. Alanın yerinin değiştirilmiş olduğu görüldü. Nebati toprağın alt toprak ile karışık konulduğu, sıkıştırıldığı, sağlık koruma bandında çalışıldığı görüldü. Bu durumun tutanağa geçirilmesini istedik. Ancak geçirilmedi. Keşif, kırma eleme tesisinde son buldu. Köye dönülerek, köylülerle birlikte açıklama yapıldı. Bilirkişilerin objektif bir rapor hazırlamasını ve tüm davaları kazanmayı bekliyoruz" denildi.