24 Nisan 2024 Çarşamba

KBDH: 1 Mayıs’ta sokağa, eyleme, özgürleşmeye

KBDH, “Bütün faşist erkek egemen iktidarlar, kadın düşmanıdır, işçi emekçi düşmanıdır. Dünya kadınlarının birleşik mücadele bayrağını yükseltelim!” diyerek, bütün kadınları 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya çağırdı.

Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH), kadınları 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya ve seslerini haykırmaya çağırdı. “1 Mayıs’ta sokağa, eyleme, özürleşmeye” başlığıyla açıklama yapan KBDH,  “1 Mayıs, eşitlik ve özgürlük mücadelemizin zaferi için stratejik önem taşıyan, tarihi anlamıyla, bir hesap sorma ve kavga günüdür!” dedi.

“Taksim ‘77, ‘89 1 Mayıslarında, ‘96 Kadıköy 1 Mayıs’ında polis kontra işbirliğinde ezilerek, dövülerek, kurşunlanarak katledilen, yoldaşları ve aralarında bulunan ölümsüzleşen kadınları saygıyla anıyor, onların ideallerini yaşatma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz” denilen KBDH açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

“1 Mayıs’ı; işçi direnişlerinde, adalet nöbetlerinde, zindanlarda, gözaltılarında, dağlarda ve kentlerde gerilla ve milis mevzilerinde, Rojava kadın devriminin inşası ve savunmasında karşılayan tüm kadınları ve ezilen cinsel kimlikleri coşkuyla selamlıyoruz.

“‘Dünyanın bütün işçileri birleşin’ sloganını, ‘dünyanın tüm işçi ve emekçi, ezilen kadınları birleşin’ diyerek de geliştiren kadın özgürlük mücadelemiz, kuvvetini cins ve sınıf mücadelesinden almaktadır.

“Patriarkayı, faşizmi, kapitalizmi, emperyalizmi paramparça ederek özgürlük ve eşitliği sağlamak, politik savaş örgütü olarak konumlanan KBDH’ın varlık sebebidir.”

“Erkek- devlet şiddetine karşı jin, jiyan, azadî! Yaşasın 1 Mayıs” çağrısı yapılan KBDH açıklamasında, 22 yıllık AKP-MHP iktidarında kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekildi. “Faşizm bir baskı ve sömürü düzenidir. Erkek egemenliği; devletin ve toplumdaki egemen erkeğin, şiddet dereceleri farklı olmakla birlikte, kadınlar ve ezilen cinsel kimlikler üzerinde, söz, eylem, örgütlenme özgürlüğü üzerindeki baskı ve engellerdir” denilen açıklamada, “KBDH olarak, erkek egemenliğini de tıpkı sermaye egemenliği gibi yerle bir etmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Kadın özgürlük mücadelesi, bugün çok daha fazla sokak hareketini, silahlı ve silahsız değişik türden eylem biçimlerini yükseltmeye odaklanmalıdır. 1 Mayıs’tan 14 Mayıs’a ve tüm bir yıla, dikkatimiz ve yoğunlaşmamız, halk hareketini, kadın hareketini ve eylemleri geliştirmeye, savaş planları içinde olan erkek egemen faşist devlete karşı, savaş hazırlıklarımızı güçlendirmeye dönük olmalıdır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gözaltı, tutuklama, kaybetme, katletme, susturma temelli saldırı stratejisi uygulayan faşist devletin, gelişebilecek devrimci halk ve kadın ayaklanmalarının önünü alma politikalarını boşa çıkartalım. Ölüm ya da sıtma gibi iki seçenek arasına konulamayacak düzeyde, iddia ve özgüven sahibi olan kadın özgürlük mücadelesi güçleri olarak siyasi süreci, örgütlenerek ve eylemin hareketine başvurarak ilerletelim.

“Tam da bu nedenle, 1 Mayıs mücadelesinin bir bileşeni olan KBDH’ın temel çağrısı şudur: İşçi,  emekçi kadınların Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta, sokakları, meydanları, eylem alanlarına çevirelim. Üretimi durduralım, direnişe geçelim, Taksim’de ve 1 Mayıs alanlarında buluşalım.
 
Türkiyeli ve Kürdistanlı kadınlar olarak, bu 1 Mayıs’ta kadına okulları yasak eden Afganistan rejiminden, Jîna Mahsa Emînî halk kadın isyanının intikamını alma hırsıyla kadınları idam eden, zehirleyen İran rejiminden, özgürlük mücadelesi veren komünist gerillaları katleden Filipinler diktatörlüğünden, mezarda emeklilik yasası çıkaran emek düşmanı Fransa iktidarından da hesap soracağız. Bütün faşist erkek egemen iktidarlar, kadın düşmanıdır, işçi emekçi düşmanıdır. Dünya kadınlarının birleşik mücadele bayrağını yükseltelim!”