3 Mayıs 2024 Cuma

'Köleliğe karşı özgürlük tarihi yazıyoruz'

Van'da düzenlenen 8 Mart mitinginde kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı "Jin, jiyan, azadî" isyanı ile haykırdı. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılığçgün Uçar, "Bizi kölelik sistemine mahkum etmek isteyenlere karşı biz kadınlar özgürlük tarihi yazıyoruz" dedi.

Van'da Musa Anter Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, "Jin, jiyan, azadî ile 8 Mart'a doğru" şiarıyla miting düzenlendi. Geceden beri devam eden kar yağışına rağmen kadınlar alanı hıncahınç doldurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) tarafından gerçekleştirilen miting öncesi kadınlar DEM Parti il ve İpekyolu ilçe binalarında buluştu. İki koldan yürüyüş düzenleyen kadınlar, "Jin, jiyan, azadî", "Dengê lingê jinên ciVan tirs dide dilê hovan", "Kalanların, gidenlere borcudur özgürlük", "Hûnê me qir bikin! Xwelî li sere ve be" pankartları taşıdı, "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarını attı.

Ulusal kıyafetleriyle mitinge katılan kadınlar, halaya durdu. DEM Parti ve DEM Parti Kadın Meclisi flamalarıyla donatılan alanda kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla isyanını yükseltti.

'BU KENTLER BİZİM SİZ GİDECEKSİNİZ'
Saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına Rojbin Bor kadınları selamladı. Ardından DEM Parti belediye eşbaşkan adayları, sahneye davet edildi. Eşbaşkanlar adına konuşan DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, "Erkek ve devlet şiddetine karşı kadınlar mücadele ediyor. Bugün kadınlar, annelerimiz, tecridin kırılması için büyük bir mücadele veriyorlar. Eğer annelerimiz beyaz tülbentler takmışsa barış mücadelemiz asla durmayacaktır. Kürt kadın mücadelesi sayın Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya ve Kürt sorunu çözülene kadar devam edecektir. Biz, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Şimdi bir seçime doğru gidiyoruz. Bizler, kayyumlara başkaldırıp, en iyi cevabı vereceğiz. 'Bu kentler bizim ve siz gideceksiniz' diyeceğiz. Kadınlar, siyasete öncülük etmesin, Kürt kadını anadilinde eğitim görmesin, özgürlüklerini sağlamasın diye kayyum atadılar. Bu nedenle tüm kadın kurumlarımız kapatıldı. Bu seçimde son muhteşem olacaktır. Herkesin buna inanması gerekiyor" dedi.

KADIN TUTSAKLAR SELAMLANDI
Ardından söz alan DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derinleştirilerek Kürt halkının nefessiz bırakılmak istendiğini söyledi. Zindanlarda tutulan kadınları selamlayan Kurt, "Her gün kadınlar sokakta katlediliyor. Katledenler iktidar politikası sayesinde cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Biz, kadınlar olarak özgür yaşamımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Biz özgür yaşamakta ısrarcıyız. Kadınlar özgürleşmeden kimse özgürleşemez" ifadelerini kullandı.

'KAYYUMLARI ANKARA'YA GÖNDERECEĞİZ'
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ise konuşmasına 8 Mart'ı kutlayarak başladı. Kadınların kazanımlarını bedel ödeyerek elde ettiğini vurgulayan Buldan, "Artık biz bedel vermeden kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Öldürüldük, katledildik, hiçe sayıldık, emeğimiz yok sayıldı, her şeyimizi yok saydılar. Ama gidecekler, kadınların gücü onları gönderecek. Önümüzde 31 Mart seçimi var. İrademizi yok sayanlara karşı 14'te 14 yaparak kayyumları Ankara'ya göndereceğiz" dedi.

Van'da en yüksek oyu alarak tarihi damga vuracaklarını, bunu kadınların gücüyle yapacaklarını söyleyen Buldan, "Direnen tüm kadınlara, tecridi kabul etmeyen, 'tecrit bir insanlık suçudur' diyenlere selam olsun" sözleriyle konuşmasını sona erdirdi.

'BİZ KAZANACAĞIZ'
Mitingde son olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar söz aldı. Kadınlar için her anın hakikat mücadelesi vererek geçtiğini söyleyen Uçar, "Bizi köleliğe mahkum etmek isteyen bir sistemle karşı karşıyayız. Biz kadınlar bunun karşısında özgürlük tarihi yazıyoruz. Kadınların Rojava'da ortaya çıkardığı sistem, kadınların özgürlük sistemine cesaret verdi, tüm sistemleri altüst etti. Bize dayatılan bu sisteme karşı varız, vardık, var olacağız. Selam olsun bize öncülük eden kadın yoldaşlarımıza" dedi.

Erkek egemen sistemin en çok kadın hakikati ve mücadelesinden korktuğunu vurgulayan Uçar, "Toplumun özgürlüğü kadınların özgürlüğüne bağlıdır. Bu iktidarın Kürdistan'daki adı kadın kırımıdır. Burada görevlendirilen güvenlik güçleri saldırı halinde. Gençlerimiz uyuşturucuya maruz bırakılarak özlerinden uzaklaştırılıyor. Bizler, sizin özel savaş politikalarınız karşısında geri adım atmayacağız ve biz kazanacağız" dedi.

'ERKEK SİYASETİNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ'
31 Mart yerel seçimlerine değinen Uçar, Kürt ve kadın düşmanı AKP-MHP iktidarına en güçlü cevabı kadınların vereceğini söyledi. AKP-MHP iktidarı döneminde 7 bin kadının katledildiğini hatırlatan Uçar, "Kadınlara, gençlere özel savaş politikaları uygulayan güvenlik güçleri de, katil erkek de cezasızlık politikasıyla ödüllendirildi" diye konuştu.

Seçimlerde en çok eşbaşkanlık sisteminin tartışıldığını belirten Uçar, "Kadınların nasıl siyaset yapacağının cevabını cezaevlerindeki kadınlar en iyi şekilde veriyor. Bu mücadeleyi devralan bizler, erkek siyasetine ve bizi yok sayan sisteme geçit vermeyeceğiz. Yerel seçimlerde hiçbir parti bizim kapsayıcılığımıza ve siyasetimize ulaşamadı. Bazıları DEM'lileri içeri sokmayacağız diyenler; işte bu siyasetin tezahürüdür. Bizler belediyeleri aldığımızda herkesin belediyesi yapacağız ve herkes o belediyeye elini kolunu sallayarak gelecektir" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Uçar, "Komplodan sonuç alamayan bu iktidar şimdi tecrit uyguluyor. 1-15 Şubat'ta bir özgürlük yürüyüşü gerçekleştirdik. Kürt sorununun çözümü ve sayın Öcalan üzerindeki tecridin bitmesi, özgürlüğünün sağlanması talebiydi. Biz var olduğumuz sürece bu talep dilimizde, yüreğimizde olmaya devam edecektir. Bugün 103 gündür cezaevlerinde açlık grevi, yine adalet nöbeti devam ediyor. Bu direniş tüm halkların ve inançların ve en çok da kadınların özgürlüğü içindir. Kürt sorununun demokratik çözümü mümkündür. Çözüm, bize çözüm sürecinde cennet gibi bir dönemi yaşatan sayın Öcalan'ın elindedir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından sanatçılar Nuray Balık ve Feryal Öney sahne aldı.