1 Mayıs 2024 Çarşamba

Köln'de Adil Demirci ile dayanışma paneli düzenlendi

Almanya'nın Köln kentinde Türkiye'de tutuklu bulunan Adil Demirci için dayanışma paneli düzenlendi. Panelde Almanya'nın özgürlükler ve insan hakları savunucularının yanında olması talep edildi.
Almanya'nın Köln kentinde Türkiye'de tutuklu bulunan Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Adil Demirci için dayanışma paneli düzenlendi. Ruffactory salonunda yapılan panele Günter Wallraf, Meşale Tolu, Şaro Garip, Lale Akgün, Adil Demirci'nin Almanya'daki avukatı Frank Jazinski ve Tamer Demirci katıldı. Panelde Almanya'nın özgürlükler ve insan hakları savunucularının yanında olması talep edildi.
 
Kısa bir süre önce Almanya'ya dönen gazeteci Meşale Tolu,  yaptığı konuşmada özgürlüğüne sevinemediğini, şu anda Alman vatandaşı olsun yada olmasın onlarca gazetecinin mesleklerini icra ettikleri için hapishanelerde olduğunu söyledi. Tolu, gazetecilerin her türlü hak ve özgürlüklerden yoksun bir şekilde, fikirlerinden dolayı cezalandırıldıklarını dile getirdi.
 
Cezaevinde çocuğu ile beraber kalmak zorunda kalan Tolu, dışarıda, yapılan dayanışma etkinliklerinin kendisine büyük bir moral ve güç verdiğini belirtti.
 
Akademisyen Şaro Garip ise dışarıdan örgütlenen dayanışmanın önemine değinerek, Almanya'da uygulanacak olan ambargonun, Erdoğan rejimine geriletmenin önemine değindi. Türkiye'de tutuklu bulunan insanların yanlız olmadıklarını göstermek gerektiğini söyleyen Garip, Erdoğan rejimine alan bırakmamak gerektiğini dile getirdi.
 
Yazar Günter Wallraf ise Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın, Türkiye'ye gerekli tepkiyi göstermemesini eleştirerek, Erdoğan rejiminin Almanya vatandaşlarını tutuklayarak rehin alma politikasına daha sert bir tutum takınması gerektiğini kaydetti.
 
Eski Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Lale Akgün ise Almanya'da Erdoğan yanlılarına, ayrımcı, ırkçı yaklaşımlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
 
Adil Demirci'nin Avukatı Frank Jazinski ise Almanya'nın Erdoğan rejimi ile ticari ve askeri ilişkilerden dolayı, dayanışma içinde olduğunu ve bu durumun Türkiye'deki insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasında önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
 
"Adil Demirci'ye Özgürlük" inisiyatifinden Tamer Demirci ise her çarşamba günü Köln'de açtıkları dayanışma standına bir çok insanın gelerek destek verdiğini, bu sayede yeni dotluklar kurduklarını belirterek, "Bu günkü etkinliğe bu kadar insanın katılması da bunun sonucu. Standlarda topladığımız imzaları önümüzdeki hafta perşembe günü Berlin'de Dışişleri Bakanlığı'na ileteceğiz. Bakanlık Müsteşarı Michael Roth ile bir araya geleceğiz ve Adil'in serbest bırakılması için Almanya'nın harekete geçmesini isteyeceğiz" dedi.
 
Görüşmenin Erdoğan'ın Almanya'da resmi temaslarda bulunmasına bir gün önceye gelmesi ayrı bir önem yaşıyor. Toplantıda verilen bilgilere göre, Adil Demirci ilk olarak 20 Kasım günü mahkeme karşısında çıkarılacak. Köln'den bir delegasyon da duruşmada hazır bulunacak.