28 Nisan 2024 Pazar

Kızıldeniz'de kılıç şakırtıları

Husilerin siyonist İsrail'e giden gemilere yönelik Kızıldeniz'de düzenlediği eylemlerin ardından çok sayıda şirket konteyner gemilerinin rotasını değiştirirken, ABD öncülüğündeki siyonizm destekçileri de "Refah Muhafızı Operasyonu" başlattı. Fransa, İngiltere, İtalya'nın yanı sıra Körgez ülkesi Bahreyn'de ABD öncülüğündeki kuvvetlere katıldı. Husiler, kurulan birliğin eylemlerini ve Filistin halkının yanında yer almalarını engelleyemeyeceğine vurgu yaptı.

Yemen'deki Husi milislerinin İsrail'e giden gemilere yönelik Kızıldeniz'de düzenlediği saldırılar, siyonist İsrail işbirlikçisi emperyalist devletleri kaygılandırdı.

19 Kasım'dan bu yana Somali ile Yemen arasındaki stratejik öneme sahip Bab al-Mandab boğazında kargo gemilerine füze ve insansız hava araçlarıyla saldıran Husi milisleri, "Galaxy Leader" gemisine çıkarak mürettebatı Yemen'in Hudaida limanına gitmeye zorladı. En az on gemiye yönelik eylemlerin ardından, Maersk, Hapag-Lloyd ve MSC'nin de bulunduğu birçok büyük denizcilik şirketi ve petrol şirketi BP, gemilerini Kızıldeniz'den geçirmeyeceklerini duyurdu. Konteyner gemileri artık Süveyş Kanalı'ndan geçmiyor, Ümit Burnu çevresindeki rotayla iki haftalık sapmaları göze alıyor. Bu durum nakliye rotasının işletmecisi olan Mısır'ı, yüksek gelir kaybı tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, hafta başında yaptığı açıklamada, "Refah Muhafızı Operasyonu"nu başlattığını duyurarak, deniz taşımacılığını koruyamadıkları takdirde, "küresel ekonomiye" ciddi tehdit oluşturacağını söyledi. "Refah Muhafızı" adı verilen operasyon İsrail devleti ve ABD emperyalizminin bölgedeki nüfuzunu güvence altına almayı amaçlıyor.

2022'den beri faaliyette olan ve Birleşik Deniz Kuvvetleri çatısı altındaki beş görev gücünden biri olan Görev Gücü 153'e bağlı yürütülen "Refah Muhafızı Operasyonu"na ABD'nin yanı sıra aralarında Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve İspanya'nın da bulunduğu dokuz ülke katılıyor.

Arap Yarımadası ve Afrika Boynuzu çevresinde konuşlandırılan Birleşik Deniz Kuvvetleri arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır bulunmasına rağmen bu ülkeler "Refah Muhafız"larına katılmıyor. Bahreyn operasyona dahil olan tek Körfez ülkesi. Siyonizm destekçiliği ile dikkat çeken Almanya'da CDU ve FDP'nin savaş kışkırtıcıları askeri operasyona katılmayı şiddetle destekliyor, ancak Federal Meclis'in buna yetkisi ve uygun gemileri bulunmadığı için dahil olamıyorlar.

HUSİLER: KIZILDENİZ'DEKİ ABD İTTİFAKI OPERASYONLARIMIZI DURDURAMAYACAK
Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, Kızıldeniz'deki eylemlerine karşı kurulan operasyon merkezinin kendilerini durduramayacağını açıkladı.

Kızıldeniz'deki operasyonlarının "bir meydan okuma ya da güç gösterisi" olmadığını belirten Abdusselam, "Operasyonlarımızın hedefi, Gazze'ye yönelik abluka ve saldırganlığa karşı Filistin halkının yanında olmaktır. Çatışmanın yayılması için çalışanlar, yaptıklarının sonuçlarına katlanır. ABD'nin oluşturduğu ittifak, İsrail'in himayesi içindir ve hiçbir gerekçe olmaksızın Kızıldeniz'i askerileştirmektir. Bu durum, Yemen'in Gazze'ye destek için gerçekleştirdiği meşru operasyonlarını kesinlikle durduramayacaktır" dedi.

Abdusselam, ABD'nin kendisinde ittifakla ve ittifaksız İsrail'i destekleme hakkı gördüğüne dikkat çekerek, buna karşılık bölge halklarının da Filistin halkını desteklemek konusunda tam bir meşruiyete sahip olduğunu ve kendilerinin de Gazze'nin yaşadığı büyük zulme karşı Filistinlilerin haklarını savunacaklarını kaydetti.