27 Temmuz 2024 Cumartesi

Keskin: Devlet bütçesini insanları yaşatmaya değil savaşa harcıyor

İHD Maraş merkezli depremler sonrası bölgede oluşan hak ihlallerine ilişkin raporunu kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda söz alan Eren Keskin, "İnsan öldürmeye harcıyor devlet, insan yaşatmaya değil. Bunu sadece bir felaket olarak tanımlayamayız, bu bir katliam" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Maraş merkezli depremler sonrası yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu Ankara'da bulunan genel merkez binasında açıkladı. Basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan'ın yanı sıra çok sayıda İHD yöneticisi katıldı.

TÜRKDOĞAN: HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ
Doğal afetin bir katliama dönüştüğünü söyleyen Öztürk Türkdoğan, Türkiye'nin merkezi otoriter sisteminin depremin altında kaldığını söyledi. Yaşam hakkı ihlallerine ilişkin gerekli hukuki süreçlerin takipçisi olduklarının altını çizen Türkdoğan, OHAL ilan edilmesine de tepki gösterdi. İlk 2-3 gün arama kurtarma çalışması yapılmayarak insanların ölüme terk edildiğini vurgulayan Türkdoğan, iktidarın gelen yardımları engellemesini de eleştirdi.

KESKİN: FELAKET DEĞİL KATLİAM
Devletin en büyük bütçeyi savaşa ve çatışmaya harcadığına işaret eden Eren Keskin, "İnsan öldürmeye harcıyor devlet, insan yaşatmaya değil. Bunu sadece bir felaket olarak tanımlayamayız, bu bir katliam. Çünkü yaşayabilecek insanlar ölümü her an hissederek öldüler. Bu devlet insan öldürmek için kullandığı termal kameraları deprem bölgesine götürmedi. Çok övündükleri termal sistemleri var, bu kameralar deprem bölgesine dağıtılsaydı, birçok insan kurtulabilirdi" ifadelerini kullandı.

AKBABA: İLK 3 GÜN KİMSEYİ GÖRMEDİK
Deprem bölgesinde ilk 3 gün hiçbir yetkiliyi göremediklerini söyleyen İHD Antakya şubesi üyesi Servet Hüsnü Akbaba, bölgeye gelen AFAD ekiplerinin de ekipmanları olmadığı için çalışmalara katılamadığını kaydetti. Akbaba, "Enkazlardan insanların sesleri geliyordu fakat yardım gelmiyordu. Arama kurtarma çalışmalarında yanlış ekipman kullanımdan dolayı da insanlar can verdi" dedi.

TANGÜNER: İŞ MAKİNELERİNE KAYMAKAMLIK EL KOYDU
Adıyaman'ın dışında çok sayıda iş makinesi bulunduğunu ancak şehirde iş makinesi bulunmadığını aktaran İHD MYK üyesi Zeki Tangüner, şöyle devam etti: "Adıyaman'da Siverekli bir aileden 17 kişi yaşamını yitirdi. 7'nci gün iş makinesi istemişler, iş makinesi yok. Kendi imkanları ile Siverek'ten iş makinesi getirmişler, Adıyaman girişinde kaymakamlık yetkilileri iş makinesine el koymuştu, bizden habersiz şehre giremezsin diyerek."

BATARAY: KAYYUM ATAMALARININ SONUÇLARINI GÖRDÜK
OHAL ile demokratik kitle örgütlerinin kapatılmasının ve kayyum atamalarının sonuçlarının net bir şekilde görüldüğünü vurgulayan İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Bataray, yerine kayyum atanan belediye başkanları görevinde olsaydı çok daha fazla insanın kurtarılabileceğini dile getirdi. Bataray, "Van depreminde bölgedeki belediyelerin hem insan kaynağını hem de ekipman desteğini bölgeye aktardığını bölge halkı görmüştü" ifadelerini kullandı.

ÇEVİRMEN: DEVLET DEPREMİ GÜVENLİK SORUNU OLARAK GÖRÜYOR
Depremin ilk gününden itibaren tutsak ailelerinin tutsaklara ulaşamadıklarına dair başvurular aldıklarını aktaran İHD Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Nuray Çevirmen, Ceza ve Tevfikevleri Müdürlüğü'nden de duruma ilişkin bilgi alamadıklarını söyledi. Çevirmen, şöyle devam etti: "Deprem sırasında mahpuslar hak ihlallerine maruz kaldı, kapılar üzerlerine kilitlendi, bazı binalar yıkıldı ancak can güvenliklerine yönelik herhangi bir tedbir alınmadı. Cezaevi yönetmeliğinde deprem bir güvenlik sorunu olarak ele alınıyor. Yaşam hakkını korumakla görevli devlet burada da görevini yerine getirmiyor."

KOÇAK: 126 ÇOCUK TUTSAK SAMSUN'A SEVK EDİLDİ
Depremin ilk gününden itibaren hapishanelerdeki çocuklarla ilgili bilgi almaya çalıştıklarını kaydeden İHD Çocuk Komisyonu üyesi Sevinç Koçak, bölgede bir çocuk hapishanesi olduğunu aktardı. 126 çocuğun Hatay'dan Samsun'a nakledildiğini aktaran Koçak, "Çocuklarla nakilden sonra görüşme sağlayabildik. Yetişkinlere uygulanan işkencenin çocuklara da uygulanmış olabileceğini ama bu süreç içerisinde çocuklarda iz bırakmayacak şekilde uygulandığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

İHD'nin deprem raporuna buradan ulaşabilirsiniz.