19 Mayıs 2024 Pazar

KESK: Enflasyon farkı değil ek zam istiyoruz

Türkiye genelinde eylemler düzenleyen KESK, enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek "Enflasyon farkı ek zam değildir. Ek zam istiyoruz" dedi.
KESK çok sayıda kentte "Enflasyon farkı zam değildir, ek zam istiyoruz" şiarıyla eylem düzenledi.
 
ANKARA
 
KESK Ankara Şubeler Platformu, kriz nedeniyle işçi ve emekçilerin yaşadığı yoksullaşmaya karşı ek zam talebiyle Ulus Heykeli önünde eylem yaptı. Eyleme KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün de katıldı. Yoğun yağışa rağmen yapılan eylemde basın açıklamasını KESK Ankara Şubeleri Platformu Dönem Sözcüsü İsmet Meydan okudu. KESK, kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarına hedeflenen değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında satın alma gücünde yaşanan azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmasını istedi.
 
Meydan, ülkeyi yönetenlerin 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisine verilmesi gereken enflasyon farkını düşük tutmak için her yolu denediğini belirterek, çarşıda, pazarda fiyatlar sürekli artarken, resmi enflasyon rakamlarının sürekli düşmesinin mümkün olmadığını vurguladı. TÜİK'in hayat pahalılığı, faiz ve döviz kuru artarken enflasyonun düştüğüne ilişkin rakamlarına tepki gösteren Meydan, temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyonun en az yüzde 50'ler civarında olmasına rağmen, TÜİK'in resmi enflasyonu yüzde 20,3'te tutmayı başardığını belirtti. Meydan, "Daha 5-6 ay öncesine kadar, 'IMF'ye borç verecek hale geldik' diye övünenler, IMF reçetesine sarılmıştır. IMF'nin çalışanlara hedeflenen enflasyona göre ücret verilmesi, enflasyon hedeflenenden yüksek çıktığında ise mevcut fark verilmesi uygulamasından vazgeçilmesi tavsiyesine harfiyen uyulmuştur. İktidara da enflasyonu düşürmek değil, belirlenmiş hedefe uygun olarak düşük gösterecek yöntemler bulmak kalmıştır" dedi.
 
Enflasyonu düşük göstermek için alınan söz konusu önlemlerin hemen etkisini gösterdiğini, Kasım ayında enflasyonun yüzde 1,44 düştüğü hatırlatan Meydan, "TÜİK Aralık'ta ise kantarın topuzunu hepten kaçırmış, Ali Cengiz oyunlarıyla Aralık enflasyonu ise yüzde 0,40 puan düşmüş, yıllık enflasyon ise yüzde 20,3 ile YEP ile belirlenen hedefin altına indiği açıklanmıştır" dedi. "Hedefleri tutturduk" söyleminin inandırıcı hiçbir yönü olmadığını vurgulayan Meydan, "Çünkü ortada olan şey hedef tutturma değil, yıllardır oynanan Ali Cengiz oyunlarına yenilerini ekleyerek bulunan rakamları enflasyon diye yutturma çabasından ibarettir" ifadelerini kullandı. Kamu emekçilerinin bordrolarının bu oyunları açığa çıkarttığını ve artan yoksulluğu belgelediğini ifade eden Meydan, halkın aklıyla dalga geçildiğini kaydetti.
 
Meydan, 31 Aralık 2018 tarihinde açıklanan yeni Gelir Vergisi tarifesinin de çalışanların soyulmasına devam edileceğini gösterdiğini belirterek, emekçilere kaşıkla verilen enflasyon farkı ve maaş zammının daha cebe girmeden vergiye gittiğini söyledi. Meydan, kamu hizmetleri alanında ekonomik krize karşı ses yükselten tek sendikanın KESK olduğunu vurgulayarak, "Lafa gelince beş milyon kamu emekçisi ve emeklisinin tek yetkilisi gibi gösterip böbürlenenler sıra işe, emeğin haklarını savunmaya gelince ortada gözükmemektedir" dedi. Meydan, kamu emekçileri ve emeklilerin yıllardır yaşadığı kayıpların giderilmesi için artan enflasyon ile hükmünü yitiren toplu sözleşmenin derhal yenilenmesini, maaşlara hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücünde yaşanan azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmasını istedi. Meydan, elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamların geri alınmasını, vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmesini talep ettiklerini söyledi.
 
 
İSTANBUL
 
KESK İstanbul Şubeler Platformu, Cağaloğlu’da bulunan İstanbul Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı. Yağmura rağmen bir araya gelen emekçiler, "Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" diyerek bordrolarını yaktı. 
 
“Rakamlar sahte yoksulluk gerçek” pankartı açan emekçiler sık sık “Sefalete teslim olmayacağız”, “Krizin faturasına patronlar ödesin”, “İnsanca yasamak istiyoruz” sloganları attı. 
 
Emekçiler adına ortak açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike gerçekleştirdi. Mike, iktidarın, ekonomik krizin yükünü emekçilerin üzerine yıkma politikasına karşı direneceklerini belirtti. 
 
ADANA
 
KESK Adana Şubeler Platformu, "Enflasyon farkı zam değildir, ek zam istiyoruz" şiarıyla Eğitim Sen Adana Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İrfan Doğan, TÜİK'in, Türkiye'de hayat pahalılığının, döviz kurunun ve faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia ettiğini söyledi. Emekçilerin temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyon en az yüzde 50 civarında olmasına rağmen ne yapıp edip resmi enflasyonu yüzde 20,3'te tutmayı başardığına dikkat çeken Doğan, böylelikle  krizin faturasının emekçilerin sırtına yüklendiğini dile getirdi.
 
Doğan, KESK'e bağlı sendikalar olarak insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. 
 
Doğan, kamu emekçilerinin talepleri ise şöyle sıralandı:
-Yaşanan gerçek enflasyon bir yana, Yeni Ekonomi Programı'nın 2019 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 15,9 karşısında bile yüzde 4 + yüzde 5 artış oranı ile hükmünü çoktan yitiren 2017 tarihli toplu sözleşme derhal yenilemelidir.
 
-Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.
 
-Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar tamamen geri alınmalı, temel tüketim ürünlerine hiçbir şekilde zam yapılmamalıdır.
 
-Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmelidir.
 
-Toplumsal yararı, vergide ve gelir dağılımında adaleti sağlayan, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, emekten yana, katılımcı – şeffaf - hesap verebilir demokratik bir bütçe hayata geçirilmelidir.
 
-OHAL KHK'leri ile herhangi bir hukuki delil ve mahkeme kararı olmadan işinden ekmeğinden edilen tüm kamu emekçileri işine iade edilmelidir.Kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam tipine ve esnek çalışma, performans gibi güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmelidir.
 
-Kariyer ve liyakati yok edip torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakat, sözlü sınav ve güvenlik araştırması-arşiv kaydına son verilmeli, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlanmalıdır.
 
-Tüm kamu emekçilerini kapsayan, adil bir ek gösterge sistemi hayata geçirilmelidir.
 
DİYARBAKIR 
 
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu da Diyarbakır Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı. "Yoksulluk, savaş ve rant bütçesi değil emekçiye bütçe, ek zam istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan KESK Dönem Eşsözcüsü Süphi İzol, enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
İzol, "Çarşıda pazarda fiyatlar sürekli artarken resmi enflasyonunun sürekli düşmesi mümkün değildir. Buna rağmen TÜİK Türkiye'de hayat pahalılığın, döviz kurunun, faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia etmiş. Emekçilerin temel ihtiyaç malzemelerinde yaşanan enflasyon ise yüzde 50 civarındadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz döneminde emekçilere kaşıkla verilen enflasyon farkı ve maaş zammı cebimize girmeden vergiye gidecektir" dedi.
 
İzol, maaşların ek zam yapılması gerektiğini ifade etti. Emekçilerin taleplerinin sıralandığı açıklamanın ardından bordro yakma eylemi yapıldı.
 
ZONGULDAK
 
KESK Zonguldak Şubeler Platformu, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin çok sayıda hak kaybı yaşamasına neden olan yandaş sendikanın 'satış sözleşmelerine' tepki gösterdi.
 
Zonguldak Vergi Dairesi önünde KESK Zonguldak Şubeler Platformu adına konuşan BES Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, "TÜİK, Türkiye'de hayat pahalılığının, döviz kurunun, faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia etmiş, emekçilerin temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyon en az yüzde 50 civarında olmasına rağmen ne yapıp edip resmi enflasyonu yüzde 20,3'te tutmayı başarmıştır" dedi.
 
Çetin, "Ülkemizi mutluluk sırlamasında 145 ülke içinden sadece Tunus, Yemen ve Afganistan'ın önünde 142. sırada gösteren uluslararası araştırmayı elinin tersi ile iterek yüzde 58'mizin mutlu olduğunu ilan eden, böylece bizi çekemeyen ecnebilere misliyle karşılık veren de aynı TÜİK'tir" ifadelerini kullandı.
Çetin, "Lafa gelince kendisini beş milyon kamu emekçisinin ve emeklinin tek yetkilisi gibi gösterip böbürlenenler sıra işe, emeğin haklarını savunmaya gelince ortada gözükmemiştir. Bugüne kadar altına imza attığı satış sözleşmeleri ile kamu emekçilerinin ve emekliklerinin mali, sosyal, özlük pek çok hak kaybı yaşamasına yol açan malum yandaş konfederasyon yönetimi karnından konuşmaya devam etmektedir" diye belirtti.
 
Çetin, "Bizler, KESK'e bağlı sendikaların üyeleri olarak insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek mücadelemizi sürdüreceğiz" diye kaydetti.
 
ANTEP
 
Ek zam isteyen KESK Antep Şubeler Platformu üyeleri bordro yakarak eylem yaptı. Vergi Dairesi önünde KESK üyeleri adına konuşan Ali Ersönmez, fiyatlar sürekli artarken, resmi enflasyon rakamlarının düşmesinin mümkün olmadığını savundu.
TÜİK'in Türkiye'de hayat pahalılığının, döviz kurunun, faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia ettiğini savunan Ersönmez, "Emekçilerin temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyon en az yüzde 50 civarında olmasına rağmen ne yapıp edip resmi enflasyonu yüzde 20,3'te tutmayı başarmıştır. Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar tamamen geri alınmalı, temel tüketim ürünlerine hiçbir şekilde zam yapılmamalıdır. Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine ve vergi dilimi soygununa son verilmelidir. Toplumsal yararı, vergide ve gelir dağılımında adaleti sağlayan, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, emekten yana, katılımcı, şeffaf hesap verebilir demokratik bir bütçe hayata geçirilmelidir" diye konuştu.
 
Zam isteklerini dile getiren KESK üyeleri açıklamanın ardından yanlarında getirdikleri bordrolarını yakarak tepkilerini gösterdi.
 
İZMİR
 
KESK İzmir Şubeler Platformu, kamu çalışanlarının toplu sözleşmelerinin yenilenmesi ve ek zam talebi ile kitlesel basın açıklaması yaptı.
 
Konak Kemeraltı girişinde yapılan basın açıklamasında, "Toplu sözleşme yenilensin. Ek zam istiyoruz. Vergi dilimi soygununa son verilsin. Ek gösterge 3600'e yükseltilsin" pankartları taşındı.
KESK İzmir Şubeler Platformu dönem yürütmesi adına konuşan, SES İzmir Eş başkanı Hülya Baran Ulaşoğlu, KESK'e bağlı sendikaların üyeleri olarak insanca yaşama yetecek bir ücret, güvenceli çalışma, güvenli bir gelecek için mücadelelerinin süreceğini kaydedetti.
 
VAN
 
KESK Van Şubeler Platformu da KESKR binasında basın açıklaması düzenledi. KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik, dünyanın neresinde olursa olsun çarşıda, pazarda fiyatların sürekli artış gösterdiğini; resmi enflasyon rakamlarının ise sürekli düşmesinin mümkün  olmadığını söyledi. TÜİK'in Türkiye'de hayat pahalılığının, döviz kurunun, faizlerin rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda enflasyonun düştüğünü iddia ettiğini söyleyen Çelik, emekçilerin temel tüketim ve ihtiyaç maddelerinde yaşanan gerçek enflasyonun en az yüzde 50 civarında olmasına rağmen ne yapıp edip resmi enflasyonu yüzde 20,3'te tutmayı başardığını dile getirdi.
 
Ülkeyi yönetenlerin asıl hedefinin enflasyonu düşürmek değil, enflasyonu düşük göstererek çalışanların maaşlarını, ücretlerini baskılamak olduğunu ifade ettiklerini belirten Çelik, ek zam istediklerini söyledi.
 
SAMSUN
 
KESK üyeleri, Samsun Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaparak sahte enflasyon rakamları ile kamu emekçilerinin maaşlarının eritilmesine tepki gösterdi. KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Suat Yıldız'ın yaptığı açıklamanın ardından emekçiler bordro yakarak hükümetin ekonomi politikalarına tepki gösterdi.