25 Nisan 2024 Perşembe

Kayseri'de Çerkesçe konuşan gençlere ırkçı saldırı

Kayseri'de toplu taşımada kendi aralarında Çerkesçe konuşan gençlere ırkçı saldırıda bulunuldu. Saldırıya ilişkin açıklama yapan Kafkas Dernekleri Federasyonu, Çerkesçe konuşan gençlere yönelik saldırıyı nefret olarak nitelendirdi, anadilini konuşmanın en temel hak olduğunu vurguladı.

Kayseri'de bir toplu taşıma aracında kendi aralarında Çerkesçe konuşan iki gence otobüsteki bir kişi ırkçı saldırıda bulundu.

Sosyal medyada dolaşıma giren videoda, saldırganın "Bu ülke Türklerin ülkesi Türk. Her şey Türk'tür, Çerkes değil. Bu ülkede ikinci dil konuşulmaz; Kürt olsun, Çerkes olsun… Kim olursa olsun. Bu ülke Türk'tür" ifadeleri dikkat çekerken, bir başka yolcunun da "Çift dil konuşulduğunda ülke karışır" diyerek saldırgana destek verdiği görülüyor.

Çerkesçe konuşan iki genç ise, "Tamamdır abi, eyvallah" diyerek saldırganın provokasyon girişimine karşı soğukkanlılığını koruyor.

Saldırıya tepki gösteren Kafkas Dernekleri Federasyonu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bugün kendini bilmez bir şahsın Çerkesçe konuşan gençlere olan nefretini sosyal medyada kaygıyla izledik. Anadilini konuşmak en temel hak iken soydaşlarımıza yapılan bu çirkin davranışı kabullenmeyeceğimizi belirtir sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz."