26 Nisan 2024 Cuma

KCDP davası ertelendi: 'Yanlış yaptık' deyip davayı çekin

KCDP'nin kapatılmasına ilişkin davanın 3. duruşması görüldü bir sonraki duruşma eylül ayına ertelendi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hakkında  "Ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" iddiasıyla açılan kapatma davasının 3'üncü duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 13'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen kadınlar, açıklama yaptı. Üniversite Kadın Meclisleri üyeleri, adliyenin C Kapısı'nda bir araya gelerek, "Kadın cinayetlerini durduracağız" ve "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları eşliğinde yürüyerek, açıklamaya katıldı. "Platform durmayacak, kadın cinayetlerini durduracağız" pankartının açıldığı açıklamada, erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları taşındı.

KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, kadın cinayetlerini durdurma konusunda kararlı olduklarının altını çizdi. Dosya avukatlarından Sevda Bayram da, davaya gerek gösterilen "ahlaka aykırı faaliyet"in ne olduğunu sorarak, "Katilleri yakaladığımız için mi ahlaka aykırı davranıyoruz? Ya da üzeri kapatılmak istenen kadın cinayetlerini teşhir ettiğimiz için mi ahlaka aykırı davranıyoruz? Kadınlara 'sus' demek için açılan bu dava, 'yanlış yaptık' denilerek, geri çekilsin istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kadınlar duruşma için adliyeye geçti.

Avukat ve izleyici sayısının fazla olduğu gerekçesiyle duruşma 15. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna taşındı. Türkiye Barolar Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV)  da aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt davaya katılım talebinde bulundu. Fransa, Finlandiya, İrlanda ve Hollanda konsoloslukları ile pek çok uluslararası sivil toplum örgütü temsilcisinin izlediği duruşmaya, KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Ünal Kav ve Genel Sekreteri Fidan Ataselim katıldı.

Kimlik tespitinin ardından KESK temsilcisi olarak söz alan Bircan Dal, kadın cinayetlerinin halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, derneğinin kapatılmasının çalışmalarını etkileyeceğini, bu nedenle davaya müdahil olmak istediklerini söyledi. Ankara Barosu adına duruşmaya katılan Avukat Banu Çiftçi, kadına yönelik şiddete karşı dernekle omuz omuza mücadele ettiklerini belirterek, davanın reddi yönünde karar verilmesini talep etti.

Avukat beyanları ve kadına yönelik her türlü şiddete maruz kalanlar ve ailelerinin tanık olarak dinlenmesinin ardından mahkeme ara kararını verdi. Katılma taleplerini reddeden, dernek avukatlarının istediği tanıkların dinlenmesi talebini kabul eden mahkeme duruşmayı 13 Eylül 2023'e erteledi.