29 Mart 2024 Cuma

Kelebekler Vadisinin koruma statüsü düşürüldü

1. derece doğal sit alanı olarak korunan Kelebekler Vadisinin koruma statüsü düşürüldü.

Türkiye'nin ve dünyanın en önemli doğal alanlarından olan Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisinde sit değişikliğine gidildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 9 Mayıs tarihinde “doğal sit alanı”nın koruma statüsünü “nitelikle doğal koruma alanı” olarak tescilledi. Sit değişikliyle çivi bile çakılamayan alanda birçok faaliyet yapılabilmesinin önü açıldı.

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanı olan Kelebekler Vadisini 2019 yılında “nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescil etti. Bölge halkının, meslek odalarının ve demokratik kitle örgütlerin itirazları sonucu Bakanlık geri adım attı. Bunun üzerine, Kelebekler Vadisi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Bölgedeki turizm kooperatifi ise karara itiraz etti. Danıştay 6. Dairesinde görülen davada, Cumhurbaşkanlığının almış olduğu sit değişikliğinin iptaline karar verildi. Bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığının son aldığı karara kadar 1. derece doğal sit alanı olarak korunuyordu.

Birgün'de yer alan habere göre bakanlığın aldığı karar üzerine sit değişikliğine giderek bölgenin koruma statüsü düşürüldü.

6 Mart 2022'de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Patara, Kekova, Kelebekler Vadisi, Ihlara, Salda Gölü ve Pamukkale gibi özel koruma bölgeleri de dahil ülke genelindeki koruma alanlarına enerji santralleri, trafolar, baz istasyonları ve iskele gibi yapı ve tesislerin kurulmasına izin veren bir yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Vadiyi nitelikli doğal koruma alanı ilan eden Bakanlık, kararı 9 Mayıs 2023 tarihinde askıya çıkardı. Nitelikli doğal koruma alanlarında; elde edilemeyen tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine, iskele ve balıkçı barınaklarına, kültür balıkçılığı faaliyetlerine, güvenlik tesislerine, kurulu gücüne göre belirli bir kapasiteyi aşmayacak HES, rüzgar ve güneş santrallerine, atık su arıtma tesislerine, otoparklara, trafo ve enerji nakil hatlarına, içme suyu amaçlı baraj ve göletlerin yapılmasına imkan veriliyor.