18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kışanak ve Tuncel: Tutukluluğumuz siyasi

Bir yıldır tutuklu bulunan Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel, siyasi iktidarın isteğiyle hapishanede olduklarını belirtti.

Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşmasına Tuncel ve Kışanak SEGBİS ile katılırken, avukatları hazır bulundu.

Kışanak, mahkemenin güvenlik gerekçesiyle Malatya'ya sevk edilmesine rağmen duruşmalara çıkarılmadıklarını söyledi.

Bir yıldır tutuklu olduğunu belirten Kışanak, "Haksız yere bir kişinin bir dakika bile tutuklu bulunması hukuka aykırıyken, ben hiçbir gerekçe gösterilmeden bir yıldır tutuklu bulunuyorum. Her mahkemeyi farklı bir heyet ile geçiriyorum. 21. yüzyılda yaşıyoruz. Sözde hukuk devletinde yaşıyoruz. Bir milletvekili ve belediye başkanının sorgusuz sualsiz içerde tutulmasını nasıl izah ediyorsunuz? Bu ülkede huzur içinde yaşamak istiyorsak sağlıklı bir hukuk içinde yargılanmak gerekir. Vicdanları yaralamayan adil bir yargılanmanın olması gerekir. Hırsızlık yapmadım, kimsenin canını yakmadım. Şu anda siyasi kimliğim ve faaliyetlerimden kaynaklı yargılanıyorum" dedi.

KADINLARIN SİYASİ İRADESİNİN YOK SAYILMASI
Kayyumların yerel yönetimi engellediğini ifade eden Kışanak, "Yargı buna dur demelidir. Bir ülkede kadınlar yönetime katılmadığı sürece o ülkede demokrasiden bahsedilemez. Biz belediye eşbaşkanlarının tutukluluğu benim şahsımda tüm kadınların siyasi iradesinin yok sayıldığı ve kısıtlandığı anlamına gelir" diye konuştu.

HAKİMDEN TUNCEL'E MÜDAHALE
Kışanak'tan sonra savunma yapan Sabahat Tuncel, "Mahkemeye çıkarılmıyoruz. Siyasi erk hukuka baskı yapıyor. Bu yaşananlar bu baskılar cezaevinde uygulanmak istenen tek tip kıyafet siyaseti gibidir. Bir yıldır tutukluyuz ve hukuksuz bir şekilde yargılanıyoruz. Cizre'de gençler yakıldı. Taybet ana sokak ortasında bekletildi" dedi. Tuncel savunma yaparken, mahkeme başkanının Tuncel'e "kendinizle ilgili olanları söyleyin, burası televizyon programı değil" demesi üzerine Tuncel, "Bize yönelik suçlamalar hukuki değil tamamıyla siyasi olduğu için bizler tam da bu noktada savunmamızı siyasi faaliyetlerimizin yargılanmaya çalışıldığına dikkat çekmek için yapıyoruz" dedi.

Tuncel, şöyle devam etti: "Abdullah Öcalan ile görüşme yapıldığı dönemde hiçbir huzursuzluk ortamı yokken, müzakere süreci bitirildikten sonra yoğun baskılar devreye girdi ve siyasi operasyonlar başladı. Abdullah Öcalan şu an ailesi dahil kimse ile görüştürülmüyor. Siyasi iktidarın isteği üzerine buradayız."

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Tuncel ve Kışanak'ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 8 Ocak'a erteledi.